close

Sindromul de colon iritabil cere un mod de viață echilibrat

2022-06-03

Intestinul gros, numit și colon, este partea finală a intestinelor și, în general, a tractului digestiv. Intestinul gros are trei segmente: cecumul, colonul și rectul. Cecumul este prima porție a colonului și este implicată în digestie.

Colonul este o continuare a intestinului subțire și constă din următoarele părți: colonul ascendent, colonul transversal, colonul descendent și cel sigmoid. Colonul se folosește de contracțiile sale specifice (peristaltism) și împinge materialele rămase nedigerate și nutrienții care nu au fost asimilați (reducând totodată cantitatea de apă din bolul alimentar), formând, astfel, scaunul (materiile fecale). Rectul este ultima porțiune a intestinului și cea care duce spre exterior, prin orificiul anal. Din rect, deșeurile sunt eliminate din corp. Funcția intestinului gros este de a termina procesul de digestie, prin absorbția, fermentarea și evacuarea alimentelor ingerate.

Colonul iritabil sau sindromul de intestin iritabil (SII) este reprezentat de perturbarea cronică a funcției intestinale, caracterizată prin durere sau disconfort abdominal (afecțiune inflamatorie). SII se asociază cu modificări ale tranzitului intestinal: constipaţie, diaree, ori alternanţa lor. Nu există o cauză specifică a SII, dar medicii incriminează câțiva factori declanșatori:
• stresul (un sistem nervos dereglat poate duce la reacții exagerate ale sistemului digestiv, declanșând simptomatologia sau înrăutățind-o);
• alimentația (alergii, intoleranțe, alimente necorespunzătoare – grăsimile, băuturile carbogazoase, alcoolul afectează digestia și amplifică simptomele);
• sedentarismul (duce la constipație);
• medicamente (antibioticele, antiacidele, antiinflamatoarele, antidepresive etc. duc la modificarea florei intestinale);
• fluctuații hormonale (prevalența bolii la femei este dublă față de bărbați);
• tulburări de motilitate intestinală (musculatura peretelui intestinal prezintă o ritmicitate a contracțiilor; în cazul unui colon iritabil, aceste contracții sunt mult mai pronunțate, de mai lungă durată);
• infecții digestive (toxiinfecții, enterocolite bacteriene, virale sau parazitare – schimbă flora intestinală normală);
• factori genetici (există o predispoziţie în familie pentru SII).

Despre profesia de medic gastroenterolog și afecțiunile gastrointestinale cu Dr. Raluca Caraivan - medic specialist gastroenterologie


Durerea abdominală este cel mai frecvent simptom al SII. Se manifestă sub formă de spasme (crampe). Localizată fie la nivelul foselor iliace (dreaptă sau stângă), fie în regiunea ombilicală, durerea poate fi ameliorată prin emisia de scaun sau gaze.

Balonarea este adesea asociată colonului iritabil și provoacă o senzație de disconfort până la durere. Tensiunea poate fi permanentă sau poate apărea după mese. Aceste balonări pot fi însoțite de zgomote în interiorul tractului digestiv. Din nou, emisia de gaze sau scaun aduce pacientului ușurare.Tulburările de tranzit sunt, cel mai adesea, sub formă de constipație, dar poate apărea și diareea sau o alternanță a celor două.

Aceste simptome pot varia de la un pacient la altul și se pot modifica în timp. Pe lista simptomatologiei în SII mai sunt: scaune dese în decursul unei zile, nevoia imperioasă de a defeca sau dimpotrivă, defecație dificilă, mucus în scaun, simptome extraintestinale (dureri de spate), simptome urologice sau ginecologice. Totuși, pentru a apărea suspiciunea de sindrom de colon iritabil și pentru a se pune diagnosticul, problemele de tranzit, balonarea și durerea trebuie să fie pe termen lung (cel puțin 1 zi / săptămână, în decurs de 3 luni, pe o perioadă de cel puțin 6 luni). Medicul internist sau gastroenterolog va face anamneza pe baza simptomelor descrise de pacient (stilul de viaţă, alimentaţia, medicația şi stresul influenţează simptomele şi trebuie menţionate) și va recomanda analize de sânge, investigaţii imagistice, endoscopice, tușeu rectal, de la caz la caz. În caz de hemoragie rectală, se va efectua colonoscopie.

Sindromul colonului iritabil reprezintă o afecțiune complexă, care, diagnosticată, beneficiază de o schemă terapeutică ce include tratament medicamentos, adjuvant (suplimente alimentare) și o dietă adaptată și terapie psihologică. Majoritatea pacienţilor prezintă o îmbunătăţire evidentă a simptomelor doar după luarea unor măsuri generale legate de schimbarea stilului de viață, nemaifiind necesară şi prescrierea unei medicaţii.

Regimul alimentar recomandat persoanei cu colon iritabil este de preferat să fie cât mai variat, echilibrat şi individualizat. În caz de constipație, în dietă se vor introduce alimente bogate în fibre, iar în caz de diaree, se vor evita alimentele cu efect laxativ. Pacienţii care prezintă balonare ar trebui să renunţe la alimente care fermentează şi produc gaze intestinale. Se recomandă să aveți mese regulate, la ore fixe, să mestecați bine alimentele și să nu vă lăsați distrași de alte activități în timp ce vă hrăniți. Consumați apă (evitați băuturile carbogazoase) suficientă în fiecare zi, între mese, nu în timpul lor. Activitatea fizică e benefică pentru funcţionarea corectă a organismului şi poate ameliora simptomele de durere, constipaţie şi balonare; în plus, aduce echilibru psihic, deci puteți gestiona cu mai multă ușurință stresul, veți avea un somn mai odihnitor, o stare generală mai bună.


Dacă aveți antecedente de cancer colorectal în familie, aveți sânge în scaun, observați o scădere în greutate neintenționată, modificări ale simptomelor sau acestea apar brusc, după vârsta de 50 de ani, consultați-vă imediat medicul. 

Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal

Dacă prezentați simptomele descrise aici și suspectați că suferiți de sindrom de colon iritabil, medicii OCH sunt cea mai bună variantă pentru diagnostic și tratament. Programați-vă chiar acum.