close

Infiltrație transforaminală cu corticosteroizi

2022-06-07

La Ovidius Clinical Hospital, pacienții întreabă, iar medicii noștri răspund. Astfel, la solicitarea unui pacient de a ști mai multe despre infiltrația transforaminală cu corticosteroizi, răspunde doctorul Stelian Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă, cu competență în managementul intervențional al durerii.


Dr. Mociu asigură pacienții că infiltrația transforaminală cu corticosteroizi este o procedură standard, clasică, ce implică introducerea unui corticosteroid în transforaminale, adică prin foramenul (gaură deschisă) prin care iese nervul. Acolo, uneori, apar niște probleme cum ar fi: protruzii discale, hernii de disc fără indicație operatorie. Herniile de disc cu indicație operatorie se adresează neurochirurgiei.


Infiltrația transforaminală cu corticosteroizi este o procedură care nu este adresată neurochirurgiei și care nu face parte din această zonă chirurgicală, ci este prechirurgicală. E o procedură foarte bine standardizată și destul de veche, de prin anii 1950.


Medicul care va realiza această procedură este specialist în terapia durerii.

Procedura se realizează în sala de operație sau în sala de CT. La OCH, în sala de operație, procedura se realizează cu ajutorul unui aparat care se numește fluoroscop sau  C-ARM sau cu un aparat de radiologie în braț C (în formă de C). În trecut, procedura se realiza fără C-ARM, dar după ce aparatele de radiologie au devenit din ce în ce mai performante, ea a devenit mult mai fidelă și mai sigură. În istorie, intervenția era realizată pe niște repere anatomice și se intra într-un anumit unghi, iar când pacientul simțea o durere în zona nervului respectiv, atunci se injecta corticosteroidul.


Terapia durerii la Ovidius Clinical Hospital


Astăzi, grație evoluției tehnologiei, pacientul poate să simtă durerea respectivă, dar mult mai puțin intensă și nu durerea în sine reprezintă reperul pentru injectare. Acum, procedura se realizează în sala de operație sub ghidaj fluoroscopic, totul fiind mult mai sigur.

Se poate folosi și ghidaj computer tomograf, dacă se decide necesitatea acestuia, iar intervenția e de asemenea sigură și din punct de vedere al tehnologiei, dar și în ceea ce privește acele.

Aceste ace, de fapt, în zilele noastre, nici măcar nu mai sunt ascuțite. Riscul la care e supus pacientul prin realizarea acestei proceduri cu un ac, care nu are nicio margine tăioasă, este mult mai mic, practic spre inexistent.

Pentru această intervenție, pacientul trebuie să fie nemâncat, nebăut și să efectueze niște analize înainte, pentru a se vedea cum stă cu coagularea sângelui sau să nu existe vreo infecție. Dacă există pacienți cu risc de sângerare sau cu analize modificate fără un motiv anume, atunci ei vor fi trimiși către hematologie sau către alte specialități care vor analiza situația și abia apoi se poate face infiltrația transforaminală cu corticosteroizi.

De exemplu, dacă este un pacient cu fibrilație care este în tratament cu anticoagulante, antiplachetare, un pacient postinfarct, un pacient care dintr-o altă cauză medicală are o medicație anticoagulantă sau antiplachetară (cum ar fi Aspenter, Sintrom, Trombostop), atunci acea medicație va trebui oprită, pentru o perioadă relativ scurtă de timp (până la o săptămână) sau chiar deloc, în funcție de medicament.

În general, infiltrația transforaminală cu corticosteroizi este o intervenție de scurtă durată – e vorba de 15-20 minute, cu tot cu pregătire. Desigur, sunt anumite situații când coloana vertebrală are variante anatomice, e mai osificată, pacientul e în vârstă și intervenția se poate prelungi.


În funcție de vârstă și de bolile asociate ale pacientului, uneori acesta poate rămâne sub supraveghere peste noapte, dar, în general, el este pentru două până la patru ore sub supraveghere; apoi va merge la domiciliu. La OCH, pacientul beneficiază de linii de gardă, sunt minimum trei medici (anestezist, chirurg, ortoped) în spital care se vor putea ocupa de el în cazul în care e nevoie, dintr-un motiv sau altul, să se întoarcă.


Cum orice procedură are efecte secundare, și în acest caz se poate vorbi de riscul efectelor secundare ale corticosteroidului. Pacientul trebuie să nu mănânce sărat, trebuie să aibă grijă cu glicemiile, dacă e diabetic, cu tensiunea, dacă e hipertensiv. Altminteri, recomandările cu care pleacă acasă vor fi mai puțin stricte decât în cazul unei administrări intravenoase sau per orale de corticosteroid, fiind vorba de o administrare locală a substanței.


Spitalul Ovidius Clinical Hospital este deschis 24/7 și asigură asistență medicală non-stop în multiple linii de gardă

Repetitivitatea procedurii diferă de la caz la caz. Depinde ce medic a indicat terapia durerii, ce istoric are pacientul. De multe ori, pacientul ajunge la medicul de terapia durerii de la neurochirurgie sau de la recuperare medicală. Se caută soluții în două situații: când pacientul nu este de operat sau când problema de care suferă nu are indicație operatorie. Conform studiilor existente, patru proceduri ar trebui să rezolve problema durerii.

În general, conform cărților, ar trebui să se facă injectarea cu corticosteroizi o dată pe lună, timp de patru luni, ca să se obțină un efect maxim. Dar în cazul în care durerile reapar mai devreme, procedura poate fi repetată și mai devreme, până la o săptămână între infiltrații.



De ce să vină pacientul la OCH? Dr. Stelian Mociu răspunde:

Pentru că renumele se obține prin performanță și îl tot obținem de opt ani și, pentru noi, aici, siguranța pacientului este pe prim plan și încercăm să aducem un abord multidisciplinar problemelor pacientului. Și cred că trebuie să vină aici pentru siguranță și pentru faptul că știm foarte bine ce avem de făcut și suntem întotdeauna atenți la pacienții noștri și la problemele lor.” 

„Renumele se obține prin performanță”