och-loader

Ateroscleroza coronariană - afecțiunea ce poate evolua cu infarctul miocardic

2016-10-18

Afecțiunile cardio-vasculare au cunoscut o creștere semnificativă în ultimele decenii în rândul populației occidentale, dar și la noi în țară.

Este bine cunoscut faptul că ateroscleroza reprezintă cauza principală a morbidității și a mortalității cardio-vasculare. Afecțiunile aterosclerotice apar la vârste tot mai mici, indiferent de sex, chiar la 25-20 ani. În multe cazuri, prima manifestare a bolii coronariene aterosclerotice, nediagnosticată și tratată la timp, este chiar moartea subită, în special pentru pacienții tineri.

Ateroscleroza coronariană este afecțiunea arterelor coronariene care se manifestă atunci când arterele sunt stenozate, restrângând fluxul de la sânge spre miocard (“mușchiul inimii”). În acest context, inima este lipsită de oxigen și de substanțele vitale de care are nevoie ca să funcționeze în condiții normale. Atunci când inima este privată de sânge, aceasta nu poate funcționa corect și se poate declanșa angina pectorală sau infarctul miocardic.

Arterele coronariene sunt vasele de sânge care transportă sângele spre mușchiul inimii; la un pacient sănătos arterele sănătoase sunt flexibile. Stratul interior al arterelor este neted (numit “endoteliu”), astfel ca sângele să poată circula cursiv, fără “restricții”. Ateroscleroza coronariană se dezvoltă în timp si pe fondul unor depuneri neregulate la nivelul endoteliului arterial denumite “plăci de aterom”. 

Simptomele pot fi insidioase sau se pot manifesta brusc, în ultimul moment, iar viața pacientului poate fi în grav pericol. Afecțiunea coronariană majoră, respectiv infarctul miocardic acut, se poate manifesta prin anumite simptome specifice. Durerea retrosternală, cu durata de cca 20 minute, intensă, aparută în repaus, cu zonă de iradiere extensivă, cu “senzația de moarte iminentă”, însoțită de transpirații și de anxietate (senzația de frică) ar trebui să atragă atenția unei urgențe majore și pacientul (sau familia) să cheme Serviciul Medical de Urgență.

Aceste manifestări clinice pot fi atenuate la bolnavii cu diabet zaharat sau/și la vârstnici, dar și aceștia pot semnala o modificare bruscă a stării generale.

Boala coronariană ischemică cronică se manifestă, în principal, sub forma Anginei Pectorale; pacientul acuză senzația de presiune sau strângere retrosternală (tipic la nivelul mijlocului sternului), cu durată de 1-2 minute, cu iradiere la baza gâtului, a umărului, pe brațul superior stâng, până la ultimele 2 degete sau/și în spate, între omoplați; se pot adăuga și alte simptome de alarmă: palpitații, dispnee (oboseală) la efort altadată suportat, transpirații, etc. Se impune ca pacientul să se prezinte, de îndată, la medicul cardiolog  pentru a se identifica, dacă este o boală cardio-vasculară, asociată sau nu, cu alte afecțiuni care și ele se cer diagnosticate și tratate; de cele mai multe ori, Hipertensiunea Arterială este această boala asociată care, dacă nu este tratată corect, va conduce la agravarea stării bolnavului, la alte complicații nedorite.

Consultația la medicul specialist este esențială pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor coronariene și a celor asociate. În cadrul “Ovidius Clinical Hospital”, pacienții se pot adresa medicului cardiolog, Prof.Univ.Dr. Elvira Craiu, medic primar cardiolog, ce vine cu o experiență importantă, de câteva decenii, în diagnosticarea și în tratarea afecțiunilor cardio-vasculare.

“Problema este că multe dintre persoanele care au acest fel de boală de inimă nu conștientizează gravitatea acesteia. Ateroscleroza coronariană se dezvoltă încet și silențios (fără simptome tipice), timp de câteva decenii. Boala poate să treacă neobservată, până când apare infarctul miocardic. Atunci când placa de aterom  îngustează interiorul arterei coronare, până la punctul în care aceasta nu mai poate transporta destul sânge bogat în oxigen, pentru nevoile organelor interne (creier, rinichi, ficat, etc.), apar diferite simptome, dar și complicații posibile.

Prevenția este esențială, iar un consult la medic poate aduce un diagnostic corect în timp util și reversa îngroșarea arterelor, deci aparitia complicatiilor nedorite”, explică Prof.Univ.Dr. Elvira Craiu, medic primar cardiolog. Dacă primul consult atenționează asupra reducerii factorilor de risc și nu precizează o boală cardiacă propriu-zisă, acesta se va repeta la 3-6 luni, pentru a verifica starea de sănătate.

Printre factorii de risc cardio-vascular, factorul genetic este important, în special atunci când rudele de gradul I decedează subit la o vârstă de sub 45-50 ani din cauza afecțiunilor coronariene. Alți factori de risc ce cresc riscul dezvoltării afecțiunilor coronariene sunt:  valorile tensionale crescute, obezitatea, sedentarismul, stresul, fumatul, viața dezorganizată. Factorii de risc pot fi influențați pozitiv pentru a minimiza o boală cardio-vasculară ce se află la debut și pentru a preîntâmpina complicațiile cardio-vasculare.

Afecțiunile coronariene, odată diagnosticate, trebuie stabilizate și verificate periodic, pentru a nu le permite să evolueze și să creeze complicații pacientului, fapt pentru care legătura cu medicul cardiolog trebuie să fie foarte strânsă.

Evoluția stării de sănătate a pacientului este direct determinată de modificarea stilului de viață, dar de administrarea unui  tratament corect, eficient și mai ales, precoce.

Mijloacele moderne de investigații și tratament al afecțiunilor cardio-vasculare  avansează tot mai mult, ceea cea conduce la un factor pozitiv pentru medicină, în lupta impotriva afecțiunilor cardio-vasculare.

Pacienții se pot adresa medicului cardiolog din cadrul Ovidius Clinical Hospital pentru consult, diagnostic și tratament, pentru prevenirea afecțiunilor cardio-vasculare, pentru care medicul de specialitate recomandă regim alimentar, tratament pentru afecțiunea cardio-vasculară, controlul periodic, etc.; se adaugă necesitatea altor investigații pentru alte afecțiuni asociate, etc., dacă acestea se impun.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple (Gastroenterologie, Cardiologie, Pneumologie, Nefrologie, Neurologie, etc.).

Prof.Univ.Dr. Elvira Craiu, medic primar cardiolog

Este bine cunoscut faptul că ateroscleroza reprezintă cauza principală a morbidității și a mortalității cardio-vasculare. Afecțiunile aterosclerotice apar la vârste tot mai mici, indiferent de sex, chiar la 25-20 ani. În multe cazuri, prima manifestare a bolii coronariene aterosclerotice, nediagnosticată și tratată la timp, este chiar moartea subită, în special pentru pacienții tineri.