Despre cordul uman
Cordul uman este prevăzut cu patru camere și patru valve. Valva mitrală și valva tricuspidă reglează fluxul sangvin între camerele superioare (atrii) și camerele inferioare (ventricule). Valva aortică și valva pulmonară reglează fluxul sangvin spre exteriorul ventriculelor, către plămâni și restul corpului.
Valva mitrală conectează atriul stâng cu ventriculul stâng. Valva aortică se deschide pentru a permite sângelui să circule de la ventriculul stâng către artera principală a corpului (aorta). Pe dreapta, valva tricuspidă reglează fluxul sangvin între atriul și ventriculul drept, iar valva pulmonară permite sângelui să părăsească ventriculul drept către plămâni prin artera pulmonară.
Valvele permit sângelui să circule într-o singură direcție; când valvele sunt închise, sângele este împiedicat să intre în camera următoare sau să se întorcă în camera anterioară. Fiecare valvă este alcătuită din două sau trei foițe subțiri, dar puternice.
Când apar bolile valvelor cardiace?
Bolile valvelor apar când acestea se îngustează (și el afectează funcția de ejecție / evacuare) sau când nu se închid complet (iar sângele regurgitează / curge invers), ori nu se deschid complet (de exemplu în cazul stenozei – valva e îngustată).
Afectiuni ale valvelor inimii - cauze
Cauzele care pot avea ca rezultat afectarea valvelor sunt:
– defectele congenitale (prezente încă la naștere);
– diverse infecții (endocardită, febră reumatică);
– diverse afecțiuni cardiace;
– infarctul miocardic;
– calcificări ale pereților vaselor de sânge (datorate vârstei înaintate);
– hipertensiune arterială;
– ateroscleroză;
– afecțiuni autoimune (lupus);
– anumite tratamente medicamentoase / radioterapie.
Simpltome ale afectiunilor valvelor cardiace
Simptomele bolilor valvelor cardiace variază, în funcție de gravitatea afecțiunii. În stadiile incipiente, când afectarea valvulară nu este importantă, e posibil să nu apară niciun simptom. La persoanele în vârstă, există atingeri valvulare pe care pacientul nu le resimte. În cazurile severe, pot apărea dificultăți de respirație (la efort sau în repaus), dureri în piept, tulburări de ritm cardiac, oboseală, accese dese de bronșită, edeme ale picioarelor / abdomenului, creștere în greutate rapid și fără motiv.
Tipuri de afectiuni ale valvelor inimii
Există mai multe tipuri de afecțiuni cardiace valvulare:• stenoză aortică (valva aortică nu se mai deschide complet, ducând la îngustarea orificiului valvular);
• insuficiență aortică (valva aortică nu se închide complet, sângele se întoarce din aortă în ventriculul stâng);
• stenoză mitrală (îngustarea orificiului valvei mitrale – sângele circulă cu dificultate de la atriul la ventriculul stâng);
• insuficiență mitrală / regurgitarea mitrală (valva mitrală e defectă, sângele din ventriculul stâng se întoarce în atriul stâng);
• stenoză pulmonară (orificiul valvei pulmonare e îngustat, sângele e împins cu greutate spre artera pulmonară);
• insuficiență pulmonară / regurgitarea pulmonară (valva pulmonară nu se închide complet, sângele se întoarce din artera pulmonară în ventriculul drept);
• stenoză tricuspidă (valva tricuspidă are orificiul îngustat, circulația sângelui dinspre atriul spre ventriculul drept este îngreunată);
• insuficiență tricuspidă / regurgitarea tricuspidă (valva tricuspidă nu se închide complet, sângele se întoarce din ventriculul în atriul drept);
• prolaps de valvă mitrală (valva mitrală – parțial sau total – pătrunde în atriul stâng).
De multe ori, aceeași valvă poate să aibă ambele leziuni: stenoză și insuficiență (boală valvulară); mai mult, un pacient poate avea afectate mai multe valve simultan. Pacienții cu valvulopatii au risc de complicații; când gradul de severitate crește, inima este suprasolicitată, iar în absența unui tratament adecvat, pacienții riscă insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, infarct miocardic, aritmii, deces. De aceea, în cazurile grave, este necesar tratamentul chirurgical de reparare sau înlocuire a valvei afectate.
Diagnosticul presupune examinarea fizică (ascultarea inimii și plămânilor), efectuarea anamnezei și utilizarea unor teste: electrocardiogramă (EKG), ecocardiogramă, radiografie toracică, test de stres la efort, RMN (pentru o imagine detaliată a inimii), cateterism (pentru evaluarea tipului și severității tulburărilor valvelor).
Tratamentul în cazul afecțiunilor valvelor inimii
Tratamentul va fi personalizat, pentru fiecare pacient în parte, medicamentația este prescrisă pentru minimizarea riscurilor de a dezvolta complicații. Tratamentul chirurgical repară sau înlocuiește valvele afectate. Tratamentele intervenționale vor aborda metode de tratament minim invazive, care ajută la evaluarea valvulopatiilor (precum cataterismul) sau la tratarea valvelor (protezare).
Mergeți la medic pentru orice problemă de sănătate, faceți un consult general anual, în scop preventiv. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară.