close

Chist ovarian voluminos îndepărtat chirurgical pe cale laparoscopică la Ovidius Clinical Hospital

2022-04-06

Chisturile ovariene constituie o problemă de sănătate care nu trebuie tratată deloc cu superficialitate. Monitorizarea acestora este esențială pentru că uneori pot ajunge la mărimi importante, care pot crea complicaţii și necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Mai mult, dimensiunea mare a acestora joacă un rol important în posibila lor transformare canceroasă și apariţia cancerului ovarian cu consecinţe negative dezastruoase asupra sănătăţii. Într-o astfel de situație a fost și o tânără de 27 de ani din Constanța, care fiind sub supraveghere medicală din cauza unor episoade de dureri abdominale în zona pelvină si mărirea in volum a abdomenului inferior, s-a prezentat la Ovidius Clinical Hospital pentru evaluare. În urma investigațiilor imagistice, a fost descoperit un chist cu dimensiuni foarte mari și s-a decis internarea pacientei în vederea intervenţiei chirurgicale pe cale laparoscopică pentru îndepărtarea acestui chist de urgență.


„Ecografia pelvină transabdominală și transvaginală a descris un chist ovarian stâng cu dimensiunea de 12/7 cm, iar RMN-ul pelvin efectuat în cadrul OCH a confirmat prezenţa unui chist ovarian stâng voluminos, multiseptat dar fără vegetații intrachistice, sugerând aspect de chist ovarian benign (chistadenom), uterul și ovarul drept fiind de aspect normal. S-au efectuat analize de laborator preoperator, inclusiv un marker tumoral specific pentru neoplasmul ovarian, CA-125 și care a fost în limite normale. Cu toate acestea numai extirparea chirurgicală a chistului si examinarea histopatologică pot exclude cancerul în astfel de cazuri”, a spus Dr. Marius Bărbulescu, medic primar chirurgie generală, cu competenţă in chirurgie laparoscopică - nivel avansat, din cadrul Clinicii de Chirurgie Generală a Spitalului OCH, specialistul care s-a ocupat de acest caz interesant.


Pacienta, cunoscută și cu obezitate gradul III, având greutatea de 118 kg, a fost pregătită specific pentru această intervenție chirurgicală laparoscopică. Astfel, prin trei incizii de mici dimensiuni, dr. Marius Bărbulescu a îndepărtat chistul care îi punea sănătatea femeii în pericol. Este ştiut că intervențiile laparoscopice sunt preferate celor clasice, pentru că abdomenul nu are de suferit foarte mult în urma inciziilor, iar recuperarea postoperatorie este mult mai rapidă. O operaţie clasică la o astfel de pacientă obeză ar fi necesitat o incizie mare și ar fi adus riscuri operatorii semnificative.

S-a practicat o anexectomie stânga laparoscopică (extirparea trompei uterine și a ovarului) cu extirparea chistului ovarian stâng voluminos și o adezioliză laparoscopică (secţionarea aderenţelor inflamatorii din jurul chistului). Chistul evacuat a fost extras și trimis la examinare „sub microscop” (examen histopatologic) în funcție de care se va decide conduita terapeutică ulterioară.

„Este important de menționat că acest chist ovarian a fost manipulat cu grijă în timpul operației, fără a fi spart, fiind disecat complet laparoscopic cu ajutorul pensei Ligasure, apoi introdus într-o pungă specială de extracție MemoBag XL iar capetele pungii au fost exteriorizate prin orificiul de trocar ombilical, chistul fiind apoi perforat și aspirat în exterior, fără nicio contaminare a cavității peritoneale sau a peretelui abdominal. Acest aspect este foarte important la chirurgia chistelor ovariene, unde o perforație accidentală a peretelui chistului în cavitatea peritoneală înseamnă o contaminare cu posibile celule canceroase cu consecințe dezastruoase, orice chist ovarian fiind suspect de transformare canceroasă până la proba contrarie (rezultatul examenului histopatologic)”, a adăugat Dr. Bărbulescu.

Cu toate că intervenția nu a fost deloc simplă datorită dimensiunii impresionante a chistului cât și din cauza obezității de care suferă pacienta, evoluția postoperatorie s-a desfășurat ca la carte iar femeia a fost externată la doar două zile după operaţie. La controlul de două săptămâni, tânăra se simțea, de asemenea, foarte bine.

Ovidius Clinical Hospital și-a câștigat deja renumele de unitate spitalicească de top, unde pacienții pot urma tratamente de cea mai bună calitate, gama de intervenții laparoscopice care se realizează aici fiind bogată și diversificată. 

Pentru mai multe informații și programări, puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.