close

Artrocenteza sau puncția articulară

2022-08-25

Dacă o articulație este dureroasă, umflată, roșie sau are o gamă limitată de mișcare, medicul poate recomanda utilizarea unui ac steril și a unei seringi pentru a elimina lichidul din articulația afectată. Eliminarea lichidului poate ameliora simptomele și poate ajuta la diagnosticare.

Termenul medical pentru orice procedură care elimină lichid, aer sau altă substanță dintr-o zonă a corpului unei persoane se numește aspirație. Când un ac și o seringă sunt folosite pentru a aspira lichid dintr-o articulație, aceasta poate fi numită artrocenteză sau aspirație articulară. O procedură similară care implică aspirarea lichidului dintr-o bursă se numește aspirație bursală.


Aspirația unei articulații (artrocenteză)

Artrita, infecția și leziunile articulare sunt asociate cu inflamația articulațiilor. Această inflamație (umflare) apare atunci când excesul de lichid se adună într-o capsulă articulară.

O capsulă articulară asigură o etanșare semipermeabilă în jurul unei articulații.

Stratul exterior dur, rezistent al capsulei articulare este alcătuit din țesuturi fibroase, flexibile. Stratul interior al capsulei este alcătuit dintr-o membrană delicată, numită membrană sinovială.

Membrana sinovială produce un lichid vâscos, alunecos, numit lichid sinovial (lichidul articular).
Lichidul sinovial conținut în capsula articulară lubrifiază articulația.

În timpul artrocentezei, un ac steril trebuie să treacă prin stratul exterior al capsulei articulare și prin membrana interioară. Artrocenteza se efectuează în mod obișnuit în genunchi, dar se poate face pe orice articulație, cum ar fi șoldul, cotul și degetul mare (prima articulație metatarsofalangiană). Indicația artrocentezei e destul de limitată, dat fiind riscul infecțios pe care îl presupune.


Aspirația unei burse

Bursita este inflamația unei burse. Inflamația poate face ca bursa să se umple cu exces de lichid și să se umfle până la de multe ori dimensiunea normală.

O bursă este un sac minuscul, alunecos, care conține în mod normal doar o picătură sau două de lichid. O bursă sănătoasă facilitează mișcarea articulației, oferind o variantă de amortizare și reducând frecarea dintre os și țesutul moale, cum ar fi pielea sau țesutul ligamentar.

Bursa este alcătuită dintr-o membrană sinovială (același tip de țesut care alcătuiește căptușeala interioară a articulației). Membrana sinovială produce lichidul sinovial conținut în sac. În timpul unei aspirații a bursei, un ac steril trece prin sinoviala bursei. Aspirația bursală se realizează cel mai frecvent pe bursele de la genunchi și coate.

Medicul va recomanda eliminarea excesului de lichid dintr-o capsulă sau bursă articulară pentru unul sau o combinație de motive: pentru a obține informațiile necesare pentru a stabili un diagnostic, pentru a ameliora presiunea și pentru a ajuta la atenuarea durerii și a disconfortului sau pentru a pregăti articulația sau bursa pentru o terapie.


1. Pentru diagnostic:
Sănătatea generală a unei articulații sau burse se poate reflecta în lichidul pe care îl conține. Lichidul colectat în timpul aspirației poate fi analizat pentru a ajuta la diagnostic în caz de:
– O infecție în articulația sau bursa afectată;
– O tulburare articulară (gută, pseudogută sau artrită reumatoidă);
– Sângerare în spațiul articular, cauzată de o leziune traumatică.

2. Pentru a reduce durerea:
Persoanele care au inflamație moderată până la severă, pot simți o ușurare imediată a durerii, după aspirarea lichidului unei articulații sau bursei. Pe lângă ameliorarea presiunii dureroase, aspirația poate reduce rigiditatea și poate îmbunătăți gama de mișcări a articulației.

3. Să se pregătească pentru o injecție terapeutică:
Se poate efectua artrocenteză sau aspirație bursală înainte de a se administra o injecție terapeutică, cum ar fi un cortizon, acid hialuronic sau o injecție cu plasmă bogată în trombocite. În aceste cazuri, un diagnostic a fost deja pus și excesul de lichid poate cauza sau nu umflături vizibile și/sau disconfort pacientului. Îndepărtarea excesului de lichid poate crește eficacitatea materialului injectat.


Procedura de artrocenteză sau aspirație bursală nu va fi efectuată dacă există:

– O infecție sau o rană a pielii în zona de injectare;
– Anumite tulburări de coagulare;
– O fractură acută;
– O infecție a țesutului osos (osteomielita).


Infecțiile sunt o îngrijorare, deoarece bacteriile infecțioase se pot răspândi pe măsură ce acul trece prin piele și alte țesuturi. O puncție articulară făcută prelungește cu minim 3 luni orice tip de intervenție chirurgicală din cauza riscului septic.

Pregătirea pentru aspirația articulară (artrocenteză)

Un ac și o seringă sunt folosite pentru a aspira excesul de lichid dintr-o articulație. Un anestezic local poate fi utilizat pentru a limita durerea și disconfortul. Înainte ca procedura să aibă loc, pacientul trebuie să spună medicului dacă:

• ia medicamente, inclusiv medicamente fără prescripție medicală și suplimente pe bază de plante;
• este alergic la orice medicamente, latex sau anestezie;
• aveți orice fel de infecție sau o boală de sânge sau de coagulare;
• este sau ar putea fi însărcinată.


Pacienților care iau diluanți ai sângelui sau anticoagulante li se poate cere să nu mai ia aceste medicamente în zilele premergătoare artrocentezei. Alți pacienți pot continua să ia aceste medicamente, dar vor trebui să acorde articulației aspirate puțină grijă suplimentară, cum ar fi aplicarea unei presiuni directe pe locul înțepăturii și să odihnească articulația puțin mai mult decât în mod normal.

Pacienții care vor fi supuși anesteziei generale și cei al căror lichid articular va fi testat pentru nivelurile de glucoză nu au voie să mânânce înainte de artrocenteză.

Dr. Alin Mergeanu, medic specialist ortopedie și traumatologie la OCH ne explică procedura:

Pacientul este rugat să stea sau să se întindă într-o poziție confortabilă și care ne oferă acces ușor la articulație. Pielea din jurul locului de puncție a acului este dezinfectată. Vom ghida acul în articulația sau bursa afectată (dacă se utilizează imagistica medicală, medicul va putea vedea acul intrând în structura vizată de pe ecran). Acul va avea atașată o seringă. Pe măsură ce tragem înapoi pistonul seringii, seringa se va umple cu lichid.

Dacă după aspirație urmează o injecție terapeutică, cum ar fi o injecție cu cortizon, atunci acul va rămâne în articulație în timp ce seringa care conține lichidul articular este detașată ușor și este atașată o nouă seringă plină cu medicamente. Medicamentul este apoi injectat în articulație.

Acul este retras și zona este bandajată. Articulația la nivelul căreia s-a realizat artrocenteza (puncția articulară), va fi cruțată 24 ore de efort fizic.

Procedura poate fi inconfortabilă, dar acest disconfort ar trebui să fie de scurtă durată. Proba de lichid articular (lichid sinovial) poate fi supusă analizei după ce este colectată. În acest caz, putem comunica cu pacientul cu privire la rezultatele de laborator, diagnostic și plan de tratament. Infiltrațiile nu tratează boala subiacentă ci doar ameliorează simptomatologia.” 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.