close

Boala Basedow-Graves

2022-11-15

Boala Basedow sau Basedow-Graves sau gușa exoftalmică este o afecțiune autoimună a sistemului endocrin. Este principala formă clinică de hipertiroidie – glanda tiroidă pro-duce prea mulți hormoni tiroidieni, apar perturbări funcționale la nivelul tuturor organelor și sistemelor organismului.

Descrierea completă a „guşii exoftalmice” a fost realizată de Robert James Graves (eminent chirurg irlandez), în 1835 şi de Carl Adolph von Basedow, în 1840 (medic german). Boala apare în aproape orice parte a lumii; se estimează că afectează 2-3% din populația generală a lumii.

Tiroida este o glandă endocrină mică, în formă de fluture, situată în partea antero-laterală a gâtului, în fața traheei. Principala sarcină a tiroidei este de a controla rata metabolică a organismului, respectiv procesul prin care corpul transformă alimentele pe care le ingerăm în energie, prin eliberarea anumitor hormoni.

Tiroida – afecțiuni, manifestări, tratament


Boala Graves e de 7-8 ori mai frecventă la populația feminină decât la cea masculină. Apare de obicei la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Cauzele apariției afecțiunii nu sunt elucidate, dar se bănuiește că receptorul TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) este perceput de organism ca fiind străin și atunci sistemul imunitar produce anticorpi, pentru a lupta cu acesta. Anticorpii anti TSH sunt autoanticorpi care se unesc cu receptorul de TSH și îl stimulează, determinând secreția excesivă de hormoni tiroidieni (hipertiroidie).
Există suspiciunea că anumiți factori de mediu ar putea influența apariția gușii exoftalmice (stres, fumat, infecții, altele), precum și predispoziția genetică. Dacă persoana are deja o boală autoimună (artrită reumatoidă, anemie pernicioasă, lupus, boala Addison, boala celiacă, diabet de tip 1, vitiligo), este predispusă și la dezvoltarea bolii Basedow-Graves
”, explică dr. Larisa Caradjova, medic primar endocrinologie la Policlinica OCH.

Gușa exoftalmică are trei semne și simptome caracteristice:

– hipertiroidie;
– ochi exoftalmici (măriți, ieșiți din orbite);
– gușă (mărirea în volum a glandei tiroide).
Nu este obligatoriu ca toate aceste manifestări să apară împreună.


Hipertiroidia va cauza, la rându-i, simptome specifice:

– tahicardie (creștere frecvenței pulsului);
– palpitații;
– tensiune arterială crescută;
– tranzit intestinal accelerat (diaree);
– transpirație excesivă;
– căderea părului;
– insomnie;
– scăderea în greutate, dar apetit crescut;
– nervozitate;
– tremor la nivelul extremităților;
– intoleranță la căldură;
– disfuncții erectile / pierderea libidoului;
– dereglarea ciclului menstrual;
– osteoporoză;
– oboseală marcantă.

Ochii exoftalmici (proeminenți) sunt specifici la circa 30% dintre pacienții cu Basedow, deoarece sistemul imunitar afectează mușchii și țesuturile din jurul ochilor. Efectul de ochi „bulbucați” (oftalmopatie Graves sau orbitopatie) este dublat de senzația de nisip în ochi, pleoape umflate, presiune la nivelul globilor oculari, sensibilitate la lumină sau chiar vedere dublă ori pierderea capacității vizuale (la circa 5% dintre cei care au inflamația oculară).

Mai rar, pacientul cu Basedow-Graves poate să dezvolte mixedem pretibial (dermopatie Graves), care se manifestă prin piele îngroșată, noduloasă, roșiatică, pe fața anterioară a tibiei (la unii pacienți poate fi dureroasă).

Ce presupune diagnosticul bolii Basedow, ne explică dr. Caradjova:

Diagnosticul presupune examen clinic, dozări hormonale (TSH, T3, T4), dozări de anticorpi, ecografie tiroidiană, ecografie Doppler (pentru detectarea creșterii fluxului sangvin), test de absorbție a iodului radioactiv + scanarea tiroidei (în această boală, iodul apare în toată glanda), RMN / CT orbitar (în funcție de simptomele oculare și rezultatele consultului oftalmologic).

Dr. Gabriel Serac: Glanda tiroidă din perspectiva chirurgului


Tratamentul medicamentos are ca scop ameliorarea sau estomparea simptomelor cauzate de hipertiroidism. Tratamentul chirurgical presupune îndepărtarea unei părți, ori totală, a glandei tiroide, dacă medicul o recomandă.

De regulă, medicația îmbunătățește viața și starea de sănătate a pacientului afectat. Netratată însă, boala Basedow-Graves poate duce la o furtună tiroidiană (criză tireotoxică) ce pune viața în pericol. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.