close

Sindrom de tunel ulnar sau cubital

2022-10-07

Sindromul de tunel ulnar (sau cubital) apare atunci când nervul ulnar este comprimat – rezultă o afectare a funcției acestuia care poate provoca amorțeală și furnicături la degetul mic și exteriorul degetului inelar. Nervul ulnar (nervul „osului amuzant”) este unul dintre principalii nervi ai membrelor superioare; pleacă de la nivelul gâtului și coboară la nivelul brațului (traversându-l prin canalul cubital, localizat la nivelul porțiunii interne a oaselor cotului), având rolul de a asigura flexia și extensia cotului.

Sindromul de tunel ulnar este diferit de sindromul de tunel carpian, care implică nervul median ce traversează încheietura mâinii, degetul arătător și pe cel mijlociu. După sindromul de tunel carpian, sindromul de tunel ulnar este a doua mononeuropatie nontraumatică întâlnită clinic” precizează dr. Bodgan Ghinguleac, medic primar neurochirurgie la Ovidius Clinical Hospital.

Sindromul de tunel cubital apare în contextul unei afectări cronic-progresive, mecanice a nervului ulnar la nivelul cotului, având în funcție de manifestări, diferite cauze. Nervul ulnar poate fi lezat prin compresie (stat în aceeași poziție care creează presiune asupra cotului timp îndelungat), prin lovire (nervul se află pozitionat aproape de tegument în regiunea cotului, fiind ușor de expus), prin mișcări repetitive ale cotului sau flexia prelungită a brațului.


Factorii de risc care pot să ducă la apariția sindromului de canal cubital sunt: obezitatea, hipotiroidismul, diabetul zaharat, artrita, tumori sau chisturi.


Recuperare și reabilitare medicală la OCH


Majoritatea persoanelor afectate prezintă următoarele semne și simptome:

• amorțeală, furnicături / înțepături, dureri în braț, degetul mic și / sau inelar (mai ales în timpul nopții);
• slăbiciune la nivelul mușchilor mâinii (dacă nervul ulnar a fost comprimat o perioadă lungă de timp, această slăbiciune musculară este ireversibilă);
• capacitate redusă de a prinde obiectele cu mâna;
• dificultatea e a îndoi sau îndrepta degetele.

Pentru diagnostic diferențial corect (sindromul poate să se manifeste similar cu alte afecțiuni) și pentru maximizarea șanselor de recuperare integrală a funcționalității și sensibilității brațului, ideal este să vă prezentați la medic imediat ce constatați că simptomele persistă.

Neurochirurgie la OCH


Diagnosticul presupune examen clinic și anamneză, plus investigații paraclinice: electromiogramă, ecografie, radiografie, RMN, test de conducție nervoasă. Dacă diagnosticul se confirmă, este indicată intervenția neurochirurgicală. Mai apoi, recuperarea imediată postoperatorie presupune evitarea/corectarea pozițiilor care pun cotul sub presiune, antiinflamatoare nesteroidiene, comprese cu gheață, iar la 2/3 săptămâni postoperator, în funcție de evoluție, se recomandă fizioterapie și kinetoterapie, eventual utilizarea unei orteze” a menționat dr. Ghinguleac. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.