Conform Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului de Sân, în 2020 au fost diagnosticate cu cancer de sân 2,3 milioane de femei și s-au raportat 685.000 de decese la nivel global. La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cea mai răspândită formă de cancer din lume.
În țările dezvoltate, în care există programe de screening pentru toate femeile de peste 40 de ani, 70-80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în stadii precoce. În România, 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate, din păcate, în stadii avansate.
De reținut: autopalparea sânilor este cea mai utilă, ieftină și la îndemână formă de diagnostic precoce a bolilor de sân și de prevenție a formelor avansate de cancer de sân.
Tot Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului de Sân, a estimat recent că 38% dintre cancerele de sân (20.000 de cazuri pe an) au fost atribuite unor factori de risc modificabili. Cauzele apariției cancerului de sân sunt multifactoriale, însă este posibilă reducerea riscului, prin adoptarea anumitor comportamente.
1. Aveți grijă la calitatea alimentelor din farfuria dumneavostră
Dacă zahărul, grăsimile și acizii grași trans conținuti de alimentele industriale cresc riscul de cancer de sân, o dietă bazată pe produse proaspete (fructe, legume de sezon, ulei de măsline) reprezintă un factor de protecție.
2. Mențineți-vă greutatea!
În general, excesul de greutate este clar corelat și cu un risc crescut de cancer. Date din cadrul Departamentului de Sănătate Publică al SUA, arată legătura dintre greutatea corporală crescută și carcinogeneză, iar un risc mult mai mare s-a observat în rândul femeilor. Peste 55% dintre cancerele diagnosticate la femei au fost asociate cu supraponderalitatea.
Când vorbim de o femeie la menopauză cu exces serios de kilograme, putem vorbi de un risc crescut de cancer de sân. Ţesutul adipos produce estrogen, care după menopauză devine principala sursă de hormoni estrogeni a femeilor. Excesul de grăsime corporală va produce un exces nedorit de estrogeni, ceea ce creşte riscul de cancer mamar. De aceea, în această perioadă, este recomandată ținerea greutății sub control și evitarea grăsimii de pe burtă.
De reținut: activitatea fizică ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și a unei mase musculare necesare, precum și la pierderea grăsimii corporale.
Exercițiile fizice reduc riscul de cancer de sân cu aproximativ 20%. Pentru a profita din plin de beneficiile mișcării, practicați o activitate fizică moderată până la intensă, timp de cel puțin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână. Alegeți o activitate fizică blândă: gimnastică medicală, plimbări în aer liber, mers cu bicicleta, înot.
În plus, evitați să stați prea mult pe scaun și limitați activitățile sedentare (televizor, computer etc.).
Servicii medicale complete în cadrul Centrului de excelență OCH dedicat Cancerului de Sân
3. Evitați consumul de alcool
Consumul de alcool este direct responsabil pentru un număr mare de cancere (în special cele ale tractului digestiv), dar reprezintă și un factor de risc în apariția cancerului de sân. Responsabil de această situație este etanolul din băuturile alcoolice.
Mai mult de două pahare de alcool pe zi, riscul de cancer crește cu 60%. Se estimează că 17% dintre cancerele de sân sunt legate de consumul de alcool. Mai trebuie să conștientizați faptul că și riscul de recidivă a cancerului de sân este crescut de consumul de alcool.
4. Renunțați la fumat
Numărul de fumători crește an de an cu 30 de milioane de persoane, iar numărul celor care mor în urma acestui viciu e de 15 milioane anual. Fumul de tutun care este inspirat în timpul procesului de fumat conține circa 50 de substanțe cancerigene, iar o parte dintre metaboliții tutunului au fost depistați în glanda mamară a fumătoarelor. Dacă sunteți fumătoare dinainte de a avea primul copil, riscul de cancer de sân crește și, de asemenea, trebuie remarcat faptul că fumatul pasiv, mai ales în perioada de premenopauză, vă expune aceluiași pericol crescut. Dacă ați fost diagnosticată cu cancer de sân și fumați, acest lucru va impacta negativ tratamentul dumneavostră și va încetini procesul de vindecare și recuperare în urma mastectomiei sau a tratamentului de reconstrucție mamară.
5. Asigurați-vă că aveți suficientă vitamina D
Sintetizată prin expunerea la soare, vitamina D se găsește și în farfurie, mai ales în:
• ficat de cod;
• macrou;
• sardine la gratar;
• somon fiert;
• ficat de vițel.
Cercetători de la Universitatea din San Diego au menționat într-un studiu efectuat pe 5.000 de femei o legătură între nivelul de vitamina D din sânge și riscul de a dezvolta cancer de sân. Amintiți-vă că este important să vă expuneți în mod rezonabil (10 până la 20 de minute pe zi) la soare, pentru a stimula producția de vitamina D în organism. De asemenea, este posibil să luați suplimente de vitamina D pe cale orală.
6. Luați în considerare sarcina înainte de 30 de ani
Maternitatea reduce riscul de cancer mamar, comparativ cu femeile nulipare (care nu au născut niciodată un făt la termen). Vârsta primei sarcini joacă un rol în apariția cancerului de sân. Cu cât viitoarea mamă este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de cancer de sân. Astfel, a avea primul copil după 30 de ani, dublează riscul de cancer în comparație cu o naștere la 20-25 de ani. După 40 de ani, este important ca o femeie să poată beneficia de o urmărire ginecologică riguroasă, spun specialiștii. În sfârșit, alăptarea este și un factor de protecție împotriva cancerului de sân, cu condiția să alăptați mai mult de 6 luni.
7. Atenție la terapia de substituție hormonală (HRT)
Terapia de substituție hormonală este recomandată, de regulă, la menopauză, dacă debutul acestei perioade normale din viața oricărei femei este însoțit de simptome deranjante (bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală, probleme de somn, schimbări de dispoziții). Majoritatea experților sunt de acord că dacă HRT este utilizată pe termen scurt (nu mai mult de 5 ani), beneficiile depășesc riscurile. Riscul de cancer de sân crește odată cu administrarea peste 5 ani a tratamentului – puteți lua tratamentul de substituție hromonală sub formă de pilule, plasturi, gel, cremă vaginală sau supozitor cu eliberare lentă, ori inel plasat în vagin, însă e bine să mergeți pe doze minime și să vă consultați cu medicii dumneavoastră anual.
Testare genetică de la Ovidius Clinical Hospital!
8. Atenție la perturbatorii endocrini și la pesticide
Prezenți în special în multe produse plastice, fitosanitare și cosmetice, perturbatorii endocrini sunt bănuiți că joacă un rol în apariția anumitor patologii (obezitate, endometrioză), ori chiar și în apariția anumitor cancere hormono-dependente (cancer de sân, uter, prostată etc.).
Perturbatorii endocrini sunt acele substanțe întâlnite în viața de zi cu zi, care se pot comporta precum hormonii organismului uman, creând confuzie în funcționarea sistemului endocrin. Iată câțiva astfel de perturbatori endocrini:
• Bisfenol-A (BPA), prezent în materialele plastice și în interiorul conservelor;
• Triclosan, găsit în săpunuri antibacteriene;
• Parabeni, conservanți larg utilizați în produsele de îngrijire personală;
• Ftalați, prezenți în sprayul de păr, lacul de unghii, recipiente de plastic pentru alimente;
• Pesticidele, utilizate la scară largă în agricultură sau îngrijirea spațiilor verzi.
9. Atenție la recipientele din plastic și la substanțele chimice de curățare
Limitați pe cât posibil compușii chimici prezenți în produsele de curățare. Ca măsură de precauție, evitați sticlele și cutiile de plastic pentru depozitarea alimentelor sau băuturilor, deoarece conțin reziduuri chimice, inclusiv bisfenol A. Nu lăsați aceste recipiente să se încălzească la soare sau în apropierea unei alte surse de căldură. Evitați încălzirea alimentelor și băuturilor în ambalajele lor. Asigurați-vă că veți cumpărați sticle fără bisfenol A.
10. Atentie la POP, poluanți organici persistenți
Acestea sunt substanțe chimice care rezultă din activități industriale sau pesticide pe care organismul nu le poate elimina. La finalul anului 2019, Institutul de Sănătate Publică și Cercetare Medicală din Franța, atrăgea atenția publicului asupra concentrației de POP acumulate în grăsimea corporală, care „ar putea promova dezvoltarea metastazelor în cancerul de sân”, în special la femeile supraponderale.
La Ovidius Clinical Hospital operația de micșorare a stomacului este sigură!
Câteva recomandări suplimentare
Aceste sfaturi se aplică în contextul prevenirii cancerului în general (nu doar cancerului de sân) și provin din Codul european împotriva cancerului al OMS:
• Aerisiți bine încăperile în care vă desfășurați activitatea, locuiți, dormiți;
• Evitați arderea deschisă a materialelor organice, cum ar fi lemnul sau deșeurile vegetale;
• Limitați utilizarea autoturismului personal și asigurați-vă că este bine întreținut;
• Utilizați bicicletele sau transportul public pentru a ajuta la reducerea poluării aerului exterior;
• Limitați utilizarea pesticidelor;
• Aruncați în mod corespunzător substanțele chimice de uz casnic (pesticide, vopsele etc.) sau produsele farmaceutice și reduceți deșeurile.
Investigația prin biopsie a tumorilor de sân este nedureroasă la OCH!
Printre factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân, unii nu sunt modificabili, cum ar fi factorii genetici. Dacă se cunoaște un risc genetic, femeile ar trebui să beneficieze de o monitorizare specială. Pe lângă stilul de viață care poate să facă diferența, optați pentru verificarea stării dumeavoastră de sănătatea în mod periodic.
Nu așteptați să apară o problemă, programați-vă chiar acum la un consult și o ecografie de sân sau o mamografie la Policlinica OCH. Telefon: 0241 480 400