close

Bloc atrioventricular (BAV sau bloc AV)

2023-06-12

Blocurile cardiace sunt tulburări în conducerea impulsului, fie tranzitorii, fie permanente, datorate unor anomalii funcţionale sau organice. Blocul poate apărea în orice parte a inimii unde există o conducere a impulsului electric.

Blocul atrioventricular (AV) este o întrerupere parțială sau completă a transmiterii impulsurilor de la atrii la ventricule, datorată unor anomalii în sistemul de conducere din țesutul nodal (nodul atrioventricular), țesut propriu mușchiului cardiac. Nodul atrioventricular (AV) cuprinde un grup de celule care conectează activitatea electrică din camerele superioare ale inimii (atrii) la camerele inferioare ale inimii (ventricule).

Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare


Clasificarea blocului atrioventricular

Blocul atrioventricular are două forme:

– acută: este permanent, dar se manifestă nerecidivant și regresiv;
– cronică: este permanent, recidivant.


Blocul atrioventricular acut are ca posibile cauze: infarctul miocardic anterior (cu apariția QRS înguste pe electrocardiogramă); infecții / inflamații la nivelul țesutului conjunctiv de la nivelul cordului sau în apropierea sa; administrarea anumitor medicamente (betablocante, digitalice etc.).

Blocul atrioventricular cronic are drept cauze: degenerescența căilor de conducție electrică (la persoanele trecute de 60 de ani); cardiomiopatia ischemică; malformații congenitale (blocul atrioventricular congenital); leziuni chirurgicale; hiperactivitatea sistemului nervos autonom parasimpatic (în cazul sportivilor de performanță).


Ambele forme, acută sau cronică, se pot întâlni la cele trei categorii de bloc atroiventricular existente:

• bloc atrioventricular de gradul I
• bloc atrioventricular de gradul II
• bloc atrioventricular de gradul III

Simptome de bloc atrioventricular

Blocul AV poate să fie asimptomatic sau să aibă manifestări clinice, precum:

– palpitații;
– dispnee;
– angină;


În cazuri grave:

– presincopă;
– sincopă;
– stop cardiac.

Insuficiența cardiacă – afecțiune pe termen lung


Diagnosticul de bloc atrioventricular

Diagnosticul blocului atrioventricular se pune pe baza unei electrocardiograme, iar pentru localizarea precisă a blocului se poate apela la o înregistrare a fasciculului His (un fascicul format din fibre musculare cardiace modificate care merg de la nodul atrioventricular prin septul interventricular, apoi se divid în ramul drept și stâng, pentru fiecare ventricul; fibrele transmit impulsul format în atrii, pe calea nodului atrioventricular la ventricule), respectiv înregistrarea endocavitară a activității electrice cardiace cu ajutorul unei sonde introdusă în inimă.

Tratamentul blocului atrioventricular

Abordarea medicamentoasă a blocului atrioventricular are ca scop ameliorarea simptomelor acestei patologii.

Pentru prevenirea accidentelor sincopale și insuficiența cardiacă secundară, se recomandă stimularea electrosistolică. Această stimulare poate să fie:

• tranzitorie (se folosește o sondă de stimulare la nivelul vârfului ventriculului drept);
• permanentă (se implantează un stimulator în regiunea pectorală).


De reținut: această patologie poate evolua imprevizibil și poate să degenereze, ducând la complicații, posibil deces. E important ca pacientul să aibă un medic curant care să fie consultat periodic și ale cărui indicații să fie urmate.

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH


Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.

OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.

Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.


#AducemPerformanțaAcasă

Pentru programări și informații sunați chiar acum la telefon 0241480400.