close

12 mai: Ziua Internațională a Asistenților Medicali

2022-05-12

Fie că activează într-o policlinică, într-un cabinet individual sau un spital, la domiciliu, în sistem de stat sau privat, asistentul medical are un rol cheie în monitorizarea pacientului, în tratamenul și susținerea lui și a familiei sale.

Asistentul medical / asistenta medicală însoțesc pacientul în boala și tratamentul lui, ascultă, liniștesc și popularizează termenii medicali, „traducând” adesea limbajul medicului pe înțelesul oricărui bolnav.

An de an, pe 12 mai, sub patronajul Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), 27 de milioane de asistenți medicali din 130 de asociații naționale serbează ziua internațională a meseriei pe care o practică. Cele 27 de milioane de bărbați și femei reprezintă, conform OMS, 50% din forța de muncă globală din domeniul sănătății. Pentru ca toate țările să atingă Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3 privind sănătatea și bunăstarea, OMS estimează că lumea va avea nevoie de încă 9 milioane de asistente și moașe până în anul 2030. Obținerea sănătății pentru toți va depinde de existența unui număr suficient de asistente și moașe bine pregătite și educate, reglementate și bine sprijinite, care primesc remunerație și recunoaștere proporțională cu serviciile și calitatea îngrijirii pe care le oferă.

La nivel global, spune ONU, 70% din forța de muncă din domeniul sănătății și socială sunt femei, compara-tiv cu 41% în toate sectoarele de angajare.

La Ovidius Clinical Hospital ne bazăm în prezent pe 126 asistenți medicali, din care 120 femei și 6 bărbați. Asistenții noștri joacă un rol esențial în promovarea sănătății, prevenirea bolilor și furnizarea de îngrijire primară și comunitară.


Bunele practici în prevenirea și controlul infecțiilor implementate în cadrul Ovidius Clinical Hospital
Cei 35 de ani de profesie ai Mirelei Răileanu, asistent medical principal și director îngrijiri medicale în cadrul Ovidius Clinical Hospital, sunt ani devotați sănătății pacienților pe care i-a avut în grijă: „Sunt asistentă medicală de 35 de ani, mi-am dorit să practic această meserie încă din copilărie și sunt bucuroasă că am reușit să îmi urmez visul. De fapt, e menirea mea să am grijă de pacienți cu toată atenția, înțelegerea și profesionalismul meu. După 27 de ani în care am profesat în sistemul de sănătate de stat, pot să spun că sunt cu adevărat norocoasă că, în urmă cu 8 ani, am ales să mă alătur echipei OCH. Aici, pe lângă grija și empatia față de pacienți, am grija colegilor mei asistenți, colaborarez cu o echipă de medici grozavi și beneficiez de o bază materială de top. La OCH am găsit un mediu de lucru confortabil și stimulativ și o echipă profesionistă și deschisă, care susține învățarea continuă. De asemenea, am găsit oportunități de dezvoltare, prin definirea planului de carieră, accesul la diverse programe de training specifice rolului, tehnologie de ultimă generație, automatizare, echipamente premium.Alexandra Paraschivoiu, asistent medical în ambulatoriul OCH spune despre experiența ei: „Fac meseria asta cu drag de 8 ani și, chiar dacă la început m-am gândit că e o slujbă grea, dar care merită din punctul de vedere al satisfacției profesionale și materiale, azi sunt de părere că mi se potrivește mănușă și nu îmi imaginez că aș face altceva. Este o meserie în care ai ocazia să cunoști fel și fel de oameni și de caractere și să te formezi și tu altfel ca om, înveți să te adaptezi la orice situație și să prețuiești viața mai mult. La OCH sunt ca acasă – colectiv frumos, colegi profesioniști, spital civilizat, pacienți mulțumiți.La blocul operator OCH, Claudia Luiuz este cea care coordonează activitatea asistenților medicali din poziția de șef bloc operator: „Mi-a plăcut de mică această meserie. Eram foarte curioasă să văd, să știu tot. Am hotărât ca, la terminarea liceului, să mă înscriu la școala de asistenți medicali și nu regret nicio secundă decizia luată. Mă regăsesc în această meserie. Îmi place mult!!! Faptul că pacienții își pun viața în mâinile celor care le acordă îngrijire medicală, demonstrează actul final de încredere. Profesia de asistent medical este una nobilă, dar și cu multiple responsabilități.


Spitalul Ovidius Clinical Hospital este deschis 24/7 și asigură asistență medicală non-stop în patru linii de gardă


Investim în asistenții medicali și în dreptul pacienților la sănătate.