close

5 mai 2021- Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

2021-05-05

Câteva secunde îți pot salva viața
Spală-te pe mâini!

5 mai - Ziua Mondială a Igienei Mâinilor a căpătat o importanță deosebită în contextul în care ne aflăm, celebrarea ei fiind prilejul perfect pentru lansarea de informări către public. Alături de distanțarea fizică, igiena mâinilor este o măsură esențială în lupta cu SARS CoV-2, dar și cu alte virusuri cu transmitere comunitară.

Încă din 2009, când a început această campanie la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în această zi vorbim despre promovarea continuă a igienei mâinilor pentru sănătate.

Anul acesta evenimentul se focusează pe lucrătorii din sănătate, cei care au de realizat procese complexe de igienă a mâinilor pentru a păstra mereu condițiile sanitare în unitățile medicale și mai ales în interacțiunea cu pacientul.

„Câteva secunde îți pot salva viața. Spală-te pe mâini!” este sloganul rostit peste tot în lume în 2021.


În Spitalul OCH și Policlinica OCH există măsuri stricte pentru asigurarea igienei, iar mâinile curate reprezintă regula de bază. De aceea, unitățile medicale au plasate în puncte accesibile pacienților dispensere pentru igienizarea mâinilor, iar personalul medical beneficiază de materiale de calitate pentru a urma în mod profesionist pașii curățării mâinilor oricând. Mai mult decât atât, măsurile de triaj, programările pentru a se evita aglomerarea spațiilor, dezinfectarea și igienizarea constantă și continuă a spațiilor și suprafețelor, limitarea accesului terților, precum și echipamentul de protecție suplimentar sunt reguli esențiale după care se desfășoară activitatea în cele două unități.

Studiile au arătat că o igienă adecvată a mâinilor previne până la 50% dintre infecțiile evitabile dobândite în timpul livrării asistenței medicale, inclusiv cele care afectează forța de muncă din domeniul sănătății. De asemenea, a fost demonstrat că igiena adecvată a mâinilor reduce riscul apariției SARS-CoV-2 - virusul care cauzează COVID-19 - în rândul lucrătorilor din sănătate.

Pentru informații, ne puteți suna la telefon 0241 480 400.