Rectul este ultima parte a tubului digestiv, de la colon până la orificiul anal, cu rol de rezervor al materiilor fecale. Anusul este orificiul terminal al intestinului gros, prin care sunt eliminate aceste materii fecale. Prolapsul rectal este afecțiunea dată de protruzia în afară a rectului, prin anus (rectul împinge anusul și se exteriorizează).
Prolapsul rectal poate fi intern, când rectul începe să coboare, dar nu a ajuns la nivelul anusului, parțial, atunci când se deplasează în jos doar mucoasa rectului sau total, atunci când se exteriorizează toate straturile rectului (care este format dinspre exterior spre interior dintr-o foiță de țesut conjunctiv, strat muscular și mucoasă, împreună cu submucoasă).
Hemoroizii – o afecțiune supărătoare dar foarte ușor de tratat la OCH
Rectul este susținut de o serie de mușchi și ligamente care, dacă se slăbesc, facilitează alunecarea acestuia spre exterior. Cauzele apariției prolapsului rectal pot fi:
– înaintarea în vârstă;
– leziunea unor nervi (prin sarcină sau naștere dificilă, traume la nivelul coloanei vertebrale, intervenții chirurgicale în zona pelvină, paralizie);
– sfincterul anal cu probleme de contractilitate (prin slăbirea acestui mușchi cu rol în evacuarea scaunului din cauza unei sarcini / nașteri sau prin vârstă crescută);
– constipația cronică.
Factorii de risc pentru prolapsul rectal sunt dați de existența altei afecțiuni (fibroză chistică, scleroză multiplă, diabet zaharat, boală obstructivă cronică, tuse convulsivă), anumite infecții parazitare, histerectomie, vâstă și sex: femeile de peste 50 de ani au un risc crescut de prolaps.
Operația laparoscopică a unei tumori de colon cu echipamente performante
Semnele și simptomele polapsului rectal tind să apară lent. Prima manifestare este dată de senzația persoanei afectate că are o umflătură la nivelul anusului (pare că stă pe o minge). Mai apoi apar:
• sângerări anale;
• durere în zona anală;
• durere la tranzitul intestinal;
• incontinență fecală și/sau constipație;
• absența nevoii de a defeca;
• exteriorizarea masei deplasate prin orificiul anal;
• materii fecale cu mucus.
În primele faze ale prolapsului rectal, protuberanța poate să apară în timpul tranzitului intestinal și să se retragă ulterior.
Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal
Diagnosticul presupune anamneza pacientului și examinare clinică (implicit tușeu rectal), plus analize de laborator și colonoscopie (pentru evaluarea completă a colonului și excluderea altor afecțiuni care favorizează prolapsul rectal). Prolapsul evoluează în luni sau chiar ani. Tratamentul la domiciliu presupune modificări în dieta alimentară și medicație (laxative).
Tratamentul chirurgical (indicat mai ales în cazurile severe) vizează fixarea rectului, prin diverse mijloace, în funcție de gradul de severitate și de cauza care a determinat apariția prolapsului rectal. După intervenția chirurgicală, simptomatologia dispare, iar pacientul se recuperează în circa șase săptămâni.
Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară.
Pentru programări, ne puteți suna la telefon 0241480400.