close

Miopia – sau când nu vezi la distanță

2022-07-13

Miopia este o eroare de refracție, dată de fasciculele de lumină care pătrund în ochi și nu sunt refractate (direcționate) corect, iar proiecția imaginilor nu se realizează pe retină, ci înaintea ei, astfel că vederea devine neclară. Caracteristica miopiei este că persoana afectată poate vedea corect obiectele aflate în apropiere, dar nu și pe cele care sunt la distanță.

Mai mult de 32% din populația lumii are miopie, potrivit unui studiu din 2019 publicat în revista „Investigative Ophthalmology and Visual Science”, adică peste 2,6 miliarde de oameni; 312 milioane sunt copii și adolescenți care au sub 19 ani. Studiul prezice că, până în 2050, aproape 60 la sută din populația globală (peste 5 miliarde de oameni) va avea un anumit nivel de miopie, predominant în țările dezvoltate. Cele mai ridicate niveluri de miopie se înregistrează în orașele urbane din Asia, cum ar fi Singapore, Hong Kong și Guangzhou, China. Cu toate acestea, începând cu anul 2000, cazurile au crescut cu aproape 14 procente în SUA și cu aproape 15 procente în Europa de Vest.


Departamentul de Oftalmologie OCH


Miopia poate să debuteze la orice vârstă, de la nou-născut la senior. Este o afecțiune care poate să apară gradual sau să aibă o evoluție rapidă, perioada în care se acutizează cel mai mult fiind, de obicei, copilăria ori adolescența. De regulă, miopia apare în familie, dar sunt, desigur, și excepții. Un examen oftalmologic obișnuit poate fi suficient pentru diagnosticarea miopiei și stabilirea metodei de corecție adecvată, cu ajutorul ochelarilor de vedere, al lentilelor de contact sau al chirurgiei refractive. Oftalmologul testează acuitatea vizuală, apoi măsoară dioptriile (cu dioptronul). Se pot administra picături ciclopegice (atropină), care dilată pupilele și asigură un diagnostic complet al ochilor.

În cazul miopiei, imaginea obiectelor din jur este proiectată în fața retinei, fie pentru că linia curbă a cristalinului ori a corneei este prea accentuată, fie pentru că ochiul este prea alungit (miopie axială), fie din cauze patologice.

Așadar, miopia este o eroare de refracție, însoțită de tulburare de vedere.


Cauzele care duc la miopie sunt:

• forma neobișnuită a corneei;

• deformarea cristalinului;

• o formă alungită a ochiului (creșterea axială a ochiului în lungime).


Între factorii de risc pentru apariția miopiei sunt:

– stresul vizual constant (statul în mod excesiv în fața ecranelor – computer, televizor, telefon mobil, a cărților/revistelor). Acest aspect, în cazul copiilor, este potențat de faptul că nu petrec suficient timp liber în exterior, ci în interior, eventual la lumină ambietală slabă;
– diabetul;
– cataracta incipientă;
– ereditatea (miopia de cauza genetică este cea mai frecventă; apare frecvent în familiile în care unul sau ambii părinții sunt, la rândul lor, miopi);
– genetica (miopia congenitală este prezentă încă de la naștere, în special la prematuri).

Miopia se clasifică în funcție de valoarea dioptriei:

• miopie mică (sub 2 dioptrii);
• miopie medie (între 2-4 dioptrii);
• miopie mare (între 4-7 dioptrii);
• miopie forte (peste 7-9 dioptrii);
• miopie fortissima (peste 9 dioptrii);

Miopia școlarului apare în prima, a doua clasă de studiu, la 6-7 ani și se manifestă până în jurul vârstei de 20 de ani. Ea poate progresa foarte mult, mai ales că, în general, școlarii petrec mult timp (peste 2 ore) în fața monitoarelor. Cu cât miopia progresează mai precoce, cu atât crește riscul de a dezvolta miopie mare. Progresia miopiei se reduce odată cu înaintarea în vârstă. La 7-8 ani poate progresa cu o dioptrie/an, în timp ce la 11 ani progresia scade la 0.5/an.” explică Dr. Beanca Mihaela Ștefănoiu, medic primar oftalmologie la Policlinica OCH Constanța.


Policlinica OCH Constanța oferă pacienților săi servicii medicale de oftalmologie.


Simptomele miopiei sunt:

– vedere încețoșată a obiectelor îndepărtate;
– clipitul excesiv, frecatul la ochi (mai ales la copii);
– mijirea ochilor pentru a mări claritatea imaginii;
– dificultatea de a vedea în timpul șofatului (în special noaptea);
– dureri oculare și/sau de cap;
– senzație de lăcrimare.

„Ca o concluzie, putem spune că cel mai frecvent viciu de refracție ia amploare din ce în ce mai mult la nivel mondial. Miopia poate crește riscul de apariție a glaucomului si cataractă și are un impact major asupra vieții sociale (activități fizice, dezvoltare psihologică a copiilor, performanțe asupra carierei și șansele de angajare).” adaugă dr. Ștefănoiu.


Mergeți imediat la medic, dacă veți constata apariția bruscă a unor pete care plutesc, a unor flashuri de lumină (la un ochi sau ambii), a unei umbre ca o perdea în câmpul vizual; acestea pot fi semne de dezlipire de retină, o complicație severă a miopiei forte.

De reținut: odată apărută, miopia nu dispare de la sine, ba dimpotrivă dioptriile cresc, pe măsură ce persoana înaintează în vârstă. De aceea, este indicat să vă faceți periodic consult oftalmologic. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.