och-loader

Ligamentoplastia - o intervenție realizată cu aparatură de înaltă performanță la Ovidius Clinical Hospital

2016-02-01

Ligamentoplastia constă în reconstrucția unuia dintre ligamentele încrucișate anterior (LIA) sau posterior (LIP). Este o intervenție chirurgicală curentă în cadrul Ovidius Clinical Hospital fiind realizată de o echipă de medici specialiști în ortopedie – traumatologie, Dr. Toma Cucu, Dr. Mergeanu Ionuț Alin și Dr. Silvana-Crina Alecu - cu o experiență vastă în tratamentul chirurgical al rupturilor ligamentare.


Ruptura ligamentului încrucișat anterior (LIA) este cea mai frecventă și determină în timp leziuni ale meniscurilor și cartilajului articular, cu apariția precoce a artrozei genunchiului. De aceea la persoanele tinere sau la cele active, indiferent de vârstă, care practică în mod constant activități sportive, este indicată reconstrucția ligamentului încrucișat anterior.


Ligamentul lezat este înlocuit cu o grefă prelevată tot de la pacient din tendonul rotulian, sau fascia lată, tendoanele „labei de gasca”, tendoanele semitendinos și gracilis.


Ligamentoplastia se realizează printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă - artroscopică, micșorând astfel numărul cicatricilor post-operatorii. Grefa de tendon  prelevată este fixată cu  suruburi bioresorbabile, în două tuneluri - femural și tibial.


Reconstrucția LIA nu este o operație de urgență, datorită inflamației post-traumatice. De cele mai multe ori se preferă temporizarea intervenției până la remiterea inflamației, excepție făcând cazurile asociate cu afectarea și a altor structuri ale genunchiului.


Artroscopia pentru ligamentoplastie este realizată cu aparatură de înaltă performanță, ce permite medicilor specialiști  reproducerea cât mai exactă a caracteristicilor, locurilor de inserție și a orientării fibrelor ligamentului nativ rupt.


Recuperarea medicală va începe din prima zi postoperator și constă în fiziokinetoterapie, sub îndrumarea unui specialist, în baza de tratament a spitalului Ovidius Clinical Hospital.


Durata de recuperare este în medie de 6 luni, în funcție de vârsta și gradul de receptivitate al fiecărui pacient, la sfârșitul perioadei menționate putându-se relua activitatea sportivă.


“Tratamentul chirurgical al rupturii de LIA este personalizat. De exemplu în cazul unui sportiv profesionist la care în urmă cu câțiva ani s-a realizat o extirpare a bontului de ligament încrucișat anterior rupt și la care în timp, datorită instabilității restante, a apărut o leziune de menisc intern și leziuni ale cartilajului articular la genunchiul stâng, se va realiza o nouă ligamentoplastie de revizie cu meniscotomie si mozaicoplastie pentru a ajunge la rezultatul final așteptat de pacient. Particularitatea acestui caz constă în faptul că s-a intervenit și la genunchiul drept pentru o infecție locală cauzată de o artroscopie anterioară. Succesul intervenției este confirmat de probele biologice ce relevă absența infecției și recuperarea precoce a pacientului”, explică Dr. Cucu Toma, medic primar ortopedie – traumatologie.


Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple. Pentru informații și programări, vă rugăm sunați la telefon: 0241 480400

Artroscopia pentru ligamentoplastie este realizată cu aparatură de înaltă performanță, ce permite medicilor specialiști reproducerea cât mai exactă a caracteristicilor, locurilor de inserție și a orientării fibrelor ligamentului nativ rupt.