close

Pacienții claustrofobi beneficiază de anestezie pentru examinarea IRM la Ovidius Clinical Hospital

2020-11-09

Puteți face o investigație prin rezonanță magnetică dacă suferiți de claustrofobie? Răspunsul este DA. Există însă câteva reguli pe care trebuie să le cunoașteți și să le respectați pentru ca totul să decurgă cât mai bine și rezultatul investigației să fie cel corect.

• Dacă vă știți cu teamă de spații închise anunțați recepția în momentul programării pentru investigația de IRM
• Alegeți întotdeauna varianta cu anestezie
• O investigație începută cu un pacient temător care nu reușește să stea nemișcat în interiorul aparatului de IRM va fi una eșuată
• Dacă nu alegeți varianta cu sedare și nici nu anunțați că aveți teamă de spații înguste este posibil să creați o situație neplăcută și dificilă de gestionat atât pentru dumneavoastră cât și pentru personalul medical.
• Timpul alocat unui pacient care nu reușește să finalizeze investigația IRM ar putea fi folosit de un alt pacient care are nevoie de acestă investigație.

Scanările cu aparatul de rezonanță magnetică pot deveni adevărate provocări pentru unii pacienți. Ele pot declanșa un atac de panică, senzație de sufocare, însă dacă se iau măsurile de precauție și se solicită anestezia în timpul examinării IRM, sunt șanse foarte mari ca investigația să decurgă foarte bine și rezultatul acesteia să fie foarte precis.

Estimările arată că între 4% -20% dintre pacienți refuză să finalizeze investigația de IRM din cauza claustrofobiei sau simptomatologiei. 


Cum gestionăm pacienții cu claustrofobie la OCH

Nu recomandăm nimănui să își neglijeze sănătatea doar pentru că au această teamă de spații înguste. La Ovidius Clinical Hospital oferim servicii medicale specializate pentru a ajuta pacienții claustrofobi să își depășească teama și le oferim posibilitatea să efectueze această investigație sub sedare. Dr. Mociu Stelian Ilie – medic primar anestezie și terapie intensivă ne explică cum se realizează anestezia în interiorul aparatului RM:
„Pentru a contracara această frică de spații închise și pentru a putea realiza procedura corect, pacientul poate fi sedat pe durata examinării. Acest lucru nu înseamnă anestezie generală”.
De asemenea, Dr. Mociu a explicat și despre condițiile în care se realizează anestezia și sedarea la Ovidius Clinical Hospital, cel mai modern spital privat din Dobrogea:

„Anestezia în IRM nu se poate realiza fără aparatură specială, care poate funcționa în câmpul magnetic. Aici, la OCH, avem o tehnologie atât de bine pusă la punct și atât de evoluată încât practic IRM-ul nostru este ca o sală de operații. Dacă ar fi steril, s-ar putea și opera aici. Vorbim de un monitor de funcții vitale modern de maximă actualitate ca tehnologie și siguranță, un monitor complet care poate realiza monitorizare non-invazivă și chiar invazivă cu analizor de gaze, precum și de un aparat de anestezie performant, capabil să efectueze orice tip de ventilație mecanică. Sunt cele mai bune condiții din toată Dobrogea și printre puținele de acest fel din țară. Vorbim clar de cea mai înaltă calitate și performanță de care poate beneficia un pacient la acest moment în România.”


Cine are nevoie de sedare la examinarea IRM ?

-Pacienții claustrofobi care nu pot sta nemișcați într-un spațiu îngust, așa cum este tubul de la RM timp de 15-20 minute
-Copiii mici – care nu înțeleg necesitatea de a rămâne în poziție nemișcată pentru o perioadă de câteva zeci de minute
-Pacienții cu probleme psihiatrice necooperanți
-Pacienții cu probleme mai delicate, cu autism, cu retard mental, care necesită investigația pentru o cu totul altă afecțiune


Înainte de efectuarea anesteziei nu trebuie să consumați alimente sau băuturi, veți discuta cu medicul anestezist care vă va solicita toate datele de natură medicală pentru a lua în calcul toate bolile asociate și pentru a elimina cât de mult posibil orice alt risc. Ce mai trebuie să știți, este faptul că în urma anesteziei este posibil să aveți o stare de somnolență pentru aproximativ 2-3 ore și este indicat să nu conduceți autovehicule în ziua respectivă.


Pentru a vă facilita alegerea celei mai bune metode de a face investigația prin rezonanță magnetică în siguranță și în condiții optime, găsiți mai jos o listă de exemple ce pot declanșa starea de anxietate în interiorul tubului RM, știind că, dacă răspunsul este DA pentru oricare din cele de mai jos, trebuie să anunțați personalul spitalului înainte și să alegeți varianta cu sedare.


Aveți teamă să stați, să intrați sau să treceți prin:

• Lifturi sau vestiarele din magazine de vestimentație;
• Tuneluri, subsoluri sau pivnițe;
• Trenuri, autobuze și metrou;
• Uși rotative;
• Avioane;
• Toalete publice;
• Vehicule, în special cele cu închidere centralizată;
• Zone aglomerate;
• Spălătoriile automate de mașini;
• Unele facilități medicale, cum ar fi aparatele de RMN;
• Camere de dimensiuni mici, camere încuiate sau camere cu ferestre care nu se deschid?


Spitalul Ovidius Clinical Hospital are în dotarea departamentului de imagistică și radiologie medicală, aparat de rezonanță magnetică de ultimă generație, care este echipat cu tehnologie performantă de anestezie pentru pacienții care au nevoie de această variantă pentru a se investiga în siguranță. Există în prezent, toate măsurile de siguranță pentru realizarea unui act medical precis și tot ceea ce trebuie să facă pacienții este să solicite sedare dacă fac parte din categoriile enumerate mai sus.

Pentru programări și informații sunați la 0241.480.400.