14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat: 100 de ani, 11 luni și 3 zile de când Leonard Thompson, un băiat de 14 ani care era pe moarte din cauza diabetului de tip 1, a fost pacientul zero, primind prima injecție cu insulină.
Pentru a-și controla boala și a preveni complicațiile, persoanele cu diabet au nevoie de îngrijire și ajutor constant. „Accesul la îngrijirea diabetului” este tema Zilei Mondiale a Diabetului 2021-2023. Deși insulina există de 100 de ani, disponibilitatea ei reprezintă încă o problemă. Al doilea an al campaniei Ziua Mondială a Diabetului 2021-2023 este centrat în jurul ideii de „educare pentru a proteja ziua de mâine”. Activitățile desfășurate de organismele reprezentative vor să sublinieze importanța îmbunătățirii accesului profesioniștilor din domeniul sănătății și al pacienților cu diabet zaharat la educație de înaltă calitate pentru diabet.
Testează-te gratuit la Policlinica OCH Constanța, de Ziua Mondială a Diabetului
Este foarte important ca persoanele cu diabet să mențină un control bun asupra condiției lor, pentru a ajuta la reducerea și evitarea complicațiilor pe termen lung.
Au existat progrese uriașe în acest domeniu în ultimii ani. Cu toate acestea, este extrem de important ca munca de dezvoltare să continue, pentru ca persoanele cu diabet să ducă o viață cât mai normală.
Ziua Mondială a Diabetului a fost creată în 1991 de către Federația Internațională a Diabetului (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca răspuns la preocupările tot mai mari legate de amenințarea pe care o reprezintă diabetul pentru sănătate la nivel global. Ziua Mondială a Diabetului a devenit o zi oficială a Națiunilor Unite în 2006. Ea este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, cel care a descoperit insulina împreună cu Charles Best în 1922. Este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, cu o audiență globală de peste 1 miliard de persoane din peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra unor aspecte de importanță capitală pentru lumea diabetului și menține această afecțiune în centrul atenției publice și politice.
În prezent, aproximativ 537 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu diabet, potrivit IDF, iar numărul acestora se așteaptă să crească la peste 700 de milioane până în 2040. Pentru marea majoritate, elementele de bază ale gestionării zilnice a diabetului sunt încă inaccesibile. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care trăiesc în țările cu venituri mici și mijlocii, ceea ce reprezintă trei din patru dintre toți adulții care trăiesc cu diabet. În plus, aproape 1 din 2 persoane cu diabet nu este conștientă de afecțiunea sa, ceea ce face ca peste 200 de milioane de persoane să nu fie diagnosticate.
Epidemia de diabet și inegalitățile existente în materie de sănătate trebuie abordate și depășite de urgență, astfel încât persoanele care trăiesc cu diabet să aibă acces la un diagnostic precoce și la sprijin terapeutic, pentru a putea să își gestioneze afecțiunea cronică și să prevină complicațiile ei secundare grave.
La Ovidius Clinical Hospital credem în dreptul pacientului la sănătate, siguranță și respect și punem în practică acest crez prin profesionalismul personalului, dublat de aparatură de top. Diabetul zaharat este abordat multidisciplinar la OCH, iar pacienții beneficiază de diagnostic, tratament, consiliere și spitalizare.