och-loader

Tumoră osoasă învinsă de echipa de medici ortopezi de la OCH

2015-02-27

Tumora osoasă este una dintre cele mai dureroase și dificile probleme pe care le poate întâlni medicul ortoped, atât din punct de vedere medical, cât și emoțional. Pacientul care are o asemenea afecțiune trece prin chinuri groaznice fizice și este traumatizat și de gândul că își va pierde în urma unei intervenții chirurgicale abilitatea de a merge și, astfel, de a avea o viață normală.


Dotările spitalului și pregătirea echipei de medici primari ortopezi de la Ovidius Clinical Hospital, au făcut ca o femeie care credea că își va pierde piciorul din cauza unei tumori osoase, să poată avea un trai firesc în urma unei intervenții chirurgicale complexe, efectuată în premieră în Dobrogea, ce a presupus rezecția unui segment din femur și înlocuirea acestuia cu o proteză.


Femeia, în vârstă de 69 de ani, s-a prezentat la medicul ortoped de la Ovidius Clinical Hospital, din cauza unor dureri insuportabile la nivelul genunchiului stâng. Pe lângă dureri, aceasta prezenta și o tumefacție importantă în coapsa stângă, deasupra genunchiului. Medicul, în urma investigațiilor, a diagnosticat-o pe femeie cu o tumoră de extremitate distală femur stâng, posibil osteosarcom, după care a îndrumat-o pe aceasta către medicul specialist oncolog, pentru un tratament specific, chimioterapic, care să ducă la micșorarea volumului tumorii.


Tratamentul a fost eficient, iar pacienta a ajuns din nou la medicul ortoped, în vederea intervenției chirurgicale.


„Oncologul a vrut să știe gradul de agresivitate al tumorii și a recomandat o biopsie, care a fost efectuată. Pentru a se vedea cu exactitate gradul de extensie al tumorii, precum și pentru a stabili cu mare acuratețe tipul de proteză care a urmat a fi montată, pacienta a fost supusă unor investigații imagistice de mare performanță (CT toraco-pulmonar, RMN bazin, coapsă și genunchi stâng). Operația a decurs absolut normal, fără niciun incident, cu extirparea în totalitate a tumorii în limite de securitate oncologică. S-au extirpat 16 cm din femur, continuitatea membrului inferior fiind realizată cu o proteză de reconstrucție femur și genunchi, model Link”, a spus dr. Cucu Toma, medic primar ortopedie - traumatologie la Ovidius Clinical Hospital.


Medicii estimează că pacienta se va deplasa normal, fără probleme de mers, după o recuperare individual concepută în cadrul bazei de recuperare și reabilitare medicală de la Ovidius Clinical Hospital, în aproximativ 6-8 săptămâni. De asemenea, femeia va fi monitorizată periodic clinic și imagistic.