Herniile peretelui abdominal reprezintă unele dintre cele mai frecvente afecțiuni pentru care este necesară intervenția chirurgicală. Tehnică endoscopică, abordul chirurgical retromuscular al defectelor antero-laterale ale peretelui abdominal, este o modalitate de reparare a peretelul abdominal prin sutura defectului parietal și montarea unei meșe sintetice în spațiul creat în spatele mușchilor drepți abdominali.
În cadrul Ovidius Clinical Hospital, beneficiem de aparatură și materiale de înaltă calitate, care ne ajută să efectuăm diferite tehnici, de la tehnica clasică până la tehnica laparoscopică și cea endoscopică.
Ce presupune intervenția chirurgicală prin abord retromuscular?
Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală la OCH, răspunde pacienților interesați.
Tehnica de abord retromuscular presupune o intervenție chirurgicală prin care se reface peretele abdominal anterior. Este o tehnică nou apărută la noi în țară. Ea a fost inventată de către un medic chirurg american și introdusă în România în urmă cu 5-6 ani de către medicul chirurg Victor Radu. Dr. Alina Vîncă a urmat cursurile și conferințele de abord retromuscular și și-a însușit această tehnică.
Până la abordul retromuscular, peretele abdominal anterior era considerat ca fiind un întreg, o parte inertă a structurii noastre. Abordul retromuscular presupune să separăm componentele peretelui abdominal, iar meșa care urmează a fi introdusă va fi plasată în spatele musculaturii drepților abdominali, într-un plan foarte bine vascularizat, pe teaca posterioară a mușchilor.
Vorbim de o intervenție endoscopică, care nu presupune automat o deschizătură. Operația este mult mai simplă pentru pacient.
Intervenția endoscopică este diferită față de intervenția laparoscopică cu care eram obișnuiți până acum. La intervenția laparoscopică, chirurgul intra în abdomenul pacientului și are un câmp de lucru foarte larg, cu vizualizarea tuturor organelor intraabdominale, pe când această intervenție endoscopică se desfășoară numai în peretele abdominal. Practic, se pătrunde cu un trocar, se intră în spatele mușchilor drepți abdominali și pe teaca posterioară a mușchilor se plasează o meșă sintetică, care se va integra asemeni unei armături, în structura peretelui.
Medicul operează într-un câmp operator foarte îngust, ceea ce este destul de dificil și presupune o curbă mare de învățare și poate să fie complicat, dacă medicul nu este foarte priceput.
Pacientul nu are nevoie să facă pregătiri speciale pentru această intervenție. Va fi internat cu 12 ore preoperator. I se vor explica tehnica chirurgicală și ce urmează să se întâmple postoperator, iar ulterior, în dimineața intervenției, nu va consuma nici alimente, nici lichide. Va suferi intervenția chirurgicală, iar la 48 ore postoperator se va externa. Recuperarea pacientului este mult mai ușoară după o asemenea intervenție.
Întotdeauna această intervenție se face sub anestezie generală, pentru că pacientului trebuie să i se insufle dioxid de carbon în peretele abdominal și, cu ajutorul acestui gaz, se disecă spațiile respective.
Imediat postoperator, când se termină intervenția chirurgicală, acest gaz se exuflă și peretele abdominal revine la normal. Pacientul nu resimte această senzație.
Intervenția chirurgicală poate diferi ca durată, în funcție de mărimea defectului. Poate exista un defect la nivelul peretelui abdominal, sau mai multe. În cazul herniilor incizionale, sau ale ventrațiilor, pot exista mai mulți saci de eventrație și atunci se vor repara toți acești saci și după aceea se montează plasa respectivă; intervenția poate dura de la aproximativ 60 minute până la 5 – 6 ore. Depinde de complexitatea fiecărui caz medical.
Prin reparație, se desființează toate elementele rupte, pentru că asta înseamnă herniile, niște defecte, niște găuri în peretele abdominal și se practică sutura cu diferite materiale speciale, cu fire de sutură, unele resobabile, altele nu. De unele e nevoie să rămână permanent în peretele abdominal, tocmai ca să asigure rezistența.
Pacientul nu resimte prezența meșei. Imediat postoperator poate exista o jenă la nivelul peretelui abdominal, dar este dată de sutura peretelui, pentru că practic se realizează o sutură la nivelul întregului perete abdominal, care poate fi resimțită ca o jenă sau ca o febră musculară.
Există rigurozitate și o acuratețe foarte mare atunci când se folosesc meșele acestea, protezele. După ce se efectuează disecția și sutura peretelui abdominal, medicul chirurg și ajutorul își schimbă mănușile, tocmai pentru a nu se atinge plasa și a nu risca niciun fel de contaminare. La OCH nu s-a înregistrat niciun fel de rejet al plaselor folosite și nici contaminarea la nivelul peretelui abdominal.
Dacă pacientul respectă indicațiile pe care le primește la externare și ține legătura permanent cu medicul care l-a operat, nu se modifică nici poziția plasei și nici nu intervin alte complicații. În momentul în care se exuflă peretele abdominal, practic, plasa / meșa vine în contact cu musculatura și dedesubt are teaca mușchilor drepți abdominali și nu are unde să se ducă.
În 4 – 6 săptămâni se produce integrarea completă a plasei la nivelul peretelui abdominal (aderarea la mușchii abdominali). Este o plasă macroporoasă, din polipropilenă, cu ochiuri destul de largi în care vor intra celulele din musculatură și din peretele abdominal și o vor integra.
Postoperator, pacienții se descurcă foarte bine singuri. Vin cu mașina personală și la fel se și externează. Conduc, nu au nevoie de asistență. Ei vor avea și recomandare de regim igieno-dietetic, de evitare a anumitor alimente, mai mult preventiv. Sunt încurajați să se mobilizeze precoce și să își efectueze rutina și activitățile zilnice, dar cu amendamentul de a evita eforturile fizice intense pentru șase săptămâni, cât încă peretele abdominal este sensibil.
De ce vin pacienții la OCH? Dr. Alina Vîncă răspunde:
„Pacienții vin la OCH pentru că dispunem de materialele necesare, de aparatura și de dotările corespunzătoare, precum și de medicii specialiști care pot efectua această intervenție în condiții optime pentru pacienții noștri.”
Urmăriți-ne pe toate rețelele sociale. Intrați pentru informații suplimentare pe www.ovidius-ch.ro și abonați-vă la canalul nostru de YouTube - Ovidius Clinical Hospital - OCH
Trimiteți pe office@ovidius-ch.ro întrebarea pentru care doriți răspuns de la unul dintre medicii OCH, iar aceștia vă vor răspunde prin rețelele noastre sociale.
Nu uitați că pentru urgențe vă stam la dispoziție cu camera de gardă a spitalului și la numărul de telefon 0241 480 400.