Fistula arteriovenoasă coronariană este o comunicare anormală între o arteră coronară și o altă structură vasculară sau cardiacă (atriu, ventricul), trunchiul arterei pulmonare sau chiar artere. Această variantă anatomică este rară, dar în anumite situații poate afecta circulația sângelui către mușchiul cardiac și trebuie monitorizată cu atenție.
Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară
Cauze posibile ale fistulei arteriovenoase coronariene
Malformația care constă în crearea unei legături anormale între o arteră coronariană și o cavitate a inimii sau un alt vas de sânge (de exemplu artera coronaro-pulmonară, artera coronaro-aortică, vena cavă, sinusul coronarian), poate să fie:– congenitală (prezentă încă de la naștere, descoperită întâmplător);
– dobândită (foarte rar, ca urmare a unor intervenții cardiace, traumatisme, boli vasculare).
De reținut:
Fistula arteriovenoasă coronariană este, de cele mai multe ori, o variantă anatomică benignă, însă în anumite situații poate să devină simptomatică și atunci trebuie tratată. Este esențială evaluarea corectă făcută de un medic cardiolog intervenționist, pentru a decide dacă e nevoie doar de monitorizare a pacientului sau de intervenție.
Simptome ale unei fistule arteriovenoase problematică
Majoritatea fistulelor nu dau simptome și sunt descoperite întâmplător, în timpul unei angiografii coronariene.Totuși, în cazul fistulelor de mari dimensiuni, pot apărea:
• oboseală la efort;
• senzație de apăsare toracică;
• angină pectorală (durere în piept);
• palpitații;
• semne de insuficiență cardiacă (în cazuri avansate).
Coronarografia (angiografia coronariană)
Diagnostic de fistulă coronariană
Fistula coronariană se poate depista prin:– angiografie coronariană (coronaroangiografia pune cel mai clar diagnosticul);
– CT coronarian (oferă detalii anatomice suplimentare);
– ecografie Doppler (determină flux sangvin anormal);
– RMN cardiac (pentru evaluarea funcțională completă).
De reținut:
„Fistulele coronariene sunt variante anatomice foarte rar întâlnite, care pot comunica anormal fie cu o cavitate, fie cu o altă arteră. De cele mai multe ori sunt nepericuloase, dar dacă devin mari și există furtul de sânge, pot ridica probleme și pot necesita închidere”, spune dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă, supraspecializat în cardiologie intervențională, coordonator al Secției de Cardiologie din cadrul Ovidius Clinical Hospital.
Opțiuni de abordare a fistulei
Majoritatea fistulelor sunt mici, asimptomatice, iar după descoperire, principala opțiune terapeutică este monitorizarea periodică.Mai sunt recomandate:
• angio-CT coronar pentru evaluarea fluxului și anatomiei;
• închidere percutană (minim invazivă), cu microspirală metalică („coil”), în cazul în care fluxul sangvin este deviat semnificativ;
• chirurgie cardiacă, în cazuri foarte rare sau dacă tratamentul intervențional nu este posibil.
De reținut:
„Am întâlnit între 6 și 10 pacienți cu astfel de fistule în peste 2000 de coronarografii. Deși cele mai multe nu au pus probleme, i-am trimis la angio-CT pentru a evalua dacă afectează fluxul spre inimă. Indicația rămâne: monitorizare și reevaluare dacă apar simptome”, precizează dr. Leica.
Insuficiența cardiacă – afecțiune pe termen lung
#AducemPerformanțaAcasă
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.La OCH, în cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervențională, medici reputați, oferă pacienților diagnostic și tratament minim invaziv, rapid și precis, pentru afecțiuni cardiovasculare complexe, în condiții de maximă siguranță.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.