och-loader

Ovidius Clinical Hospital oferă servicii de testare rapidă antigen SARS-CoV-2 în deplasare pentru colectivitățile mari

2020-11-06

Pentru că eforturile de a limita răspândirea virusului COVID-19 trebuie făcute susținut și cât mai bine organizat, Ovidius Clinical Hospital din Constanța pune în slujba constănțenilor, și nu numai, un nou serviciu de testare. Spitalul oferă de acum colectivităților mari posibilitatea de a realiza testări rapide antigen SARS-CoV-2. Astfel, în baza unei programări, o echipă de specialiști din cadrul OCH se poate deplasa în locația unde a fost solicitată, pregătită pentru testarea întreg personalului prezent. Instituțiile care pot cere acest serviciu pot fi de stat sau private, de la organizații din administrația publică, instituții de învățământ, până la companii sau firme.

Procedura este una foarte simplă și eficientă. Persoanele din cadrul colectivității sunt testate folosind Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2. Dacă rezultatul este pozitiv, este recomandat ca persoana respectivă să rămână izolată și să se programeze pentru efectuarea unui test RT-PCR, la unul dintre sediile Ovidius Clinical Hospital, pentru un rezultat cert în ceea ce privește infectarea cu SARS-COV-2.

Prin folosirea acestui serviciu, se poate asigura un mediu de lucru mai sigur în orice colectivitate, reducându-se șansele de infectare atât pentru angajați, cât și famiile lor. Este recomandată testarea rapidă ca prim pas, pentru că până la primirea rezultatul oficial prin testul RT-PCR, persoana respectivă este activă în colectivitate și poate transmite mai departe virusul.


Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2

Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2 se realizează din probele de secreție nasofaringiană recoltate de la pacient. Rezultatul este disponibil în aproximativ 15 – 30 de minute, are o acuratețe de 96,52% și specificitate de 99,68%.
Persoanele care au recomandare sa facă acest test sunt cele care au fost în contact cu cineva pozitiv, cele care cred că există posibilitatea să se fi infectat sau care au fost expuse unui mediu cu risc de infectare, precum și cele care prezintă simptomatologia specifică Covid-19.

Enumerăm mai jos indicațiile producătorului conform căruia limitările testului rapid antigen sunt următoarele:
- Rezultatele pozitive ale testelor nu exclud coinfectările cu alți patogeni;
- Un rezultat pozitiv al testului nu diferențiază între SARS-CoV-2 și SARS COV;
- Un rezultat negativ al testului nu exclude infecția cu un alt coronavirus;
- Acesta este un test calitativ, iar valorile cantitative ale antigenului SARS-CoV-2 nu pot fi determinate;
- Răspunsul imunitar nu poate fi evaluat cu acest test și necesită alte metode de testare;
- Putem avea un rezultat negativ în situația în care concentrația de antigen din probă este sub limita de detecție a testului sau proba a fost recoltată sau transportată necorespunzător. Prin urmare, un rezultat negativ al testului nu exclude posibilitatea infecției SARS-CoV-2 și trebuie confirmat prin cultura virală sau un test molecular sau ELISA, dacă acest lucru este necesar pentru gestionarea pacientului.  

Cu toate că testele antigenice sunt mult mai rapide și mai accesibile decât testarea Real Time PCR, nu sunt la fel de sensibile ca versiunile PCR, care pot prelua cantități foarte mici de virus SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.


Cum se realizează Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2 în cadrul insituției dumneavoastră

Instituțiile care vor să își testeze angajații prin Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2 trebuie să solicite o programare la numărul de telefon 0241 480 400. Echipa OCH se va deplasa la ora stabilită, echipată corespunzător, având tot ce este necesar pentru a efectua testarea persoanelor în condiții de siguranță. Cei cărora li se va recolta, vor urma sfaturile asistentei medicale care va face recoltarea secrețiilor nasofaringiene. Proba pacientului este pusă pe o bandă de hârtie pe care se află anticorpi specifici coronavirusului SARS-COV-2. Dacă proba conține antigen viral, se va produce o reacție vizibilă între anticorpii fixați pe banda de hârtie și antigenele virale din secreții, între 15 și 30 de minute. Rezultatul este eliberat de asistenta medicală. În cazul în care este pozitiv, trebuie ca pacientul să fie testat și prin Real Time PCR, la unul din sediile OCH, pentru acuratețe.

Rezultatul testului nu trebuie utilizat ca bază exclusivă pentru deciziile privind tratamentul sau gestionarea pacienților și trebuie să fie luat în considerare în contextul expunerii recente a pacientului, anamnezei pacientului și prezenței semnelor și simptomelor clinice corespunzătoare COVID 19. Acest test nu poate fi folosit în cadrul deplasărilor în afara țării. 

Pentru detalii și programări, sunați la numărul de telefon 0241 480 400.