OCH oferă o serie de explorări funcționale non-invazive și invazive pentru diagnostic și tratament minim invaziv în cardiologia intervențională.
Explorări funcționale non-invazive
– Ecocardiografia: test noninvaziv care utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale camerelor, valvelor și vaselor de sânge ale inimii.
– Ecografia transesofagiană: folosește ultrasunete pentru a vizualiza inima și structuri situate posterior și depistează surse cardiace de embolie, evaluează proteze valvulare sau afectarea valvelor cardiace, boli congenitale sau ale aortei.
– Ecografia de stres (cu dobutamină): test imagistic în urma căruia se pot obține informații privind funcția și structura inimii, după administrarea unor substanțe farmacologice care cresc frecvența cardiacă.
– Holter EKG: este un tip de electrocardiogramă (EKG) portabilă care înregistrează activitatea electrică a inimii în mod continuu pe parcursul a 24 de ore sau mai mult, în timp ce persoana monitorizată nu se află în cabinetul medical.
Explorări funcționale invazive
Laboratorul de Angiografie și Cardiologie Intervențională OCH este dotat cu aparatură unică în România, angiograful Artis Icono Floor, de la Siemens Healthineers, un sistem inteligent, intuitiv, ce oferă un suport avansat 2D, 3D și multimodalitate pentru o mare varietate de proceduri, de la cele de rutină la cele mai complexe. Pe un spațiu minim, angiograful Artis Icono oferă acces optim pentru toate procedurile, inclusiv pentru accesul radial. Brațul în C complet motorizat asigură o poziționare precisă, rapidă și felxibilă, susținând procedura medicală.
– Angiografie: un tip de radiografie cu substanță de contrast utilizat pentru a examina vasele de sânge.
– Angioplastie cu balon farmacologic activ: procedură minim invazivă prin care vasele de sânge îngustate sunt lărgite, prin umflarea temporară a unui balon în locul unde artera este înfundată, pentru a o debloca.
– Angioplastie cu stent farmacologic activ: procedură minim invazivă (continuare a coronarografiei) prin care sunt lărgite arterele inimii îngustate sau blocate de plăcile de aterom (în proporție de peste 70%) cu ajutorul unui dispozitiv flexibil, sub formă de cilindru – stent – și se restabilește fluxul sangvin.
– Cateterizare cardiacă: procedură care implică introducerea unui tub subțire (cateter) într-un vas de sânge din membrul superior sau cel inferior și ghidarea acestuia către inimă pentru a diagnostica și trata diverse afecțiuni cardiace.
– Implantare stimulator cardiac (uni- sau bicameral): o metodă minim invazivă care presupune fixarea unui dispozitiv electronic de mici dimensiuni în piept pentru a ajuta la controlul bătăilor inimii.
Procedurile cardiace minim invazive prezintă numeroase avantaje pentru pacient:
• intervenția este rapidă;
• se efectuează cu anestezie locală;
• disconfortul este minim;
• recuperarea este scurtă;
• durerea postoperatorie este redusă.