Dacă v-ați recuperat după COVID-19, dar încă aveți anumite simptome, este posibil să vă confruntați cu o afecțiune post COVID-19 sau „long COVID”. De la oboseală, dificultate la respirație, tulburări gastro-intestinale, dar și persistența deficiențelor de gust și miros, mulți pacienți se confruntă cu o paletă diversă de simptome după infecția cu boala. Majoritatea pacienților care au venit la Ovidius Clinical Hospital și Policlinica OCH cu astfel de probleme, au solicitat serviciile de specialitate ORL pentru tulburări de miros și gust asociate cu trecerea prin COVID. Tratamentul acestora însă este o provocare din cauza absenței unui protocol clar care să aibă șanse de reușită garantate, dar și din cauza faptului că persoanele ajung să ceară ajutor și la luni de zile după ce au trecut prin COVID-19.
Ce este important de știut de către acești pacienți? Există metode prin care această funcție se poate îmbunătăți. Dovezile arată că antrenamentul olfactiv îmbunătățește funcția olfactivă după disfuncția postinfecțioasă în mod semnificativ. Medicul OCH detaliază:
„Este important să acordăm atenție acestor simptome și posibilului lor impact asupra calității vieții pacienților în practica clinică. O publicație recentă a raportat că, pe baza dovezilor, antrenamentul olfactiv și aplicarea de steroizi topici sau sistemici reprezintă o opțiune de tratament a disfuncției olfactive post-infecțioase. Drept urmare, majoritatea medicilor administrează tratamente empirice pentru managementul asociat COVID-19 cu disfuncție olfactivă. Antrenamentul olfactiv, pe de altă parte, este unul dintre cele mai bine stabilite tratamente pentru tulburările olfactive, despre care s-a raportat că îmbunătățește semnificativ funcția olfactivă la pacienții cu disfuncție olfactivă post-infecțioasă.”
Studiile făcute până acum în acest sens au arătat că există cazuri de modificări calitative ale funcțiilor olfactive și gustative în care, la unii pacienți, a apărut fantosmia (halucinația mirosului), parosmia (alterarea mirosului) și disgeuzia (alterarea gustului). Cu toate acestea, nu există studii pe termen lung în privința acestor simptome.
„La începutul pandemiei de Coronavirus 2019 (COVID-19), mai multe studii au arătat că deficienţele de miros şi gust sunt simptome frecvente la pacienţii diagnosticaţi cu sindromul respirator acut sever Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) și aceste simptome pot fi utilizate ca markeri precoce ai bolii. Spre deosebire de pierderea mirosului în contextul unei răceli comune, disfuncția olfactivă în COVID-19 este rareori asociată cu congestia nazală. Prevalența disfuncției mirosului și gustului variază între 18,6 și 90% la pacienții pozitivi cu SARS-CoV-2 din Europa și America”, spune Dr. Andreea Banu, medic primar ORL în cadrul Policlinicii OCH din Constanța.
„Pacienții cu disfuncția olfactivă persistentă raportează o calitate mai scăzută a vieții din cauza depresiei, anxietății, interferența cu rutinele zilnice și probleme asociate cu plăcerea de a mânca. Calitativ disfuncțiile par să aibă un impact mai mare asupra calității vieții decât disfuncțiile cantitative și, prin urmare, nu trebuie neglijate în practica clinică”, a mai explicat Dr. Banu.
Pentru că în acest moment nu există tratamente validate complet științific pentru disfuncțiile olfactive și gustative asociate, este esențial să ajungem cât mai repede din momentul apariției simptomelor la medic, pentru ca acestea să nu se agraveze.
Pentru mai multe informații și programări în unitățile medicale OCH, puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.