och-loader

Ovidius Clinical Hospital oferă servicii de testare rapidă antigen SARS-CoV-2 și recoltări RT-PCR în deplasare pentru colectivități

2020-11-06

Pentru că eforturile de a limita răspândirea virusului COVID-19 trebuie făcute susținut și cât mai bine organizat, Ovidius Clinical Hospital din Constanța pune în slujba constănțenilor, și nu numai, un nou serviciu de testare.

Spitalul oferă de acum colectivităților posibilitatea de a realiza testări RT-PCR și testări rapide antigen SARS-CoV-2. Astfel, în baza unei programări, o echipă de specialiști din cadrul OCH se poate deplasa în locația unde a fost solicitată, pregătită pentru testarea întreg personalului prezent. Instituțiile care pot cere acest serviciu pot fi de stat sau private, de la organizații din administrația publică, instituții de învățământ, până la companii sau firme.

Prin folosirea acestui serviciu, se poate asigura un mediu de lucru mai sigur în orice colectivitate, reducându-se șansele de infectare atât pentru angajați, cât și famiile lor. Este recomandată testarea rapidă ca prim pas, pentru că până la primirea rezultatul oficial prin testul RT-PCR, persoana respectivă este activă în colectivitate și poate transmite mai departe virusul.


Cum se realizează Testarea pentru SARS-CoV-2 în cadrul instituției dumneavoastră

Instituțiile care vor să își testeze angajații prin Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2 sau Testul RT-PCR trebuie să solicite o programare la numărul de telefon 0241 480 400. Echipa OCH se va deplasa la ora stabilită, echipată corespunzător, având tot ce este necesar pentru a efectua testarea persoanelor în condiții de siguranță. Cei cărora li se va recolta, vor urma sfaturile asistentei medicale, care va face recoltarea. În cazul testului Rapid Antigen SARS-CoV-2 asistenta va face recoltarea secreției nasofaringiene. Rezultatul pentru acest test este gata între 15 și 30 de minute si este eliberat de asistenta medicală. În cazul în care este pozitiv, trebuie ca pacientul să fie testat și prin Real Time PCR.

Testarea Real Time PCR

Testul RT-PCR se efectuează în urma unui exudat nasofaringian. Această metodă este standardul recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății. Pacienții pot primi rezultatul cel mai târziu în ziua următoare. Aceste rezultate sunt transmise și Direcției pentru Sănătate Publică, chiar dacă sunt negative.

Acest test determină prezența virusului, în cel mai scurt timp de la expunere, prin detectarea ARN viral la nivelul nazofaringelui (recoltarea se va face cu un tampon steril ca și în cazul exudatului nazofaringian).

Testul RT-PCR poate fi efectuat de persoanele care au motive să creadă că ar fi putut să se infecteze, cum ar fi contacții direcți sau indirecți ai cazurilor confirmate, personalul medical sau persoanele expuse frecvent, prin natura profesiei la agenți infecțioși. Alte categorii de persoane care ar putea necesita această testare pot fi femeile însărcinate care urmează să nască, pacienții cu imunosupresie sau cu afecțiuni oncologice care au nevoie de acest test înaintea internării, chimioterapiei, radioterapiei sau intervențiilor chirurgicale, persoanele supuse unui transplant sau cei care fac hemodializă. Angajatorii pot solicita aceste testări pentru angajații lor, care vor să se întoarcă la muncă.

Testul RT-PCR poate fi folosit în deplasările în străinătate, fiind disponibilă la OCH și traducerea lui în engleză.

Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2

Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2 se realizează, de asemenea, din probele de secreție nasofaringiană recoltate de la pacient. Rezultatul este disponibil în aproximativ 15 – 30 de minute, are o acuratețe de 96,52% și specificitate de 99,68%.

Persoanele care au recomandare sa facă acest test sunt cele care au fost în contact cu cineva pozitiv, cele care cred că există posibilitatea să se fi infectat sau care au fost expuse unui mediu cu risc de infectare, precum și cele care prezintă simptomatologia specifică Covid-19.

Enumerăm mai jos indicațiile producătorului conform căruia limitările testului rapid antigen sunt următoarele:
- Rezultatele pozitive ale testelor nu exclud coinfectările cu alți patogeni;
- Un rezultat pozitiv al testului nu diferențiază între SARS-CoV-2 și SARS COV;
- Un rezultat negativ al testului nu exclude infecția cu un alt coronavirus;
- Acesta este un test calitativ, iar valorile cantitative ale antigenului SARS-CoV-2 nu pot fi determinate;
- Răspunsul imunitar nu poate fi evaluat cu acest test și necesită alte metode de testare;
- Putem avea un rezultat negativ în situația în care concentrația de antigen din probă este sub limita de detecție a testului sau proba a fost recoltată sau transportată necorespunzător. Prin urmare, un rezultat negativ al testului nu exclude posibilitatea infecției SARS-CoV-2 și trebuie confirmat prin cultura virală sau un test molecular sau ELISA, dacă acest lucru este necesar pentru gestionarea pacientului.

Cu toate că testele antigenice sunt mult mai rapide și mai accesibile decât testarea Real Time PCR, nu sunt la fel de sensibile ca versiunile PCR, care pot prelua cantități foarte mici de virus SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Rezultatul testului nu trebuie utilizat ca bază exclusivă pentru deciziile privind tratamentul sau gestionarea pacienților și trebuie să fie luat în considerare în contextul expunerii recente a pacientului, anamnezei pacientului și prezenței semnelor și simptomelor clinice corespunzătoare COVID 19. Acest test nu poate fi folosit în cadrul deplasărilor în afara țării. 

Pentru detalii și programări, sunați la numărul de telefon 0241 480 400.