Dacă ai simptome precum balonarea sau disconfort abdominal difuz, ai putea să iei în considerare efectuarea unei colonoscopii. În schimb, alternanța diaree - constipație, rectoragiile (sângerările din anus) sau o scădere mare în greutate nejustificată ar trebui să te trimită la medic pentru o asemenea investigație. În funcție de rezultatul acestei colonoscopii, medicul poate indica un anumit tip de tratament sau repetarea colonoscopiei la un anumit interval de timp.
„Situația în care se recomandă repetarea colonoscopiei este reprezentată de prezența polipilor colonici. Există ghiduri care în funcție de dimensiunea și morfologia polipilor ne învață care ar fi intervalul de siguranță până la următoarea colonoscopie. Acesta ar putea fi de 1, 2 sau 3 ani. În cazul unei colonoscopii normale, intervalul de siguranță se întinde până la 5 ani, ghidurile recomandă chiar 10 ani. În afara leziunilor cu aspect polipoid, alte afecțiuni care impun repetarea colonoscopiei sunt bolile inflamatorii intestinale. În aceste cazuri, colonoscopiile repetate se recomandă atât pentru monitorizarea evoluției bolii cât și datorită riscului ridicat de apariție a cancerului colorectal la acești pacienți. De asemenea, colonoscopii repetate trebuie să facă pacienții ai căror rude de gradul I au fost diagnosticate cu cancer colorectal. La această grupă de pacienți, screening-ul se începe chiar de la vârste tinere”, a spus Dr. Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterologie la Ovidius Clinical Hospital.
În prezent, deoarece această investigație se poate realiza sub anestezie, pacienții acceptă cu mult mai mare ușurință colonoscopia, percepția asupra acestei manevre fiind acum cu totul alta. Medicul ne-a prezentat și care sunt reacțiile pe care le vede în cabinet:
„Ce pot spune sigur este că acești pacienți după ce fac colonoscopia, în primă fază sunt nedumeriți dacă li s-a efectuat sau nu investigația, apoi regretă că nu au efectuat-o mai devreme. Dar o colonoscopie trebuie făcută din timp pentru a preveni cancerul colorectal. Această prevenție se realizează prin depistarea și îndepărtarea polipilor, leziuni precanceroase. Dacă este diagnosticat precoce, evoluția pe termen lung este mult mai bună decât în cazul unui cancer colorectal diagnosticat în stadiul IV.”
Pregătirea pacienților pentru colonoscopie este importantă. Colonul trebuie să fie curat pentru a nu se omite vizualizarea unor leziuni.
„Pacienții trebuie să știe că anterior efectuării colonoscopiei cu 2-3 zile nu trebuie să consume fructe sau legume ce conțin sâmburi, precum kiwi, struguri, roșii, pâine cu semințe etc. Cu o zi înainte de procedură trebuie să consume un prânz mic și de preferat lichid. Apoi începând cu ora 14 până înainte de culcare, trebuie să consume 4 l dintr-o anumita soluție, dedicată pregătirii colonului pentru colonoscopie. Pacientul va rămâne nemâncat pe perioada pregătirii. În ziua procedurii nu se consumă nimic, chiar nici apă, dacă colonoscopia se va efectua sub anestezie.
Anestezia în colonoscopie este practic o sedare ușoară, pacientul beneficiind astfel de un tratament care îi permite să nu perceapă nici un fel de durere. Această va fi trezit imediat după finalizarea procedurii, după 10, maxim 15 minute”, a mai spus Dr. Caraivan.
Colonoscopia permite efectuarea de biopsii din leziuni considerate suspecte pentru un diagnostic anatomopatologic corect. Se pot realiza polipectomii prin tehnici diferite în funcție de dimensiunea și morfologia leziunilor polipoide. Prin colonoscopie se pot realiza diferite tehnici de hemostază în cazul unor hemoragii digestive inferioare.
„După o colonoscopie totală cu anestezie, pacientul va sta într-un salon post-anestezic aproximativ 30 minute sub observație medicală. După procedură poate simți ușoare crampe sau o senzație de balonare, dar aceste senzații vor trece rapid. În cazul în care colonoscopia s-a efectuat sub sedare, nu este indicat să conducă vehicule timp de 4-5 ore după procedură. Imediat după recuperarea completă, adică după aproximativ 30 min, pacientul își poate relua alimentația obișnuită”, a mai adăugat medicul de la Ovidius Clinical Hospital.
În urma unei colonoscopii se pot diagnostica diverse afecțiuni, cele mai comune fiind: boala hemoroidală, boala diverticulară, leziuni polipoide de diferite morfologii, colite de diverse cauze, boli inflamatorii intestinale, și nu în ultimul rând, cancerul colorectal.