close

Menopauza – etapă firească în viața femeilor

2023-03-14

Menopauza este o etapă firească în viața fiecărei femei, când survine încetarea definitivă a menstruației. Menopauza presupune încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), a ovulației. Ne naștem cu un număr fix de foliculi, parte dintre ei se pierd până la pubertate, apoi lunar, la fiecare ovulație. Când numărul lor se epuizează, apare menopauza.

Tranziția spre menopauză începe cu premenopauza (perimenopauză), în care menstruațiile devin neregulate și este posibil să începeți să experimentați simptome sau neplăceri, cum ar fi bufeurile sau uscăciunea vaginală. Menopauza este definită ca punctul în care a trecut un an de la ultima menstruație. După această perioadă se intră în postmenopauză. Sunteți la menopauză dacă a trecut un an de la ultima menstră. Orice sângerare apărută după 1 an trebuie să vă aducă la ginecolog.

Perimenopauza începe, de obicei, după vârsta de 45 de ani și poate dura câțiva ani (4-5). Menstruațiile încep să devină neregulate și deseori apar simptome specifice (8 din 10 femei prezintă simptome). Dacă menopauza debutează înainte de 40 de ani, va fi considerată prematură și va fi urmărită de endocrinolog și ginecolog. Dacă o femeie are menstruație și după 55 de ani, va fi urmărită de medicul ginecolog, deoarece riscă hiperplazie de endometru și cancer de sân.

Medicină integrativă la OCH


Menopauza poate apărea natural sau în urma unor intervenții chirurgicale, ori a chimioterapiei și radioterapiei. Menstruația se poate instala brusc sau progresiv, cu cicluri menstruale neregulate de 2-3 luni sau de 2-3 săptămâni.

Unele femei sunt complet asimptomatice, altele experimentează manifestări de diverse grade de intensitate (care nu sunt grave, ci mai degrabă deranjante, incomode).


Semnele și simptomele menopauzei, datorate ajustării hormonale pot fi:

• Bufeuri (senzație de căldură intensă, care apare în valuri, la circa 75-80% dintre femei), urmate de înroșire și sau transpirații (excesive) în câteva secunde sau minute, resimțite în zona feței, a gâtului și a pieptului. Pot să apară de câteva ori pe zi sau pe oră;
• Transpirații nocturne;
• Tulburări de somn;
• Uscăciune vaginală, jenă la contactul sexual (scade elasticitatea pereților vaginali);
• Pierderi involuntare de urină (la râs, strănut, efort);
• Deteriorarea (fragilizarea) părului, unghiilor, pielii;
• Dureri articulare (mâini, picioare);
• Edeme ale mâinilor și pleoapelor dimineața;
• Creșterea tensiunii arteriale;
• Creșterea țesutului adipos abdominal și/sau creștere ponderală;
• Schimbări bruște de dispoziție (depresie, plâns, nervozitate, anxietate, atacuri de panică, scăderea stimei de sine);
• Astenie;
• Dureri de cap sau musculare;
• Diminuarea libidoului.

Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare


Pe termen lung, menopauza induce osteoporoză (fragilitate a osului, predispus astfel la fractură). Înainte de menopauză, femeile (conform datelor statistice) sunt mai puțin predispuse la accidente vasculare cerebrale în raport cu bărbații, însă incidența maladiilor cardiovasculare constatate la femeie în menopauză egalează și apoi o depășește pe cea a bărbaților de aceeași vârstă. Debutul bolii coronariene apare de obicei cu 10 - 20 ani mai târziu la femei decât la bărbați, iar creșterea riscului de boală coronariană la femei este legată de debutul menopauzei. În menopauză, apar o serie de modificări metabolice (sindrom metabolic menopauzal), în care apar creșteri ale trigliceridelor, LDL-colesterolului (colesterolul „rău”), creșterea concentrațieie insulinei, a acidului uric și fibrinogenului – factori de risc în diabet zaharat non-insulinodependent, hipertensiune esentială, boală arterială coronariană.

Accidentul vascular cerebral – o urgență medicală


Menopauza se instalează de regulă la vârsta la care femeile din familie au intrat la menopauză (bunica, mama, sora mai mare). Medicul va declara instalarea menopauzei în urma anamnezei, dar se poate să vi se recomande și investigații paraclinice (determinari hormonale pentru FSH, estradiol și TSH), ca să excludem hipofuncția tiroidiană care poate influența apariția simptomatologiei specifice menopauzei” recomandă dr. Alina Popescu, medic primar obstetrică ginecologie la OCH.


De asemenea, pentru prevenirea apariției unor patologii specifice acestei perioade, poate indica:

– determinarea profilului lipidic;
– monitorizarea tensiunii arteriale;
– mamografie la 2 ani (și între, ecografie mamară)
– test Papanicolau la 1 an;
– ecografie pelvină;
– ecografie tiroidiană;
– determinarea de vitamina D.

Pacienta poate decide împreună cu medicul urmarea unei terapii de substituție hormonală, care să amelioreze simptomatologia supărătoare.

Medicația pentru prevenirea / tratarea osteoporozei se va face numai la recomandarea specialistului. Pentru optimizarea stării de sănătate, femeia la menopauză va face ajustări (dacă este necesar) în stilul de viață:

– renunțarea la fumat, condimente și alcool, reducerea consumului de cafea, pentru reducerea frecvenței și intensității fenoemenelor vasomotorii (care duc la bufeuri) și prevenirea bolilor cardiovasculare;
– respectarea orelor de somn;
– practicarea tehnicilor de întărire a musculaturii pelvine;
– mișcare zilnică, minum 30 de minute;
– limitarea grăsimilor, sării și zaharurilor din alimentație.” explică dr. Alina Popescu. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.