close

Litiaza biliară sau pietrele la fiere se tratează minim invaziv la Ovidius Clinical Hospital

2019-01-27

Litiaza veziculară este cunoscută în limbaj popular sub numele de "pietre la fiere". Această patologie afectează 20% din populația matură, cei mai mulți pacienți fiind femei, cu vârsta peste 40 ani. Există și posibilitatea apariției înainte de această vârstă a bolii, mai ales dacă vorbim de o sarcină în viața acelei femei.

30% din pacienții diagnosticați cu litiază ajung la chirurg, restul reprezentând categoria pacienților asimptomatici sau a celor care refuză tratamentul chirurgical.

Intervenția chirurgicală prin care se realizează extragerea colecistului împreună cu conținutul său se numește colecistectomie. Anual, în lume se efectuează 2 milioane de colecistectomii laparoscopice. Acesta este tratamentul cel mai folosit pentru că are cele mai bune rezultate.

Ca să aflăm mai multe despre litiaza veziculară am discutat cu Dr. Stamule Paris – medic primar chirurgie generală.

„Cauzele litiazei veziculare sunt foarte bine cunoscute la momentul actual fiind reprezentate de tulburări metabolice ale colesterolului, care favorizează formarea de microcalculi și ulterior aglutinarea acestora în timp și dezvoltarea calculilor de mari dimensiuni precum și cauze mecanice reprezentate de imposibilitatea veziculei biliare de a-și goli convenabil conținutul. Ca să se poată înțelege de ce ne putem lipsi atât de ușor de acest "săculeț cu pietre" trebuie menționat că el are rolul doar de a stoca o parte din bila secretată de ficat între mese și de a o elimina în timpul mesei, ajutând astfel împreună cu sucul intestinal și pancreatic la digestie. Ori dacă nu avem o calitate bună a bilei și pe deasupra avem și calculi la acest nivel, atunci când se încearcă golirea rezervorului se forțează și eventual se obține blocajul prin calculi a regiunii hepatobiliopancreatice. De asemenea în sarcină se produce o scăderea a capacității de golire a colecistului, pacientele fiind nevoite să îndure colicile pe perioada sarcinii și ulterior să se adreseze medicului chirurg pentru colecistectomie. Același lucru se întâmplă și în cazul consumului îndelungat de anticoncepționale, (minim 2 ani) – se produce precipitarea colesterolului prin faptul că este încetinită evacuarea bilei.”

Disconfortul postprandial, balonări, flatulență, tulburări de tranzit intestinal, senzație de greață, gust amar, sindrom migrenos cu dureri de cap și astenie fizică sunt câteva din simptomele acestei boli. De multe ori această etapă poate dura ani de zile sau din contră poate lipsi cu desăvârșire.

După această etapă, pacientul va îndura durerile paroxistice sau colica biliară și de obicei cam acum se și prezintă la medicul specialist. A treia etapă, a complicațiilor, are o singură soluție: tratamentul chirurgical.

„Diagnosticul litiazei veziculare se pune pe baza tabloului clinic, al examenelor de laborator și a ecografiei abdominale. Dacă acesta se află în etapa complicațiilor trebuie spitalizat de urgență și acordat tratamentul de specialitate corespunzător, fiind necesară o colaborare strânsă între medicul gastroenterolog radiolog și chirurg, lucru care se întâmplă în cadrul OCH”, ne-a spus Dr. Stamule Paris.  

Ce trebuie să știe pacientul cu litiază veziculară

„Ne aflăm în era antibioticelor și a tratamentului antiinflamator aflate la discreția pacienților, care de cele mai multe ori au tendința de a se automedica. Nu este o soluție, pentru că orice antibiotic administrat fără a consulta un specialist va duce la formarea de aderențe și modificări fibrotice la nivelul pediculului hepatic, acestea îngreunând muncă medicului chirurg care va efectua intervenția. Sfatul meu pentru pacienții care prezintă această simptomatologie este să se prezinte la medicul chirurg și împreună să aleagă metodă de tratament potrivită”, a subliniat Dr. Stamule.

Un stil de viață sănătos și echilibrat  cu evitarea grăsimilor, prajelilor, un consum zilnic de fructe și legume îmbinat cu un minim de efort fizic și un aport corespunzător de lichide pot menține un pacient diagnosticat cu litiază veziculară să nu ajungă într-o situație chirurgicală.

„O dată pus diagnosticul de litiază, este doar o chestiune de timp până la prima colică. Și atunci este de preferat să sancționăm chirurgical o litiază care nu s-a manifestat zgomotos prin colici repetate, iar pacientul să plece acasă în următoarea zi.

Standardul de aur pentru tratamentul litiazei este însă colecistectomia laparoscopică care se efectuează numai sub anestezie generală, pacientul fiind complet adormit. Sunt însă și pacienți care vin și spun că vor să fie operați clasic. Și atunci le adresez o întrebare simplă. Drumul până la București ați vrea să-l faceți cu căruța sau cu o mașină de ultima generație? Răspunsul e lesne de ghicit.

Bineînțeles că metoda de tratament depinde mult de etapa evolutivă în care se prezintă pacientul. Una este să vorbim de un pacient cu pietre dar asimptomatic și alta de un pacient cu icter mecanic litiazic și pancreatită. Tratamentul va trebui să fie personalizat fiecărui pacient dar decizia este a medicului specialist cu acordul pacientului. În cadrul OCH putem rezolva atât episodul acut cât și complicațiile evolutive cu care se prezintă acesta”, a detaliat medicul OCH.

La Ovidius Clinical Hospital intervenția minim invazivă este realizată cu aparatură care permite depărtarea fibrelor musculare fără secțiunea acestora. Pacienții se ridică din pat la 2 ore după operație și pot consuma lichide iar reintegrarea socio-profesională se face în 4–5 zile.

„La noi, pacienții vin de obicei cu mașinile personale la internare și cu ele pleacă în ziua următoare. Nu acuză dureri și beneficiază de tratament antibiotic doar preoperator. Vorbim de situațiile necomplicate. Din ce în ce mai multe persoane aleg OCH datorită dotărilor de înalta tehnologie și serviciilor de calitate care le sunt oferite de această instituție și personalul acesteia.” 

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, devenit un model în regiune pentru calitatea serviciilor oferite, respectarea standardelor medicale internaționale, profesionalismul echipei medicale, echipamentul de ultimă generație, confortul, tratamentul si siguranța oferite fiecărui pacient. Ovidius Clinical Hospital – mai mult decât chirurgie.