Eventrația abdominală este o hernie care se formează după o intervenție chirurgicală abdominală sau, mai rar, în urma unei plăgi înjunghiate sau a unui traumatism abdominal.
O hernie incizională poate să apară în orice moment după o operație abdominală, deși cel mai frecvent își fac debutul în primele 3-6 luni postintervenție (deși poate să apară fie mai devreme, fie mai târziu).
Dr. Mihai Hrițcu, medic primar chirurgie generală la OCH explică:
„Eventrația apare ca o umflătură sub piele, în zona cicatricilor postoperatorii, și poate să fie dureroasă spontan sau la palpare. Practic, straturile peretelui abdominal se rup, iar presiunea din cavitatea abdominală împinge conținutul spre exterior prin zona slăbită.
Într-o primă fază, hernia este proeminență reductibilă (poate fi împinsă înapoi în abdomen), dar pe măsură ce volumul ei crește, poate deveni ireductibilă și poate duce la complicații (până la a pune viața în pericol).“
Chirurgie generală la OCH
Eventrația abdominală: cauze și factori de risc
Principalul factor care duce la apariția eventrației este o intervenție chirurgicală abdominală care nu se închide corespunzător. În mod normal, plăgile chirurgicale se vindecă fără a slăbi peretele abdominal.Când apare însă un defect de cicatrizare (se rupe sutura sau se rup straturile peretelui abdominal), este favorizată apariția eventrației. Această situație poate să apară din mai multe motive:
– incapacitatea organismului de a cicatriza corect;
– tehnică operatorie incorectă (suturare incorectă);
– infecție postoperatorie a plăgii;
– o incizie mare pe linia mediană a abdomenului.
Eventrația este favorizată de următorii factori;
– intervenții chirurgicale abdominale anterioare, în special cele clasice;
– exces ponderal;
– efort fizic postoperator imediat;
– vârsta înaintată;
– constipație, boli prostatice;
– anumite afecțiuni (diabet, afecțiuni renale, boli pulmonare, ascită, altele);
– sarcină;
– tuse (inclusiv tusea fumătorului);
– anumite medicamente (steroizi, imunosupresoare)
– fumat (prin afectarea cicatrizarii țesuturilor).
Tratamentul corect al obezității
Eventrația abdominală: semne și simptome
„Cel mai frecvent semn al unei eventrații abdominale este apariția unei umflături în zona cicatricii postoperatorii. Această hernie incizională are tendința să devină mai proeminentă / vizibilă în timpul depunerii unui efort, dacă persoana afectată se ridică în picioare, ridică greutăți sau tușește‟, relatează dr. Hrițcu.
Alte semne și simptome pentru o hernie incizională:
• greață, vărsături;
• febră;
• durere / disconfort abdominal / senzație de arsură (în special în zona eventrației);
• palpitații;
• constipație / diaree.
Eventrația abdominală: etape și posibile complicații
Eventrația parcurge trei etape:1. este asimptomatică, prezintă doar o deformare (umflătură) la nivelul cicatricei operatorii și poate fi însoțită de dureri la efort sau stat în picioare mai mult timp (eventrație necomplicată);
2. apar durerile intense , iar conținutul este readus cu greu sau nu poate fi readus deloc în cavitatea abdominală (eventrație încarcerată);
3. apar dureri mari, greața și vărsăturile, tranzitul abdominal este întrerupt (ocluzie intestinală), este afectată vascularizare unor țesuturi / organe abdominale, se impune intervenție chirurgicală de urgență (eventrație strangulată).
Rezonanță magnetică la OCH
Eventrația abdominală: diagnostic și tratament
Medicul chirug efectuează examenul fizic și anamneza pacientului, analize de sânge și va recomanda investigații imagistice (CT, RMN, ecografie de părți moi).În toate cazurile, tratamentul de hernie incizională este chirurgical. Se urmărește reintroducerea conținutului herniar în cavitatea abdominală, refacerea peretelui abdomnial și prevenirea recidivei prin montarea unei plase chirurgicale pentru întărirea peretelui abdominal.
Intervenția chirurgicală pentru eventrația abdominală se poate efectua prin abord clasic sau laparoscopic (în acest caz cu rate de complicații și recidivă mai scăzute, durere postoperatorie mult redusă și efect cosmetic crescut); în ambele situații, peretele abdomnial se va întări prin protezare cu plasă.
#AducemPerformanțaAcasă
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.