Săptămâna Internațională de Conștientizare a Tiroidei (25-31 mai) este un eveniment global în domeniul sănătății, sărbătorit în fiecare an cu scopul de a se recunoaște povara bolilor tiroidiene, experiența pacienților și a tuturor celor implicați în studiul și tratamentul internațional al bolilor tiroidiene. Din 2009, ziua de 25 mai dă startul unei Săptămâni Internaționale de Conștientizare a Tiroidei (25-31 mai).
Glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni care sunt esențiali pentru creșterea normală și metabolismul energetic. Disfuncția tiroidiană este frecventă, ușor de identificat și ușor de tratat, dar, dacă nu este diagnosticată sau tratată, poate avea efecte adverse profunde.
Specialiștii în boli endocrine cred că este necesar să recunoaștem și să delegăm un eveniment care să evidențieze și să sublinieze conștientizarea bolilor tiroidiene. Procedând astfel, se accelerează răspândirea cunoștințelor despre depistarea, diagnosticarea, tratamentul și, dacă este posibil, prevenirea afecțiunilor legate de tiroidă.
Consult și ecografie la endocrinologie doar cu bilet de trimitere
Glanda tiroidă, denumită cel mai adesea pur și simplu tiroida, este una dintre cele mai mari glande endocrine. Are formă de fluture și este situată în gât. Hormonii produși de tiroidă influențează funcțiile critice ale organismului și reglează metabolismul, prin urmare sănătatea tiroidei este extrem de importantă.
Tulburările tiroidiene sunt foarte frecvente la nivel mondial și afectează persoane de toate vârstele, prezentând și o gamă largă de simptome. Cele mai frecvente tulburări tiroidiene includ hipotiroidismul (activitate tiroidiană anormal de scăzută), hipertiroidismul (activitate tiroidiană anormal de crescută), tiroidita (inflamația glandei tiroide) și cancerul tiroidian.
La nivel mondial, conform statisticilor, aproximativ 200 de milioane de persoane suferă de tulburări tiroidiene, estimându-se că aproape 50% dintre cazuri rămân totuși nediagnosticate. Acest lucru are consecințe asupra sănătății și bunăstării persoanelor afectate.
La incidența crescută a cazurilor de afecțiuni tiroidiene, inclusiv în România, în ultimii ani, contribuie și îmbunătățirea tehnicilor de diagnostic și însăși creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la aceste afecțiuni, spun medicii endocrinologi.
Tiroida – afecțiuni, manifestări, tratament
Obiceiurile alimentare și stilul de viață joacă un rol important atât în declanșarea bolilor tiroidiene, cât și după ce au fost diagnosticate.
Sfaturile medicilor pentru a preveni bolile tiroidiene includ adoptarea unui stil de viață echilibrat, cum ar fi:
• menținerea unei diete sănătoase, cu un aport suficient de iod, seleniu și fier;
• evitarea fumatului;
• evitarea consumului excesiv de alcool;
• gestionarea stresului;
• obținerea unui somn odihnitor;
• expunerea sigură la soare, pentru a menține un nivel adecvat de vitamina D.
În plus, controalele regulate și monitorizarea funcției tiroidiene sunt importante pentru depistarea precoce și tratarea oricăror potențiale tulburări tiroidiene.
OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. În primăvara acestui an, prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.
Pentru informații și programări, vă rugăm să ne sunați la telefon 0241480400.