Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an, la data de 1 octombrie, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei (European Depression Association – EDA).
Depresia este una dintre cele mai frecvente tipuri de afecțiuni psihice și apare adesea alături de anxietate.
Depresia poate fi ușoară și de scurtă durată sau severă și de lungă durată. Unii oameni sunt afectați de depresie doar o singură dată, în timp ce alții o pot experimenta de mai multe ori. Este una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial și contribuie major la povara globală a bolilor.
Femeile sunt mai afectate de depresie decât bărbații. Riscul de apariție a depresiei este mai mare în cazul persoanelor care au antecedente de tulburări afective sau un istoric de afecțiuni psihice în familie, de consum de alcool sau substanțe psihoactive.
Depresia poate duce la sinucidere, dar acest lucru poate fi prevenit atunci când persoana afectată este sprijinită în mod adecvat. Este important de știut că se pot face multe pentru a-i ajuta pe cei care se gândesc la sinucidere. Două treimi dintre cei care se sinucid se luptă cu depresia. Riscul de sinucidere este de aproximativ 20 de ori mai mare în rândul celor diagnosticați cu depresie majoră în comparație cu cei fără depresie majoră (Asociația Americană de Suicidologie, 2009).
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (septembrie 2020), depresia este o boală frecventă la nivel mondial, cu o proporție estimată de 3,8% din populație afectată, dintre care 5,0% în rândul adulților și 5,7% în rândul seniorilor (peste 60 de ani). Aproximativ 280 de milioane de persoane din lume suferă de depresie, din care 30 de milioane în Europa.
Depresia este diferită de fluctuațiile obișnuite ale dispoziției și de răspunsurile emoționale de scurtă durată la provocările din viața de zi cu zi. Mai ales atunci când este recurentă și cu o intensitate moderată sau severă, depresia poate deveni o afecțiune gravă a sănătății. Aceasta poate face ca persoana afectată să sufere foarte mult și să funcționeze deficitar la locul de muncă, la școală și în familie. În cel mai rău caz, depresia poate duce la sinucidere. Peste 700.000 de persoane mor în fiecare an din cauza sinuciderii. Sinuciderea este a patra cauză principală de deces la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani.
Persoanele care suferă de depresie adesea nu sunt diagnosticate corect, iar alte persoane care nu suferă de această tulburare sunt prea des diagnosticate greșit și li se prescriu antidepresive. Deși există tratamente cunoscute și eficiente pentru tulburările psihice, peste 75% dintre persoanele din țările cu venituri mici și mijlocii nu primesc niciun tratament. Barierele în calea unei îngrijiri eficiente includ lipsa de resurse, lipsa de furnizori de servicii medicale calificați și stigmatizarea socială asociată tulburărilor mintale.
Din punct de vedere psihologic, depresia se caracterizează printr-o trăire afectivă negativă, intensă, ce cuprinde sentimentul durerii morale, al inutilității, însoțite de lentoare a gândirii și mișcărilor, neliniște, deznădejde și lipsă de speranță în ceea ce privește viitorul, sentimente de vinovăție. Depresia debutează lent, pe parcursul mai multor săptămâni sau luni, fiind, cel mai adesea, asociată unor evenimente de viață negative (eșecuri sau conflicte în viața personală sau profesională, moartea cuiva apropiat, boli somatice, mai ales cele care evoluează cu dureri cronice). Dacă primul episod depresiv este legat de un factor declanșator cu impact negativ, ulterior, episoadele se pot repeta fără nicio cauză aparentă.
Depresia coexistă cu alte afecţiuni care pot întreţine sau amplifica boala psihică. Depresia se însoțește deseori cu următoarele afecţiuni fizice, în special la vârsta a treia: bolile cardiovasculare, boala Parkinson, bolile pulmonare cronice, cancerul, accidentul vascular cerebral și are un impact negativ asupra evoluţiei acestor boli, inclusiv o calitate slabă a vieții, deficiențe funcționale și o rată mai mare a mortalității.
De reținut: familia și prietenii au un rol important în vindecarea persoanei cu depresie.
• depresia nu este o slăbiciune de caracter, ci o maladie;
• depresia se poate trata cu ajutor specializat;
• manifestările persoanei depresive nu sunt alegeri conștiente, ci manifestări ale bolii;
• persoana cu depresie nu are nevoie de milă, nici de judecată, ci de afecțiune, atenție, răbdare, încurajare și acceptare;
• persoana cu depresie are nevoie de timp pentru a se recupera (uneori de ani);
• rolul apropiaților este să sesizeze schimbările la persoanele din jurul lor, să le conștientizeze din timp și apoi să vină în sprijinul persoanei afectate, cu dragoste și discreție.
La Ovidius Clinical Hospital credem în dreptul pacientului la sănătate, siguranță și respect și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top. Rămânem mereu fideli principiului de bază pe care ni l-am asumat încă de la deschidere, acela de a excela în îngrijirea pacienților noștri.