close

Ce este o aritmie cardiacă

2023-10-16

O aritmie cardiacă este un termen general care se referă la orice problemă apărută în ritmul bătăilor inimii. O aritmie cardiacă apare când impulsurile electrice ale inimii sunt fie prea rapide, fie prea lente sau neregulate.

Când inima nu bate corect, nu poate pompa sângele în mod eficient. Când se întâmplă acest lucru, plămânii, creierul și toate celelalte organe nu pot funcționa corect. Inima normală este o pompă puternică, musculară, puțin mai mare decât un pumn, trimițând sânge în toate părțile corpului.

Cardiologie la OCH

Structura inimii

Inima este alcătuită din patru camere și patru valve. Cele două camere superioare sunt numite atrii, iar cele două camere inferioare sunt numite ventricule.

Inima are, de asemenea, patru valve care se deschid și se închid pentru a lăsa sângele să curgă într-o singură direcție atunci când inima se contractă (bate). Inima pompează sângele către plămâni și către toate țesuturile corpului, printr-o secvență de contracții, în mod normal extrem de bine organizate, ale celor patru camere.


Sistemul electric al inimii

Semnalele electrice controlează această „pompă” a sistemului sangvin. Bătăile inimii (contracția) încep atunci când un impuls electric de la nodul sinusal (numit și nodul SA) trece prin țesutul muscular al inimii. Nodul SA este uneori denumit „stimulatorul cardiac natural” al inimii, deoarece pornește impulsurile pentru bătăile inimii. Secvența electrică normală începe în atriul drept și se extinde până la nodul atrioventricular (AV). De la nodul AV, impulsurile electrice călătoresc în jos, prin fascicul lui His și prin fibrele Purkinje, determinând contractarea ventriculelor.
Inima normală bate în mod regulat deoarece impulsurile electrice provoacă o succesiune de contracții organizate.

La un adult, o inimă normală bate de 60 până la 100 de ori pe minut.

EKG – test pentru starea de sănătate a inimii


Ritm anormal al inimii (sau aritmie cardiacă)

Aritmiile sunt bătăi anormale ale inimii. O aritmie cardiacă se referă la orice modificare din secvența normală a impulsurilor electrice. Aceste bătăi neregulate pot apărea fie în camerele superioare ale inimii (atrii), fie în camerele inferioare (ventricule). Unele aritmii sunt atât de scurte (cum ar fi o pauză temporară sau bătăi premature) încât ritmul cardiac general nu este afectat într-o mare măsură. Dar dacă aritmia cardiacă durează mai mult, atunci ritmul cardiac va fi prea lent, prea rapid sau neregulat, astfel încât inima va sfârși prin a nu mai pompa eficient.

Tipuri de aritmie cardiacă

O frecvență cardiacă rapidă (la adulți, mai mult de 100 de bătăi pe minut) se numește tahicardie.
O frecvență cardiacă lentă (mai puțin de 60 de bătăi pe minut) este denumită bradicardie.

Bradicardia sau puls lent


Cauze care determină o aritmie cardiacă

În mod normal, celulele inimii care declanșează impulsul electric se află în nodul sinusal (stimulatorul cardiac natural).

Există însă tulburări de ritm, respectiv aritmii cardiace apărute atunci când impulsul electric are loc în afara nodului sinusal. Aceste tulburări pot apărea la persoane sănătoase sau la cele care au anumite patologii.

Apoi, există tulburări de ritm cauzate de o conducere deficitară, adică acele aritmii cardiace care se produc pe circuitul prestabilit al impulsului electric.

Astfel, o aritmie cardică poate fi generată de următoarele situații:

• o întârziere sau blocare a semnalelor electrice care controlează bătăile inimii;
• o altă parte a inimii preia controlul, ca stimulator cardiac;
• apar modificări ale țesutului inimii cauzate de schimbări ale fluxului sanguin, deteriorarea sistemului electric al inimii, rigidizarea sau cicatrizarea țesutului inimii;
• efort excesiv sau stres.
• un dezechilibru al fluidelor, hormonilor sau electroliților din sânge;
• anumite medicamente.

O aritmie cardiacă apare atunci când:

– stimulatorul cardiac natural al inimii dezvoltă o frecvență sau un ritm anormal;
– calea normală de conducere este întreruptă sau modificată;
– o altă parte a inimii preia controlul ca stimulator cardiac.

Cardioversia electrică – procedura de corectare a aritmiilor


Aritmie cardiacă - diagnostic

Electrocardiografia (ECG sau EKG) este o procedură simplă, nedureroasă, care înregistrează activitatea electrică a inimii și poate ajuta la diagnosticarea oricărui ritm anormal al inimii (aritmie cardiacă).

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați, în mod regulat, controale de rutină.

Pentru programare la cardiologii OCH Constanța, sunați la telefon 0241480400.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.

Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă