close

Specialități

Terapie țintită

Terapia țintită este un tip de tratament împotriva cancerului care utilizează medicamente ce vizează genele și proteinele specifice care ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să se dezvolte. Acest fel de terapie se deosebește de cele deja consacrate (chimioterapie, radioterapie), deoarece nu acţionează pe toate celulele organismului, ci în mod foarte selectiv, la nivelul celulelor maligne, dovedindu-se eficiente și mai puțin toxice.

Terapia țintită poate afecta țesutul în care se dezvoltă celulele canceroase sau poate viza celule legate de creșterea cancerului, cum ar fi celulele vaselor de sânge. Poate fi utilizată în combinație cu alte tratamente împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia.

Terapia țintită poate trata multe tipuri diferite de cancer, deși, deocamdată, nu toate tipurile de cancer au la dispoziție această variantă de abordare. Există anumite terapii țintite care fac deja parte integrantă din abordarea standard a unor tumori maligne şi pot fi accesate de către pacienţi, la recomandarea medicului oncolog.

Domeniul terapiei țintite în cancer este un domeniu de cercetare în creștere rapidă și multe astfel de terapii țintite noi sunt în curs de studiu, în cadrul unor studii clinice. În cadrul Centrului de Oncologie și Radioterapie OCH, funcționează un Compartiment pentru studii clinice, autorizat pentru efectuarea de studii clinice cu beneficiu terapeutic.

Centre medicale

Această specialitate este disponibilă în următoarele locații: