close

Electrofiziologie și Aritmologie – progresele cardiologiei de azi – interviu cu Dr. Vasile Iliese

2023-10-03

Dr. Vasile Iliese, medic primar cardiolog, supraspecializat în electrofiziologie intervențională, activează în cadrul Ovidius Clinical Hospital. Dr. Iliese este un medic pasionat care se dedică fiecărui pacient și care crede că progresul în domeniul medical astăzi este fascinant și în beneficiul sănătății semenilor săi.

Dr. Iliese ne-a vorbit despre partea de cardiologie în care activează, venind cu precizări legate de domeniul electrofiziologiei și aritmologiei, despre tipurile de proceduri abordate, despre ce pacienți au nevoie de acestea și pentru ce afecțiuni; a oferit sfaturi pacienților cardiaci și a descris un caz complicat.

Cardiologie intervențională

Despre electrofiziologie, dr. Iliese spune că este o ramură mai tânără a cardiologiei intervenționale, în continuă dezvoltare.

Electrofiziologia este una dintre cele mai tinere ramuri ale cardiologiei intervenționale, fiind în continuă dezvoltare. În afară de rafinarea tehnicilor folosite intraprocedural, în ultimii ani au apărut materiale dedicate care cresc rata de succes și reduc semnificativ complicațiile (ecografie intracardiacă, catetere cu senzor de contact). Sistemele folosite pentru a crea o hartă a cavităților cardiace sunt în mod constant îmbunătățite.

Dintre ultimele tehnologii apărute, aș menționa ablația prin electroporație, care folosește un alt tip de energie față de ablațiile clasice cu radiofrecvență, această metodă ducând la o distrugere a membranelor celulare înalt specifică pentru celula cardiacă, ceea ce înseamă că se pot crea leziunile dorite fără ca țesuturile care înconjoară cordul (cum ar fi esofagul) să fie afectate”, declară cardiologul Iliese.

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară


Pacienți cu tulburări de ritm

Electrofiziologul OCH face o trecere în revistă a pacienților care au nevoie de o procedură intervențională aritmologică pentru a-și crește calitatea vieții, dar, totodată, punctează care sunt aceste proceduri și în ce cazuri se folosesc.

Procedurile intervenționale aritmologice sunt recomandate pacienților cu tulburări de ritm simptomatice și/sau amenințătoare de viață. Cu alte cuvinte, exisă o categorie de pacienți care se adresează unui electrofiziolog pentru îmbunătațirea calității vieții; există însă pacienți care în urma unor boli structurale cardiace, ereditare (cardiomiopatie aritmogenă, cardiomiopatie hipertrofică) sau dobândite (afectare coronariană, valvulară, miocardite) dezvoltă aritmii amenințătoare de viață, la care tratamentul intervențional prompt este recomandat pentru creșterea speranței de viață.

Între procedurile aritmologice efectuate, se numără atât ablațiile pentru aritmii simptomatice, dar benigne (tahicardie supraventriculară prin reintrare nodală, extrasistole ventriculare de tract de ejecție, fibrilația atrială), dar și ablații cu grad crescut de dificultate, cu rol prognostic pentru pacienți (tahicardie ventriculară, cale accesorie cu risc de moarte subită).

Poate cea mai întâlnită este ablația de fibrilație atrială, o aritmie frecventă în populația generală. Pentru cazurile complexe, în care aritmia persistă de peste un an (procedură standard, cu rata de succes 60-80%) se pot folosi tehnici avansate pentru a scădea șansele de recidivă (embolizare de venă Marshall, izolare de perete posterior, linie de istm mitral)", arată dr. Iliese.

Dr. Vasile Iliese, medic primar cardiolog, acordă consultații la Ovidius Clinical Hospital


Comunicarea cu pacientul

Dr. Iliese precizează că procedurile de electrofiziologie și aritmologie sunt minim invazive – și ca în orice intervenție medicală sunt posibile complicații –, dar pacienții au nevoie, mai ales, să știe ce li se întâmplă, iar el este adeptul comunicării deschise.

Fiind vorba despre proceduri intervenționale, chiar dacă sunt minim invazive, ele sunt asociate cu anumite complicații. Deși foarte rare, trebuie întotdeauna subliniat că acestea pot apărea și pot fi amenințătoare de viață. Consider că o comunicare deschisă cu pacientul și, în funcție de caz, cu familia acestuia, este cheia unei bune înțelegeri a procedurii, a riscurilor și a beneficiilor acesteia, în special în cazul unor proceduri elective”, spune el.

Caz complicat, rezolvat cu bine

Dr. Iliese prezintă și un caz complicat, rezolvat recent în Laboratorul de Cardiologie Intervențională OCH, fără complicații pentru pacient, așa cum se întâmplă de obicei.

Un exemplu recent ar fi un pacient cunoscut cu istoric de cvadruplu by-pass aorto-coronarian, infarct miocardic, valvă mecanică în poziție aortică pentru bicuspidie, cu un stop cardio-respirator prin fibrilație ventriculară în urmă cu doi ani, moment în care s-a implantat un defibrilator în prevenție secundară, care s-a prezentat pentru șocuri administrate de defibrilator în ultimele 12 ore.

În momentul prezentării, pacientul era în tahicardie ventriculară susținută (un ritm electric cu origine anormală, care poate duce la instabilitate hemodinamică, scăderea tensiunii arteriale sub limita acceptabilă pentru perfuzia organelor sau care poate degenera în fibrilație ventriculară, un ritm foarte rapid, incompatibil cu viața). Întrucât pacientul se afla în tratament antiaritmic, singura soluție pentru el a fost ablația de tahicardie ventriculară. În timpul procedurii, am «căutat» și am eliminat prin aplicarea de radiofrecvență zonele de țesut anormal responsabile pentru apariția acestor ritmuri anormale. La finalul acestor proceduri, se stimulează electric inima, pentru a vedea dacă astfel de aritmii mai pot apărea după ablație. Pacientul prezentat a fost non inductibil la finalul procedurii.

La pacienții purtători de defibrilator, este important de menționat că aparatul nu previne apariția aritmiilor ventriculare, are rolul de a le opri. Tratamentul acestor aritmii este fie medicamentos, fie intervențional. Iar pentru pacienții purtători de defibrilator, reducerea la minim a numărului de șocuri descărcate de aparat este întotdeauna de dorit, atât pentru calitatea vieții pacientului, cât și pentru a prezerva longevitatea defibrilatorului”, mai precizează medicul OCH.

Sfaturi pentru pacienții cadiaci

Dr. Vasile Iliese atrage atenția asupra faptului că fiecare pacient și fiecare afecțiune sunt specifice, iar atunci apare nevoia unei monitorizări personalizate, de la caz la caz, în colaborare strânsă cu medicul curant.

Monitorizarea diferă de la pacient la pacient și de la afecțiune la afecțiune. Pentru un pacient hipertensiv, spre exemplu, monitorizarea tensiunii arteriale o dată la câteva zile, renunțarea la sarea din alimente și adoptarea unui stil de viață activ sunt suficiente.

Un pacient mai complex, cu istoric de infarct, trebuie să își monitorizeze tensiunea și pulsul mai des, să fie atent la simptome de tipul palpitații, durere toracică, oboseală exagerată etc. Pentru a stabili nivelul optim de monitorizare a fiecărui pacient, este foarte importantă colaborarea cu cardiologul curant și controlul periodic”, aduce aminte dr. Iliese cardiacilor.

OCH – standarde europene

Dr. Iliese a început colaborarea cu Ovidius Clinical Hospital în vara lui 2023, considerând acest pas profesional drept firesc în evoluția carierei sale. Standardele de calitate de la OCH sunt ceea ce își dorește orice medic pentru sine și pacienții săi.

Această colaborare îmi oferă oportunitatea de a efectua proceduri de aritmologie la standarde europene, folosind echipamente moderne, într-un mediu profesionist, sigur pentru pacient și personal. Pentru a asigura rezultatul optim, în afară de experiența electrofiziologului, sunt necesare o bună colaborare cu echipa din sală, materiale speciale, imagistică de calitate, toate aceste lucruri fiind asigurate de Ovidius Clinical Hospital”, punctează medicul cardiolog.

Pentru a beneficia de expertiza dr. Ilieșe și de tratamentul de top din cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervențională OCH, pacienții se pot programa la numărul de telefon 0241480400.

La OCH, #AducemPerformanțaAcasă!