och-loader

Ce presupune un tratament complet al cancerului de sân

2015-02-17

Cazurile de cancer de sân sunt prezente în viața femeilor din toată lumea într-un număr tot mai mare, iar gravitatea afecțiunii rămâne aceeași, din păcate, chiar dacă sunt făcute progrese în lumea medicală.

Cancerul mamar este o problemă de sănătate mai mult decât importantă, deoarece este cea mai frecventă afecțiune malignă întâlnită la femeile din țara noastră, cu aproximativ 4.700 de cazuri noi pe an și aproximativ 2.900 de decese înregistrate anual din această cauză. Aceeași boală este relativ rar întâlnită la sexul masculin, cu raport bărbați/femei de 1 la 100 de cazuri.

„Se pare că există o serie de factori care măresc gradul de risc pentru apariția cancerului mamar. Aceștia sunt: vârsta (marea majoritate a femeilor care sunt diagnosticate cu cancer mamar au peste 50 de ani), predispoziția genetică (transmiterea din generație în generație a defectului genetic) dovedită de istoricul familial (existența unei rude de gradul întâi care a făcut neoplazia la o vârstă sub 60 ani crește de 4-6 ori riscul de apariție a cancerului de sân), bolile benigne proli-ferative ale sânului (mastopatia fibro-chistică), istoricul personal de cancer, tulburări fiziologice ginecologice (nuliparitatea, adică lipsa nașterilor, avorturile, mai ales cele spontane și repetate, refuzul de alăptare), tratamente hormonale (contraceptive orale sau terapia de substituție hormonală în menopauză)”, a spus Ș.L. Univ. Dr. Nicolae Ciufu, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital. 

Simptome ale cancerului mamar 

Principalul simptom de debut, cel mai frecvent întâlnit în cancerul la sân, este prezența unor formațiuni tumorale mamare, detectate imagistic sau prin autopalpare.

„Prin programele de screening mamar ecografic, s-a ajuns în acest moment la depistarea unui număr mare de astfel de formațiuni în stadii incipiente, preclinice. Deși durerea este probabil cel mai frecvent simptom pentru care pacienta se prezintă la medic, aceasta este foarte rar prezentă în stadiile incipiente ale cancerului mamar.  Durerea apare de fapt din cauza stimulării hormonale și edemului țesutului mamar peritumoral. Durerea este descrisă de paciente ca iradiind în umăr și braț și este percepută de cele mai multe ori ca o arsură.

Existența formațiunilor tumorale maligne la nivelul sânului pot determina și apariția unor semne clinice asociate care pot include: secreția mamelonară sangvinolentă, modificări ale tegumentului de la nivelul sânului afectat («coajă de portocală», eritemul, ulcerația), retrația sau asimetria mamelonară edemul și eritemul mamelonar, mărirea de volum a sânului, prezența adenopatiei auxiliare unilaterale”, a adăugat dr. Nicolae Ciufu.

Diagnosticul imagistic al cancerului mamar

Mamografia este metoda cea mai întâlnită pentru screening-ul și diagnosticul cancerului mamar, în special la femeile peste 40 de ani. Ecografia este însă, în acest moment, ca și importanță, superioară mamografiei în depistarea cancerului de sân, pentru că vorbim despre o investigație ce poate fi efectuată și la femeile tinere, la care incidența tumorilor mamare este în creștere.

În acest moment, la Ovidius Clinical Hospital, este în desfășurare un program de screening ecografic pentru depistarea cancerului de sân.

Tratamentul cancerului mamar

Terapia multimodală, care include chimioterapia, radioterapia și chirurgia, a ameliorat semnificativ numărul de femei care supraviețuiește acestei boli. La Ovidius Clinical Hospital, pacientele găsesc soluții de diagnostic și tratament ale cancerului mamar, de la consult clinic, imagistic, tratament chirurgical, până la reconstrucția sânului. 

În acest moment, la Ovidius Clinical Hospital, este în desfășurare un program de screening ecografic pentru depistarea cancerului de sân. În instituția noastră medicală, pacientele găsesc soluții de diagnostic și tratament ale cancerului mamar, de la consult clinic, imagistic, tratament chirurgical, până la reconstrucția sânului.