close

Caz medical extraordinar de dificil rezolvat cu succes de o echipă multidisciplinară OCH. „Respir. Acum, respir”, declară pacienta

2024-05-03

Toată Constanța știe de OCH și de medicii de aici, dar eu nu îndrăzneam să mă gândesc măcar că mi-ar permite bugetul să accesez serviciile acestui spital; nu am știut că se pot suporta o parte din costuri prin casa de asigurări”, își începe confesiunea doamna M. A., pacientă cu cardionefropatie hipertensivă și boală tricoronariană avansată, cu boală cronică de rinichi în stadiul V și dependentă de hemodializă cronică

Singura speranță reală – Laboratorul de Cardiologie Intervențională OCH

Strâng bani de un an, de când am aflat de problemele cu inima ca să pot să le rezolv, dar nu îndrăzneam să mă gândesc că e posibil să vin la OCH, credeam că aici prețul este inaccesibil pentru mine. Situația mea de sănătate m-a obligat să mă gândesc la variantele existente și credeam că am de ales între diverse centre medicale specializate în cardiologie intervențională, de stat sau private, fie la București, fie la Târgu Mureș. Dar, situația mea medicală a fost foarte precară și medicii accesați de familia mea, văzându-mi dosarul, au refuzat să intervină, considerând că riscul ca eu să mor pe masa de operație era prea mare.

Nici medicul care mi-a făcut puncția pentru pericardită nu a mai vrut să intervină în cazul meu; era prea riscant. Și au fost voci care au mai precizat că și la Constanța, adică acasă, sunt medici buni pe care pot să îi consult… Dar nu știam încotro să o mai iau, până când doamna Ș.L. Dr.  Andreea Costea mi-a spus că mi-l recomandă cu toată căldura măcar pentru un control pe dr. Sebastian Vasilescu de la OCH, un medic extraordinar.

Convingerea doamnei Ș.L. Dr. Andreea Costea m-a inspirat și pe mine și am avut așa ca o presimțire bună că domnul dr. Sebastian Vasilescu este cel potrivit pentru mine. De altfel, dr. Sebastian Vasilescu a fost singurul medic care a acceptat să încerce măcar să vadă dacă există o soluție și pentru mine”, povestește pacienta căreia coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională OCH i-a redat respirația și speranța de viață.

„Respir. Aveam o respirație greoaie care se împiedica undeva. Acum, respir”, declară pacienta OCH care crede despre personalul medical al OCH că „pe medicii de aici i-a făcut Dumnezeu sau îngerii; au o bunătate, un suflet mare pe care nu îl întâlnești în altă parte. Întregul personal de aici, de la infirmieră la medici toți sunt foarte amabili.

Și este profund recunoscătoare Ș.L. Dr. Andreea Costea, medic primar nefrolog și Dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiologie, supraspecializat în cardiologie intervențională.Operație minim invazivă, echivalentă unei operații de bypass

Dr. Sebastian Vasilescu, la ieșirea din Laboratorul de Cardiologie Intervențională OCH, declară:

Pacientă în vârstă de 59 de ani, cu insuficiență renală cronică, făcând dializă de ani de zile, a fost diagnosticată, după efectuarea unei coronarografii, în urmă cu un an, cu o boală tricoronariană severă, cu indicație de revascularizare chirurgicală. Din cauza riscului operator extrem de crescut, intervenția nu s-a putut realiza. În acest ultim an, din punct de vedere clinic, pacienta a observat o continuă scădere a toleranței la efort și o creștere în intensitate a durerilor retrosternale, în contextul bolii de fond.

Pacienta s-a adresat Centrului de Cardiologie Intervențională OCH, pentru a urma o procedură de revascularizare minim invazivă, prin angioplastie la nivelul arterelor coronare. În colaborare cu Ș.L. Dr. Andreea Costea, medic primar nefrologie OCH, am discutat cazul interdisciplinar și, cu suportul echipei de nefrologie, echipa de cardiologie intervențională a hotărât să încerce repetarea coronarografiei și rezolvarea prin angioplastie a bolii tricoronariene. Echipa noastră a reușit implantarea a trei stenturi active farmacologic, pe trei artere coronare diferite. Practic, am reușit prin metodă minim invazivă, echivalentul unei operații de bypass pe care pacienta nu o putea primi, din cauza riscului operator.

După implantarea cu succes a celor trei stenturi, pacienta a fost transferată pe secția ATI coronarieni a OCH, secție acreditată cu nivel maxim de competență, apoi a fost preluată pe secția de cardiologie a spitalului Ovidius Clinical Hospital, unde s-a reluat dializa în regim cronic, urmând ca ulterior să fie externată.Reușita unei echipe multidisciplinare

Pacienta a fost evaluată cardiologic după ințierea în dializă în repetate rânduri și chiar a efectuat coronarografie în primăvara anului 2023, când fenomenele de insuficiență cardiacă erau extrem de invalidante”, declară Ș.L. Dr. Andreea Costea, medic primar nefrologie.

„După refuzul comisiei inițiale de a interveni în cazul M. A., evaluarea efectuată de dr. Sebastian Vasilescu ne-a redat speranța unei rezoluții, într-un moment de răscruce pentru pacienta a cărei fracție de ejecție era în continuă scădere, toleranța la eforturi fiind minimă”, mai adaugă medicul nefrolog OCH care apreciază totodată că partea grea a cazului a fost pe umerii echipei de cardiologie intervențională cu care a colaborat.

De altfel, abordarea multidisciplinară este „cheia unei rezoluții pozitive în orice situație medicală complexă. Ne confruntăm din ce in ce mai mult cu pacienți cu patologie mixtă, intricată, cu dependențe funcționale de terapii adjuvante și aici intervine disponibilitatea medicală de a colabora, de a aduna părerile și de a analiza constructiv și individualizat per pacient. Din fericire, am putut să facem asta și rezultatul a fost pozitiv și reușita completă. Pacienta a efectuat în condiții optime următoarea ședință de dializă, la douăzeci și patru de ore postintervențional și a decurs fără probleme, cu adaptarea anticoagulării și a parametrilor de dializă la necesitățile sale”, completează Ș.L. Dr. Andreea Costea.

Nu puteam fi într-un loc mai bun

Sunt bine, acum, după intervenția domnului dr. Sebastian Vasillescu. Înainte, după dializă, mă simțeam epuizată, nu puteam nici măcar să mănânc ceva, ca să îmi iau pastilele de seară, mergeam în pat și adormeam instantaneu”, adaugă pacienta echipei multidisciplinare OCH.

Chiar și familia mea îmi spune că la OCH sunt în cel mai bun loc posibil ca să fiu îngrijită și că le-au dispărut emoțiile negative de când sunt aici; băiatul meu chiar a fost foarte sceptic inițial, cezând că o să plătesc bani mulți și o să mi se facă mai nimic în schimb, dar acum e convins și el că nu puteam să fiu într-un loc mai potrivit. Iar eu, care sunt obișnuită cu spitalele, pot să spun cu mâna pe inimă că este un spital de excepție. M-a impresionat aici întregul personal, condițiile, totul. Mi s-a pus la dispoziție totul”, adaugă doamna A.

#AducemPerformanțaAcasă

Ovidius Clinical Hospital este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în spital, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.