close

Sfatul medicului neurochirurg: Ce este și cum se tratează corect hernia de disc cervicală

2021-01-26

Între corpurile osoase (vertebre) se află discul intervertebral. Hernia de disc reprezintă suferința continuă a uneia sau a mai multor rădăcini nervoase dată de materialul gelatinos (discul intervertebral) care iese prin “agresiuni” repetate și comprimă rădăcina nervoasă. Acesta patologie poate să apară la orice nivel al coloanei vertebrale, însă cele mai frecvente zone sunt cervicală si lombară.

„Pozițiile vicioase, sedentarismul, obezitatea, vârsta, moștenirea genetică, fumatul, precum și traumatismele sunt factori care afectează coloana vertebrală cervicală. Momentul în care aceste modificări degenerative afectează nucleul pulpos aflat între discurile vertebrale, acesta herniază provocând suferință rădăcinilor nervoase ce determină dureri, parestezii, scăderea forței musculare, tulburări de sensibilitate ale membrelor superioare uni sau bilateral”, explică Dr. Bogdan Ghinguleac, medic primar neurochirurgie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

În funcție de afectare, nucleul pulpos intervertebral are trei stadii în care poate provoca durere zonei cervicale și membrelor superioare:
- Primul stadiu este cel în care discul vertebral nu a părăsit în totalitate spațiul intervertebral. În acest caz, pacientul nu trebuie operat și se poate trata cu ajutorul medicamentelor și prin corecție posturală;
- Al doilea stadiu este constatat atunci când un fragment din nucleul pulpos este exteriorizat și irită una sau mai multe rădăcini nervoase. Aici intervenția neurochirurgicală este o opțiune primară;
- Al treilea stadiu este când materialul discal exteriorizat se rupe, deplansându-se inferior, superior, lateral sau median. Pentru acest stadiu necesitatea unei intervenții chirurgicale este iminentă.

„Pentru stabilirea diagnosticului este esențială interacțiunea cu pacientul și evaluarea lui din punct de vedere neurologic. Următorul pas este ca acesta să efectueze un RMN sau CT de coloană cervicală. Fără aceste explorări imagistice nu se pot determina modificările apărute la nivelul coloanei. În funcție de rezultatele din fiecare fază de examinare, diagnosticăm cât mai prompt pacientul”, spune medicul OCH.

Din păcate, de multe ori pacienții încearcă să își ignore simptomele, mai ales în prima fază a apariției lor. Nu doresc să meargă la medic în speranța că nu au ceva grav, iar totul va trece de la sine. Lucrurile nu stau deloc așa și pacientul ajunge la spital când simptomele se agravează și devin insuportabile.

„Manifestările neurologice ale pacienților care se remiteau înainte cu ajutorul tratamentului medicamentos acum sunt mult mai intense și nu mai cedează. Apariția de cervicalgii accentuate, pareza unuia sau a ambelor membre superioare și slăbiciune musculară denotă un stadiu avansat în care măduva este afectată, iar necesitatea unei intervenții neurochirurgicale este imperios necesară. În acest caz, pacientul trebuie să fie informat că recuperarea funcțiilor necesită o perioadă îndelungată de timp, în care kinetoterapia este esențială, precum și faptul că pot persista unele sechele din cauza suferinței îndelungate la care a fost supus.

Intervenția neurochirurgicală vine în sprijinul pacientului pentru ameliorarea simptomatologiei și înlăturarea cauzei. În cazuri incipiente, când afectarea neurologică a pacientului nu este gravă iar recuperarea acestuia este ușoară, se poate spune că hernia de disc cervicală este tratabilă 100%. În cazurile avansate, operația soluționează aproximativ 50% din problemă, urmând la fel, procesul de recuperare a funcțiilor prin proceduri de recuperare neuromotorie”, detaliază Dr. Ghinguleac.

Dacă se ajunge la intervenție chirurgicală, este foarte important de știut că operația nu se vindecă de una singură. Recuperarea medicală postoperatorie este esențială pentru ca pacientul să își redobândească stilul de viață cu care este obișnuit.

„După operația de hernie de disc cervicală pacientul este încurajat să se mobilizeze activ la 6-8h de la operație. În cazul în care pacientul a fost operat de hernie cervicală la mai multe niveluri, se impune purtarea unui guler cervical moale de tip Philadephia timp de două luni. În ambele cazuri trebuie evitate mișcările bruște de gât, condusul de autovehicule, pozițiile vicioase, ridicarea de greutăți. Procedurile de kinetoterapie se pot începe după o săptămână sau, în unele cazuri, chiar din a doua zi după operație”, a precizat specialistul.

Ovidius Clinical Hospital s-a remarcat încă de la deschiderea sa ca centru de excelență în tratarea patologiilor neurochirurgicale și în selectarea medicilor care pot să abordeze minim-invaziv acest tip de patologie. În plus, dotarea cu aparatură de ultimă generație și extinderea echipelor medicale cu personal dedicat și foarte bine pregătit, fac posibile efectuarea cu succes a procedurilor de recuperarea postoperatorie în condiții deosebite pentru fiecare pacient care trece pragul spitalului. 

Pentru informații și programări vă rugăm să sunați la 0241480400.