close

Bicicleta – un mijloc perfect pentru sănătatea omului și a mediului

2022-06-03

„De fiecare dată când văd un adult pe bicicletă, nu mai disper, gândindu-mă la viitorul rasei umane.” – HG Wells


Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat ziua de 3 iunie ca Ziua Mondială a Bicicletei, în aprilie 2018. Plimbările cu bicicleta sunt văzute drept „un mijloc de consolidare a sănătății fizice și mentale și a bunăstării”.

Ziua Mondială a Bicicletei este sărbătorită pe 3 iunie în fiecare an.


Această zi recunoaște:
• unicitatea, longevitatea și versatilitatea bicicletei, care a fost folosită de două secole și
• faptul că este un mijloc de transport durabil simplu, accesibil, fiabil, curat și ecologic.

Logo-ul ONU #June3WorldBicycleDay a fost conceput de artistul Isaac Feld și înfățișează bicicliști și biciclete de diferite tipuri care merg pe tot globul. Logo-ul își propune să arate că bicicleta aparține și servește întregii umanități.


„Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a vă menține echilibrul, trebuie să continuați să vă mișcați.” – Albert Einstein

Bicicleta este bună pentru sănătatea fizică și psihică, dar și pentru mediu și economie. Ciclismul este un antrenament minunat, care menține activ pe oricare dintre noi. Este perfect pentru un stil de viață sănătos.

Activitatea fizică regulată poate ajuta la protejarea împotriva mai multor boli, inclusiv obezitatea, bolile de inimă, cancerul, bolile mintale, diabetul, artrita etc. „Sunt leneș. Dar leneșii sunt cei care au inventat roata și bicicleta, pentru că nu le plăcea să meargă sau să ducă lucruri.” – Lech Walesa

Ziua Mondială a Bicicletei, în viziunea ONU:
– Încurajează statele membre să se concentreze pe diverse strategii de dezvoltare și să includă bicicletele în politicile și programele internaționale, regionale, naționale și județene de dezvoltare.
– Încurajează statele membre să îmbunătățească siguranța rutieră și să planifice și să proiecteze o infrastructură de transport și de mobilitate durabilă. De asemenea, militează pentru protejarea și promovarea siguranței pietonilor și mersul cu bicicleta, cu scopul de a crește nivelul de sănătate al populației.
– Încurajează statele membre să opteze pentru cele mai bune practici și mijloace de promovare a bicicletelor în rândul tuturor membrilor societății și să organizeze plimbări cu bicicleta la nivel național și local, pentru consolidarea sănătății și bunăstării fizice și mentale.


Recuperare și reabilitare medicală la OCH


„Învață să mergi pe bicicletă. Nu vei regreta dacă trăiești.” – Mark Twain

Beneficiile pentru sănătate ale ciclismului practicat cu consecvență:
– Crește forța și flexibilitatea musculară;
– Scade nivelul de stres;
– Îmbunătățește circulația sângelui;
– Îmbunătățește mobilitatea articulațiilor;
– Îmbunătățește postura și coordonarea;
– Întărește oasele;
– Ajută la prevenirea sau managementul bolilor;
– Ajută la reducerea anxietății și a depresiei;
– Ajută la reducerea obezității și la controlul greutății.


Ciclismul este o activitate aerobă în care inima, vasele de sânge și plămânii, practic întregul corp se antrenează.
Ziua Mondială a Bicicletei pledează pentru faptul că mersul cu bicicleta este un exercițiu grozav pentru trup și minte, prietenos cu mediul.


Beneficiile terapiei TECAR
Ovidius Clinical Hospital se implică activ în promovarea sportului și mișcării, fiind partener tradițional al „Cupei Mării Negre la Ciclism”. Ne bucură să fim cei care veghează ca tinerii cicliști (cu vârste între 5-14 ani) să pedaleze în siguranță pe durata desfășurării competiției, de fiecare dată. OCH se implică activ în binele comunității și promovează ideea de sănătate prin mișcare și susținere cu tărie un mediu mai curat.   

Pentru o sănătate bună, adoptați un stil de viață activ! Nu uitați de prevenție – conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din bolile cronice pot fi prevenite, principalii factori de îmbolnăvire fiind dieta dezechilibrată, inactivitatea fizică și fumatul. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.