close

Peste 300 de pacienți tratați pentru obezitate în ultimii cinci ani prin Gastric Sleeve la Ovidius Clinical Hospital

2020-05-31

Tratamentul obezității este o prioritate la Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare și modern spital privat multidisciplinar din Constanța. Pacienții cu această afecțiune găsesc sprijin aici din partea personalului medical, atât prin cursuri, unde află mai multe despre cum pot gestiona această boală, dar și prin tratamente chirurgicale și non-chirurgicale. Abordarea obezității este aici una completă si complexă, de unde și rezultatele deosebite obținute de cei care au venit să se trateze la OCH.

Un pacient cu obezitate este analizat și tratat de medici cu diferite specialități, de la chirurgie bariatrică, la medicină internă, cardiologie, diabet, nutriție și boli metabolice, până la specialiști în psihologie și recuperare medicală, pentru a asigura rezultate excelente. Deși la OCH această procedură chirurgicală se practică cu regularitate doar în ultimii cinci ani, aici au fost operate prin metoda Gastric Sleeve deja peste 300 de persoane. Despre această procedură și succesul ei am discutat cu Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital, șeful serviciului de Chirurgie Bariatrică al spitalului.

“Abordarea intervenției chirurgicale Gastric Sleeve la OCH este bazată pe cursuri făcute în afara țării și pe experiența câștigată de-a lungul anilor. În plus, aici utilizăm și materiale de cea mai bună calitate, care pot garanta reusita intervenției. Pot spune astfel că succesul nostru, tradus prin lipsa complicațiilor la pacienții operați și reintegrarea socială rapidă a acestora, se bazează atât pe tehnica bună, cât și pe materialele de bună calitate utilizate.

Pacienții noștri reușesc în mare parte să piardă excesul ponderal în primul an de după operație și ajung la greutatea ideală, fapt care ne mulțumește și ne motivează să ne îmbogățim programele dedicate lor”, a spus Dr. Serac.

Pentru că este vorba despre o intervenție majoră, efectuată frecvent la pacienți cu multiple afecțiuni asociate, decizia tratamentului chirurgical  și alegerea spitalului  unde acesta va fi urmat trebuie bine cântărite. Pacienții trebuie să se asigure că există condițiile de tratament specific acestor tip de bolnavi, atât preoperator cât si imediat postoperator, că echipa are suficientă experiență în efectuarea acestor intervenții, și că materialele utilizate sunt de bună calitate astfel încât sa nu se expună la riscuri. 

“Am avut o pacientă care a ajuns la noi după ce a fost operată anterior într-un alt serviciu chirurgical și la care în timpul operației am avut surpriza neplacută de a gasi o compresă uitată în contact cu stomacul, în zona în care noi trebuia să suturăm. Atunci a fost relativ greu să hotărâm dacă mai continuăm intervenția sau extragem compresa și rechemăm pacienta. Până la urmă apreciind corect situația locală și  fiind siguri de calitatea materialelor utilizate, am hotărât că vom face rezecția, iar deznodământul a fost fericit, nu am înregistrat complicații și pacienta se simte minunat’, a mai relatat Dr. Serac.

Obezitatea este o boală cronică întâlnită tot mai des în întreaga lume. Din cauza ei, pacientul ajunge să aibă și altfel de probleme: respiratorii, metabolice, cardiovasculare, ortopedice, gastrointestinale, reproductive, neurologice. Odată cu scăderea în greutate, aceste boli asociate dispar și persoana în cauză poate avea din nou o viață normală.

Este normal ca persoanele interesate de o astfel de intervenție să aibă foarte multe întrebări despre riscul și rezultatele intervenției de tip Gastric Sleeve. Toate aceste informații se regăsesc în cursurile despre tratarea obezitatății pe care Dr. Serac le realizează la Ovidius Clinical Hospital alături de colegii săi chirurgi Dr. Alina Vîncă și Dr. Mihai Hrițcu, cursuri la care sunt prezenți și medici din celelalte specialități care compun echipa de tratament a obezității. Oricine poate participa gratuit la aceste întâlniri, dacă se înscrie în prealabil la telefon.

Cursurile sunt anunțate periodic de către spital pe site www.ovidius-ch.ro și pe pagina de Facebook.