close

Chistul sebaceu este mai mult o problemă estetică

2022-11-01

Chisturile sebacee (sau chisturi de incluziune epidermică) sunt, de obicei, umflături inofensive, cu creștere lentă sub piele, în care se acumulează cheratină (o proteină care intră în structura părului, epidermei, unghiilor), lipide și alte particule de piele. Ele apar adesea pe scalp, pe față, pe urechi, pe trunchi, pe spate sau în zona inghinală. Chisturile pot rămâne stabile sau pot crește în mod constant. Uneori se inflamează sau se deschid brusc (se rup), pot provoca durere și reprezintă un risc de infecție. Aceste chisturi sunt formațiuni benigne, care rareori evoluează spre tumori maligne.

Uneori apare fără un motiv clar, dar în principal chistul sebaceu este cauzat de blocarea glandelor sebacee sau de fire de păr care cresc sub piele și inflamează zona din jur. Totodată, traumatizarea suferită în zona unei glande sebacee (prin lovire, zgâriere, o rană chirurgicală) poate duce la acumulare de cheratină, implicit la formarea unui chist sebaceu. Aceste chisturi pot fi prezente la naștere sau se pot datora unor alte afecțiuni ale pielii (de exemplu acnee). Se dezvoltă lent și este nevoie de o perioadă mai lungă de timp până vor deveni vizibile.

Primul semn specific va fi prezența unei excrescențe inestetice sub piele. De obicei nu este de dimensiuni mari, dar dacă depășește diametrul de 5 centimetri, formațiunea devine suspectă și necesită investigații suplimentare. Excrescența poate provoca disconfort, în funcție de zona unde este localizată. Dacă se infectează, apar roșeața (eventual zona e mai caldă), inflamația și supurarea (un lichid brânzos, urât mirositor). Durerea nu este tipică, dar nu este exclusă, dacă survine infecția sau zona în care e situat este mai sensibilă.

De reținut: chistul sebaceu nu trebuie stors, căci există riscul ca infecția să se răspândească; dacă nu se îndepărtează chirurgical și nu se înlătură corect, atunci există posibilitatea să se refacă.

Cabinet de dermato și dermato-estetică de ultimă generație la noua Policlinică Ovidius Clinical Hospital


Diagnosticul este pus doar pe baza examenului clinic. Doar dacă este foarte mare, medicul va cere efectuarea unei biopsii. De asemenea, se pot realiza și investigații imagistice, pentru a se exclude alte diagnostice.


Semnele care trimit pacientul la medic sunt:

– chistul e dureros, roșu, supurează;
– chistul crește rapid, după ce a fost îndepărtat;
– chistul e mai mare de 5 cm.

Tratamentul se impune doar dacă formațiunea se inflamează și atunci se pot prescrie injecții cu steroizi. Dacă este dureros sau dă disconfort, chistul poate fi drenat pe cale chirurgicală, însă această operațiune nu exclude posibilitatea recidivei sale. Înainte de această procedură e posibil să fie prescris un antibiotic.

Cel mai sigur mod de a scăpa definitiv de un chist sebaceu este îndepărtarea sa chirugicală. Procedura presupune anestezie locală, iar medicul îndepărtează nu doar conținutul chistului, ci și țesutul care îl îmbracă precum o cămașă. Ulterior, se prescrie un antibiotic și se recomandă unguent antibiotic și anticicatrizant.


Persoanele cu ten gras sau acneic, ori cele care transpiră foarte tare sunt mai predispuse la formarea acestui tip de tumoră. Ca să prevină apariția chisturilor sebacee, recomandarea pentru ele este o igienă corectă: duș zilnic, produse cosmetice pentru ten gras, evitarea hainelor strâmte și din materiale care nu lasă pielea să respire.

Apelați la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară.

Spitalul Ovidius Clinical Hospital este deschis 24/7 și asigură asistență medicală non-stop pentru pacienții care au patologii chirurgicale, ortopedice, de anestezie și terapie intensivă precum și de imagistică medicală.