Conform unui studiu realizat de instituție:
98% dintre pacienții Ovidius Clinical Hospital apreciază măsurile implementate de spital pentru siguranța lor
Ovidius Clinical Hospital a realizat în perioada iunie-iulie 2020 un studiu amănunțit în rândul pacienților care i-au trecut pragul pentru a afla cum văd aceștia atitudinea spitalului în fața pandemiei generate de virusul SARS–CoV-2.
Pentru relevanța procedurii, studiul a fost desfășurat pe un eșantion de 250 de pacienți, din ambulator și spital. Vârsta medie a lotului studiat a fost de 49 de ani (de la 18 la 89 de ani), 57% dintre persoanele intervievate fiind femei și 43% bărbați.
Întrebările s-au concentrat pe mai multe aspecte, de la părerea pacienților despre infecția cu noul coronavirus în general, frica de a se infecta, și până la măsurile de prevenție luate de OCH pentru siguranța pacienților și personalului medical.
Rezultatele au arătat că deși apreciază infecția cu coronavirus ca pe o problemă serioasă, numai jumătate dintre pacienți se tem că s-ar putea infecta. Cu toate acestea, aproape toți pacienții Ovidius Clinical Hospital apreciază măsurile de protecție și prevenție, adică 98% dintre aceștia.
86% din cei intervievați au fost de părere că infecția cu coronavirus este o problemă serioasă și foarte serioasă. Acest procent s-a arătat influențat de informațiile generale primite din media și societate și arată, de asemenea, că majoritatea persoanelor au ajuns să primească informații despre această boală.
În ceea ce privește raportarea personală la boală, opinia este diferită de la om la om, în funcție de percepția riscului individual. Astfel, la întrebarea: „Vă este teamă că v-ați putea infecta?”, 53% dintre persoane au declarat că „Da”, 43% că „Nu”, iar 4% nu au avut nici o opinie în acest sens.
„98% din eșantionul studiat apreciază măsurile luate de OCH pentru protecția lor împotriva Covid-19 ca fiind de la suficiente, multe și foarte multe. Acest rezultat este extraordinar! Se pare că acesta este principalul motiv pentru care pacienții se simt în siguranță atunci când vin la noi în spital. Concluzia noastră este că indiferent de opiniile persoanelor asupra pandemiei, sau de ce cred că li s-ar putea întâmpla lor, oamenii se așteaptă ca spitalul să ia toate măsurile necesare de protecție și apreciază acest lucru la OCH. Le mulțumim din suflet pentru încrederea dovedită și îi asigurăm că suntem în continuare alături de ei pentru siguranța noastră, a tuturor. Împreună, acționând prompt și ca la carte, putem depăși cu răbdare și disciplină situația în care ne aflăm”, a spus Ș.L. Dr. Bogdan Pană, medic primar management sanitar și sănătate publică, doctor în științe medicale și director de cercetare și dezvoltare în cadrul OCH.
Măsurile luate de Ovidius Clinical Hospital conform ordinelor emise de Ministerul Sănătății și de Direcția de Sănătate Publică în contextul pandemiei de COVID-19
TRIAJUL
Fiecare pacient care se prezintă la spital sau în policlinică trebuie să completeze triajul epidemiologic în patru etape:
(1) telefonic - la programare
(2) la prezentarea în spital - semne, simptome, istoricul de contact, verificarea temperaturii, care nu trebuie să̆ depășească 37,3°C;
(3) procedura specială pentru pacienții care au semne sau simptome sugestive și pentru toți pacienții care se internează: CT-ul pulmonar și
(4) analiza RT-PCR.
Persoanele care în urma triajului nu au fost considerate cazuri suspecte vor fi internate în secțiile aferente patologiei prezentate cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între paturi.
MĂSURI PENTRU PERIOADA DE AȘTEPTARE
La recepție sau pe holurile ambulatoriului de specialitate se menține distanța de siguranță de 2 metri față de celelalte persoane. Personalul spitalului îndrumă fiecare pacient către cabinetul sau departamentul unde are programare.
Persoanele diagnosticate prin RT-PCR sau CT pozitiv pentru COVID-19 așteaptă transferul către spitalul desemnat pentru COVID-19 în zona de izolare, cu personalul medical alocat special.
Testarea RT-PCR și CT este obligatorie pentru toți pacienții care se internează la OCH.
LIMITAREA ACCESULUI TERȚILOR
Accesul vizitatorilor și al aparținătorilor este limitat. Comunicarea aparținătorilor cu pacienții internați se face prin mijloace audio/video.
DEZINFECTAREA MÂINILOR, A SUPRAFEȚELOR ȘI A MICROAEROFLOREI
În toate locațiile Ovidius Clinical Hospital (Spitalul OCH, Policlinica OCH Constanța și OCH Stomatologie), aerul respirat de către pacienți este necontaminat. Sterilizarea și purificarea acestuia este asigurată prin:
- utilizarea centralelor de tratare a aerului cu filtre hepa în zonele critice - bloc operator, terapie intensivă, nucleu de sterilizare și încăperile anexe acestora;
- sterilizare cu lămpi UV, căldură uscată și filtre de cărbune activ în toate celelalte incinte.
În secțiile de spitalizare continuă și spitalizare de zi, atât la intrare cât și la ieșire, personalul medical și pacienții au obligația să utilizeze dezinfectanți pentru igienizarea mâinilor. De asemenea, a fost crescută frecvența de dezinfecție a suprafețelor și zonelor medicale. De două ori pe zi sau ori de câte ori este nevoie se face dezinfecția microaeroflorei sau a suprafețelor prin nebulizare cu substanțe biocide avizate. Se folosesc doar soluții conforme cu recomandările primite de la Direcția de Sănătate Publică, după un grafic orar bine stabilit și monitorizat.
ECHIPAMENTUL DE PROTECȚIE SUPLIMENTAR
Pacienții trebuie să poarte masca de protecție pe toată durata șederii în spital. Cabinetele, saloanele pentru internare și spațiile de tratament sunt dotate cu sisteme de sterilizare a aerului.
Personalul medical și nemedical aflat în contact cu pacienții este echipat corespunzător normelor pentru fiecare grad de intervenție.
Programări și informații la 0241 480 400.