close

Astenia de primăvară

2024-04-17

La începutul sezonului cald, în general la trecerea dintre lunile martie și aprilie, la unele persoane apare astenia de primăvară.

Astenia de debut de sezon cald este o sumă de manifestări fizice și psihice, caracterizate printr-o stare generală de slăbiciune a organismului. Persoanele afectate acuză oboseală fizică accentuată (lipsă de vlagă) și episoade de tristețe, fie pentru o perioadă lungă de timp, fie cu caracter intermitent.

Cauze ale asteniei de primăvară

Schimbarea anotimpurilor, trecerea de la sezonul rece la sezonul mai cald solicită capacitatea organismului uman de a se adapta la condiții externe. Astenia de primăvară este favorizată în special de reducerea timpului de expunere la lumină naturală pe parcursul sezonului rece. Creierul uman produce substanțe chimice (serotonină, melatonină, cortizol) care interferează cu starea de spirit, cu emoțiile și ritmul somn-veghe. Nivelul de sinteză al acestor substanțe e reglat, între altele, de expunerea la soare, iar corpul trebuie să se adapteze la variațiile de producție ale acestor neurotransmițători.

Alergiile de sezon și schimbările climatice sunt alte posibile cauze ale asteniei de primăvară, precum și stresul sau un stil de viață dezechilibrat (alimentație bogată în grăsimi, carbohidrați și zaharuri, plus sedentarism).

De reținut:

Persoanele de sex feminin, cu vârsta între 30-40 de ani, sunt mai predispuse la astenia de primăvară. Datele existente arată că circa 10-12% din populația Europei este afectată.

Medicină internă


Semne și simptome în astenia de primăvară

Manifestările în astenia de primăvară variază în intensitate de la o persoană la alta. Pe lista de simptome care pot apărea în astenia de primăvară sunt:

• oboseală;
• tristețe;
• lipsă de motivație;
• dificultăți de concentrare;
• stare de confuzie;
• lipsa poftei de mâncare;
• durere de cap;
• dureri musculare;
• căderea părului;
• lipsă de apetit sexual;
• insomnii;
• apatie;
• iritabilitate;
• scăderea tensiunii arteriale;
• tulburări ale ritmului cardiac.


De reținut:

Este bine să fie consultat un medic, specialistul fiind cel mai în măsură să indice pacienților eventuale teste medicale și tratamentul de urmat.

Dacă persoana afectată manifestă simptome îngrijorătoare, precum: dificultatea sau incapacitatea de a interacționa social, depresie, apariție a unor gânduri / tentative de suicid, abuz de substanțe periculoase (droguri, alcool), este obligatoriu să se apeleze la serviciile unui medic. Aici e posibil să nu mai avem un caz de astenie de primăvară, ci de depresie sezonieră, care este o tulburare depresivă cu model sezonier, caz în care e nevoie de urmărire medicală și tratament medical”, atrage atenția Ș.L. Dr. Cristina Farcaș medic specialist medicină internă și homeopatie la OCH.

Tratament în astenia de primăvară

Manifestările asteniei de primăvară nu pun în pericol persoana afectată, dar impactează negativ starea de bine a acesteia. Indicațiile medicilor sunt în primul rând în zona adoptării unui stil de viață sănătos, începând cu expunerea la soare și activități în aer liber (plimbări, sport, activități recreative etc.).


Mai sunt de ajutor următoarele:

– oră constantă de culcare, respectiv trezire, plus un interval de somn de circa 7/8 ore pe noapte;
– gimnastică de dimineață și o activitate fizică regulată, de măcar 30 de minute pe zi;
– dietă alimentară echilibrată, cu aport de fructe, legume și semințe;
– hidratare optimă;
– reducerea nivelului de stres;
– tratarea corectă a alergiilor de sezon;
– socializare.

Medicină integrativă


Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a asteniei de primăvară, consultați specialiștii în medicină internă ai Ovidius Clinical Hospital.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța.

Medici cu experiență națională și internațională asigură diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.