close

Hernia de disc – afecțiune a discurilor intervertebrale

2022-07-11

La bărbați, coloana vertebrală are o lungime de circa 71 de cm, iar la femei măsoară 61 de centimetri. Ea are roluri multiple, printre cele mai importante fiind menținerea posturii și asigurarea mobilității în orice direcție.

Coloana vertebrală este compusă dintr-o serie de oase – vertebre, legate între ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros și rezistent și un țesut gelatinos elastic, situat în centrul discului. Hernia de disc este o boală a discului intervertebral. Acționând ca un amortizor între două vertebre, aceste discuri se uzează în timp și uneori se pot deforma sau ieși din învelișul lor. Acest lucru poate să aibă ca rezultat exercitarea unei presiuni asupra rădăcinilor nervoase la acest nivel și să producă la durere, amorțeală, slăbiciune la nivelul mâinilor sau picioarelor.

„Durerea secolului este o expresie comună pentru a desemna problemele de spate. Hernia de disc este una dintre cauze. Această afecțiune a discurilor intervertebrale este cel mai adesea caracterizată prin dureri de spate sau sciatică (durerea la nivelul piciorului determinată de iritarea și/sau compresia nervului sciatic)”, ne relatează Dr. Bogdan Ghinguleac, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului OCH.


Herniile de disc sunt responsabile de 2% din durerile de spate, fie că prezintă sau nu sciatică. Vinovatul: un disc intervertebral crăpat.

O hernie de disc poate să apară în orice parte a coloanei vertebrale, dar e cel mai des întâlnită în partea inferioară a coloanei vertebrale (zona lombară), urmată de zona gâtului (cervicală).


Sfatul medicului neurochirurg: Ce este și cum poate fi tratată hernia de disc lombară


Hernia de disc afectează bărbații mai frecvent decât femeile. Apare, în general, între 35 și 55 de ani, în urma suprasolicitarii, ridicării unei sarcini grele sau după o răsucire bruscă. Sarcina și excesul de greutate sunt, de asemenea, factori de risc. Predispozițiile genetice sunt adesea cauza cazurilor precoce, de la vârsta de 20 de ani.

Se crede că fumatul, prin faptul că diminuează aportul de oxigen către discul vertebral, determină descompunerea mai rapidă a acestuia. Conducerea frecventă și sedentarismul sunt de asemena pe lista factorilor incriminați în caz de hernie de disc.

Hernia de disc se dezvoltă gradual, în timp (săptămâni sau luni). Se disting patru stadii de evoluție: • degenerarea discului, fără herniere; • prolaps sau protruzie, când forma sau poziția discului se modifică, impactând ușor canalul spinal; • extruzia, când nucleul gelatinos trece prin peretele discului, însă rămâne în interiorul acestuia; • sechestrarea discului, când nucleul gelatinos trece de inelul exterior fibros al discului și rămâne în afară”, afirmă Dr. Bogdan Ghinguleac.


Dr. Bogdan Ghinguleac, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului OCH ne relatează despre semnele și simptomele herniei de disc:


Hernia este uneori asimptomatică, dar cel mai adesea se caracterizează prin durere acută. Aceste dureri sunt concentrate mai ales în partea inferioară a spatelui, deoarece 95% din herniile de disc sunt localizate în vertebrele lombare. Simptomele clasice sunt durerile de spate sau lumbago.

Hernia de disc afectează de obicei o parte a corpului. Dacă discul comprimă rădăcina nervoasă, apare nevralgia sciatică. Studiile arată că 85% din cazurile de sciatică rezultă dintr-o hernie de disc. Durerea e foarte intensă și se extinde apoi la fese, coapsă și picior, cu o senzație de furnicături și uneori paralizie. În cazurile mai severe, măduva spinării este afectată, determinând paralizia membrelor sau a sfincterului anal și urinar (sindrom de „coadă de cal” – cauda equina). În acest caz, trebuie consultat de urgență un medic.”

Pacientul apelează, de obicei, la medic atunci când durerile de spate se intensifică. Ele sunt, de asemenea, prima cauză de consultare a centrelor unde se face terapia durerii.

În funcție de locul în care se află hernia de disc, aceasta poate duce la durere, amorțeală sau slăbiciune la un braț sau un picior.


Sfatul medicului neurochirurg: Ce este și cum se tratează corect hernia de disc cervicală


La o hernie de disc cervicală, cea mai mare durere apare în umăr și braț. Această durere (este adesea descrisă ca fiind ascuțită) poate să apară atunci când persoana afectată tușește, strănută, se răsucește.

Persoanele care au o hernie de disc simt adesea amorțeală radiantă sau furnicături în partea corpului deservită de nervii afectați.

Apare slăbiciune musculară, ceea ce determină pacientul fie să se împiedice des, fie să aibă afectată capacitatea de a ridica sau ține obiecte.

Persoana cu hernie resimte dureri la mers pe distanțe scurte sau după ce stă în picioare; în schimb, durerea se poate ameliora în poziții care relaxează coloana vertebrală.

Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul:

– Unei uzuri treptate, legate de îmbătrânire, numită degenerare/distrugere a discului. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, discurile devin mai puțin flexibile și mai predispuse la rupere.
– Răniri la nivelul coloanei vertebrale, care duc la fisuri în stratul exterior al discului vertebral. Materialul gelatinos din interiorul discului poate fi împins în afară prin aceste fisuri.
– Tensionări puternice sau presiuni crescute la nivel lombar.
– Activități zilnice care stresează spatele. Persoanele cu locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic au un risc mai mare de a avea probleme de spate. Ridicarea repetitivă, tragerea, împingerea, îndoirea laterală și răsucirea pot crește, de asemenea, riscul de hernie de disc.

Pentru diagnostic, medicul întreabă pacientul despre frecvența, intensitatea și localizarea durerii. Examenul clinic este apoi completat de testele imagistice: computer tomograf (CT), ori rezonanță magnetică nucleară (RMN), care fac posibilă vizualizarea herniei. RMN-ul este preferat în cazul herniilor lombare.

Alte analize, precum cele de sânge, se efectuează pentru evaluarea stării de sănătate a pacientului în ansamblu. Dacă în 6 luni simptomatologia pacientului nu se ameliorează, se ia în considerarea tratamentul chirurgical.

Majoritatea herniilor de disc au ca prime indicații de tratament următoarele:

• fizioterapie;
• masaj;
• antiinflamatoare (non-steroidiene sau steroidiene);
• injectări epidurale cu cortizon.

În scop preventiv, se indică:

– pierderea kilogramelor în exces;
– tonificarea musculară, prin exerciții fizice;
– menținerea unei posturi corecte, mai ales când persoana stă mult pe scaun;
– ridicarea corectă a greutăților;
– evitarea fumatului. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.