close

Spondiloza cervicală afectează mai ales persoanele trecute de 60 de ani

2022-10-31

Spondiloza este un tip de artrită provocată de uzura coloanei vertebrale. Se întâmplă atunci când discurile și articulațiile degenerează și când cresc pinteni osoși (ciocuri / osteofite) pe vertebre. Aceste modificări pot afecta mișcarea coloanei vertebrale, nervii și alte funcții.

Spondiloza cervicală este o afecțiune foarte frecventă și se agravează odată cu vârsta. Se consideră că după 40 de ani, mai ales persoanele sedentare și supraponderale, dau primele semne că sunt afectate de această problemă; statistic, peste 85% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani suferă de spondiloză cervicală.

Un alt tip de spondiloză este cea lombară, caz în care este afectată partea inferioară a coloanei vertebrale. Când simptomele sunt în zona superioară a spatelui și spre mijlocul coloanei, poate fi vorba de o spondiloză toracală.

Coloana vertebrală umană este alcătuită din 33-34 vertebre, 24 discuri intervertebrale, o gamă largă de ligamente, formațiuni nervoase și vasculare. Discurile intervertebrale acționează ca niște amortizoare și sunt formate din cartilaj fibros și dens la periferie (inel fibros) și dintr-un nucleu pulpos, dispus central. Cartilajul se uzează în timp, discurile își pierd volumul și devin uscate și crăpate, ligamentele se pot îngroșa și se pot forma pinteni osoși – atunci, oasele se freacă unele de altele în zonele care nu mai sunt acoperite cu cartilaj, apar durerile și limitarea mobilității.

Reumatologie la OCH

Masood Kaivanifard - medic specialist neurologie, la Policlinica OCH Constanța, confirmă că, principala cauză de apariție a spondilozei cervicale este îmbătrânirea și uzura normală a țesuturilor.

Discurile vertebrale de la nivelul gâtului suferă un proces lent, firesc, de degenerare. Cu timpul, discurile devin mai subțiri, iar țesutul moale este tot mai puțin elastic. Studiile arată că există o predispoziție genetică pentru a dezvolta spondiloză. Alți factori care favorizează apariția acestei artrite sunt: leziuni la nivelul coloanei (din pricini diverse: muncă fizică, sport, accidente rutiere), fumatul, obezitatea, lipsa exercițiilor fizice (sedentarism), solicitarea coloanei prin mișcări repetitive timp îndelungat.

Este posibil ca unele persoane afectate să nu prezinte niciun semn de spondiloză. Când apar simptome, acestea includ de obicei durere și rigiditate la nivelul gâtului.

Durerea se poate agrava atunci când pacientul își mișcă gâtul, la stat în picioare și oboseală, însă dispare după odihnă. Simptomele se pot accentua însă și să apară:

• contracturi;
• limitarea mișcărilor gâtului / gât înțepenit (poate să apară după perioade de inactivitate sau repaus);
• cefalee;
• dureri care radiază spre umăr și ceafă;
• vertij;
• tulburări de dispoziție;
• furnicături și/sau amorțeală la nivelul brațelor sau umerilor.

În timp, spondiloza cervicală poate duce la tulburări motorii, afectând forța brațelor.

Recuperare și reabilitare medicală la OCH


Diagnosticul e pus pe baza examinării fizice și observarea cu atenție a coloanei vertebrale. Se vor efectua radiografii (pentru detectarea osteofitelor), eventual CT / RMN (pentru a se vedea modificări la nivelul țesuturilor moi ale coloanei vertebrale, dacă există anomalii sau modificări).

Tratamentul presupune fizioterapie, pentru reducerea durerii, gimnastică medicală pentru tonifierea musculaturii și îmbunătățirea mobilității coloanei cervicale. Tratamentul medicamentos presupune reducerea durerilor (analgezice, antiinflamatoare). Se intervine chirurgical doar în cazuri excepționale, când pacientul nu își mai poate mișca brațele. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.