close

Ziua mondială a siguranței pacienților în 2022: „Medicamente fără prejudicii”

2022-09-17

La un moment dat în viață, orice persoană de pe Terra va lua medicamente pentru a preveni sau pentru a trata o boală. Dar, cu toate acestea, medicamentele provoacă uneori daune grave dacă sunt depozitate, prescrise, eliberate, administrate sau monitorizate insuficient.

Practicile nesigure de administrare a medicamentelor și erorile de medicație reprezintă una dintre principalele cauze ale daunelor care pot fi evitate în sistemul de sănătate din întreaga lume. Erorile de medicație apar atunci când sistemele de medicație slabe și factorii umani, cum ar fi oboseala, condițiile de mediu precare sau lipsa de personal, afectează siguranța procesului de utilizare a medicamentelor. Acest lucru poate duce la vătămări grave ale pacientului, la dizabilități și chiar la deces, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).


Campania „Medicamente fără prejudicii” a fost lansată de OMS, organizația care și-a asumat rolul de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob, inițial în 2017. Datele adunate de OMS, mai ales în context de pandemie de COVID-19, au făcut ca în 2022, organismul internațional să își reafirme obiectivele privind siguranța pacienților și să aleagă „Medicamente fără prejudicii” drept temă centrală a zilei mondiale pentru protecția celor care iau tratamente (zi care a fost instituită oficial din 2019). Campania de anul acesta pune un accent deosebit pe implicațiile pandemiei COVID-19 pentru siguranța medicamentelor, având în vedere perturbarea gravă a furnizării serviciilor de sănătate, la nivel global.

Forul mondial de sănătate își propune ca obiectiv principal al Zilei mondiale a siguranței pacienților 2022 să crească gradul de conștientizare, pe întreg mapamondul, cu privire la povara ridicată de vătămarea pacienților prin medicamente, datorate erorilor de medicație și practicilor nesigure.


Astfel, SUSȚINE acțiuni urgente pentru îmbunătățirea siguranței medicamentelor, militează pentru IMPLICAREA tuturor părților interesate și a partenerilor în eforturile de prevenire a erorilor de medicație și de reducere a daunelor legate de medicație, cere măsuri de RESPONSABILIZARE a pacienților și familiilor în utilizarea sigură a medicamentelor.


Pentru a celebra această zi, OMS organizează o serie de webinarii privind siguranța medicamentelor și vine cu propuneri privind siguranța medicamentelor în 2022 și viitor. În ziua de 17 septembrie 2022 și în jurul acestei date, OMS va organiza o gamă largă de activități și va găzdui un eveniment virtual global.

Festivitățile vor include iluminarea fântânii „Jet d’Eau” din Geneva în culoarea portocalie. Statele membre și partenerii sunt invitați să participe la campania globală, angajându-se să pună în aplicare provocarea globală a OMS pentru siguranța pacienților: „Medicamente fără prejudicii”, organizând activități, desfășurând evenimente și iluminând monumentele emblematice în culoarea portocalie, în sprijinul siguranței medicamentelor.

La Ovidius Clinical Hospital credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top. Atât în incinta spitalului OCH cât și a Policlinicii OCH Constanța, siguranța pacientului este dată și de administrarea medicamentelor cu maximă responsabilitate și urmarea strictă a unor protocale standardizate pentru această parte importantă din serviciile medicale pe care le oferim. Rămânem mereu fideli principiului de bază pe care ni l-am asumat încă de la deschidere, acela de a excela în îngrijirea pacienților noștri. Viziunea OCH este pusă în practică într-un spital a cărui echipă are ca prioritate, ieri, azi și mâine, SIGURANȚA PACIENTULUI” a declarat doamna Mirela Răileanu, asistent medical principal și director de îngrijiri medicale în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 

Pentru informații și programări, ne puteți suna la telefon 0241 480 400.