close

Drenaj limfatic manual

2023-05-21

Ce este sistemul limfatic?

Sistemul limfatic este numit „îngerul păzitor al corpului uman”, iar limfa este numită „râul alb al vieții”. Este parte a sistemului circulator, iar funcția sa primară este de a returna proteine, materiale nefolositoare și fluide în sânge, participând activ la echilibrul lichidelor în corp. Are rol de apărare împotriva infecțiilor.

Sistemul limfatic este practic un sistem de drenaj care funcționează în paralel cu partea venoasă a sistemului circulator sangvin și are rolul esențial în procesul de detoxifiere; este o rețea de organe, ganglioni limfatici, canale limfatice și vase care produc și transportă limfă din țesuturi în sânge. Blocarea sistemului limfatic poate cauza colectarea de fluid în țesuturi, producând edemul limfatic.


Ce este masajul de drenaj limfatic manual?

Drenajul limfatic manual este o tehnică manuală specifică, practicată de fizioterapeuți, care acționează în primul rând asupra sistemului limfatic, facilitând eliminarea lichidelor în exces, respectând direcția fluxului limfei spre ganglionii limfatici.


Beneficiile drenajului limfatic manual

Drenajul limfatic manual reînnoiește, hrănește, întărește și regenerează celulele, elimină deșeurile, relaxează sistemul nervos și întărește sistemul imunitar.

De asemenea, previne și remediază diverse afecțiuni (unele cronice):

• durerea – tumefierea articulațiilor, dureri musculare, artrita reumatoidă, osteoartrita, migrena, dureri de cap cronice;
• retenția de lichide – picioare și glezne umflate / luxația de gleznă, ochii sau fața tumefiată;
• afecțiuni respiratorii – sinuzite, congestie nazală, guturai;
• afecțiuni imunitare – răceli și gripe recurente, inflamații și infecții recurente, alergii;
• afecțiuni digestive – constipație cronică, flatulență, balonare, sindromul colonului iritabil;
• stresul, sindromul oboselii cronice, letargia.

Laboratorul de recuperare-reabilitare medicală OCH


Drenajul limfatic este utilizat și în:

● chirurgia plastică postoperatorie (de exemplu pentru față, gât, abdomen, coapse – reduce hematoamele și tumefierea; după liposucție reduce inflamația, hematoamele și previne apariția unor cicatrici);
● post evenimente traumatice (de exemplu accidente, leziuni sportive etc. – reduce tumefierea, durerea, echimozele și inflamația);
● prevenirea, tratarea și controlul limfedemului (de exemplu în cancer de sân, ginecologic sau de prostată);
● tratamentul lipoedemului și fleboedemului;

La Ovidius Clinical Hospital avem personal specializat care își îmbunătățește în permanență aptitudinile participând la cursuri de specializare, pentru ca pacienții OCH să aibă parte de cel mai bun tratament de recuperare. 

Pacienții se pot programa pentru drenaj limfatic manual la recepția OCH, la numărul de telefon 0241480400.