close

Ziua Mondială a Sănătății Orale – fii mândru de gura ta!

2023-03-17

Gura joacă un rol important în viața de zi cu zi: să savurezi o masă, să vorbești cu un vecin, să râzi cu familia și prietenii, să cânți de plăcere, să îi săruți pe cei dragi...

Ziua Mondială a Sănătății Orale, stabilită din 2013 pe data de 20 martie, este o inițiativă a Federației Dentare Mondiale (FDI), o organizație care reunește lumea stomatologiei, cu scopul de a obține o sănătate orală optimă pentru toată lumea.


Ovidius Clinical Hospital oferă servicii medicale de stomatologie

Ziua Mondială a Sănătății Orale are ca scop creșterea gradului de conștientizare, la nivel global, cu privire la problemele sănătății orale și la importanța igienei orale.

Bolile orale reprezintă o problemă majoră de sănătate pentru multe țări și au un impact negativ asupra oamenilor, pe tot parcursul vieții lor. Bolile orale duc la durere și disconfort, la izolare socială și la pierderea încrederii în sine și sunt adesea legate de alte probleme grave de sănătate, cum ar fi: boli cardiovasculare, obezitate, accident vascular cerebral, dificultăți respiratorii, ori, în cazul femeilor însărcinate, la naștere înainte de termen.


Boala parodontală


Cariile dentare şi boala parodontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume, conform datelor oficiale. Peste 50% din populația europeană poate suferi de o anumită formă de parodontită și peste 10% au afecțiuni severe, prevalența crescând la 70-85% la populația cu vârste între 60-65 de ani. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun, dar şi cu o igienă orală deficitară.

Și totuși, nu există niciun motiv să suferiți: majoritatea afecțiunilor de sănătate orală pot fi în mare parte prevenite și pot fi tratate în stadii incipiente.

Ziua Mondială a Sănătății Orale se adresează:

- persoanelor fizice care să ia măsuri personale;
- școlilor și grupurilor de tineri, pentru a desfășura activități de învățare despre sănătatea orală;
- profesioniștilor din domeniul sănătății orale și comunității medicale în general, pentru a educa populația pe care o deservesc;
- guvernelor și factorilor de decizie politică pentru a susține o mai bună sănătate orală pentru toți.


Prevenția în stomatologie


Între 2021și 2023, FDI a propus ca temă a acestei zile: „Fii mândru de gura ta” („Be Proud of Your Mouth”), respectiv e bine ca fiecare individ, indiferent de vârstă, să învețe să aprecieze sănătatea dentară și să își trateze cavitatea bucală cu respect.

Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat din Sud-Estul României, cultivă performanța medicală în beneficiul pacientului. La Policlinica OCH Constanța, cabinetul stomatologic este dotat cu aparatură modernă: unit dentar, cameră intraorală, laser stomatologic, aparate de profilaxie, lampă de fotopolimerizare și autoclav. Echiparea cabinetului de stomatologie este întregită de aparatul nebulizator destinat decontaminării cabinetelor dentare.

Pacienții care decid să vină aici beneficiază, pe lângă aparatură modernă, și de experiența medicilor care asigură un diagnostic precis și tratament eficient, fie de stomatologie generală, fie de specialitate. 

Programări pentru consultații și tratament la telefon: 0241 480 400.