close

Pachet pentru depistarea infecțiilor respiratorii acute disponibil la Ovidius Clinical Hospital

2020-11-04

În sezonul rece crește numărul infecțiilor respiratorii acute, inclusiv infecția cu SARS-COV-2. Pentru evaluarea și diagnosticarea acestora, am creat 'Pachetul pentru depistarea infecțiilor respiratorii acute', care poate include: 


- Consult
- Anamneză
- Examen clinic
- Testarea rapidă antigenică Covid pentru depistarea infecției SARS-COV-2
- Test pentru depistarea gripei A/B
- Test RT-PCR
- Testare pentru determinarea anticorpilor IgG și IgM
- CT torace nativ
- Radiografie pulmonară

Acest pachet este creat pentru a oferi flexibilitate în alegerea celei mai bune variante de teste și examinări, în funcție de fiecare pacient. Astfel, prețul pachetului este unul variabil între 250 – 1350 lei, în funcție de solicitările pacientului și în funcție de recomandările medicului din OCH.

Totul despre Testarea COVID la OCH

La OCH se pot face toate testele pentru depistarea COVID-19, inclusiv CT-ul pulmonar pentru identificarea precoce a pneumoniei cu SARS-COV-2. 

Evaluarea calității testelor se face în funcție de capacitatea lor de a depista boala: la orice fel de pacient (cu simptome sau fără), cât mai devreme în evoluția bolii, și cu acuratețe cât mai mare. 


Diferite tipuri de teste pentru COVID-19 pot detecta prezența virusului SARS-COV-2 sau răspunsul organismului la infecție. Probabilitatea unul rezultat pozitiv variază pentru fiecare test înainte și după apariția (manifestarea) simptomelor.
- Testele pe bază de PCR – detectează cantități mici de material genetic viral, astfel că un test poate fi pozitiv o perioadă lungă de timp după ce persoana respectivă nu mai este infecțioasă
- Testele rapide de antigen – detectează prezența proteinelor virale și pot da rezultate pozitive când o persoană este cel mai infecțioasă
- Teste de anticorpi – detectează răspunsul imunitar față de virus al organismului și nu sunt eficiente în fazele inițiale ale infectării  

Testul „Profil imunologic - Virusul SARS-COV-2” și Testarea Real Time PCR

Testul „Profil imunologic - Virusul SARS-COV-2” se realizează din probe de sânge, iar rezultatul este gata în 72 de ore. Testarea Real Time PCR, standardul de aur în materie, se efectuează printr-un exsudat nasofaringian, cu posibilitatea ca pacientul să primească rezultatul a doua zi.

Din momentul în care o persoană se infectează, până prezintă simptome, trec în medie 5-6 zile, cu posibilitatea ca perioada de incubare să varieze chiar de la 1 zi la 14 zile. De aceea, în momentul în care credem că există vreo șansă să avem virusul, chiar și în lipsa unor semne clare, trebuie să ne testăm.


Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2

Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2. Acesta se realizează din probele de secreție nasofaringiană recoltate de la pacient, rezultatul fiind disponibil în aproximativ 15 – 30 de minute. Această testare are o sensibilitate de 96,52% și specificitate de 99,68% pentru depistarea SARS-COV-2 în grupul recomandat. 

Persoanele indicate să treacă prin această testare sunt cele care au fost în contact cu cineva pozitiv, cei care cred că există posibilitatea să se fi infectat, cei care sunt expuși unui mediu cu risc de infectare, precum și cei care au simptomatologia specifică Covid-19.


Conform indicațiilor producătorului limitările testului rapid Antigen sunt următoarele:

- Rezultatele pozitive ale testelor nu exclud co infectările cu alți patogeni.
- Un rezultat pozitiv al testului nu diferențiază între SARS COV 2 și SARS COV.
- Un rezultat negativ al testului nu are scopul de a exclude infecția cu un alt coronavirus.
- Acesta este un test calitativ, drept pentru care valorile cantitative ale antigenului SARS CoV 2 nu pot fi determinate.
- Răspunsul imunitar nu poate fi evaluat cu acest test și necesită alte metode de testare.
- Un rezultat negativ poate apărea în cazul în care concentrația de antigen din probă este sub limita de detecție a testului sau proba a fost recoltată sau transportată necorespunzător. Prin urmare, un rezultat negativ al testului nu exclude posibilitatea infecției SARS CoV 2 și trebuie confirmat prin cultura virală sau un test molecular sau ELISA, dacă acest lucru este necesar pentru gestionarea pacientului.
- Rezultatul testului nu trebuie utilizat ca bază exclusivă pentru deciziile privind tratamentul sau gestionarea pacienților și trebuie să fie luat în considerare în contextul expunerii recente a pacientului, anamnezei pacientului și prezenței semnelor și simptomelor clinice corespunzătoare COVID 19.

Cu toate că testele antigenice sunt mult mai rapide și mai ieftine decât testarea Real Time PCR, nu sunt la fel de sensibile ca versiunile PCR, care pot prelua cantități foarte mici de virus SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Cum se realizează Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2

Persoanele care vor să își facă Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2, la OCH, trebuie să se programeze la numărul de telefon 0241.480.400. Pacientul se va prezenta la programare în ziua și ora stabilite și va urma sfaturile asistentei medicale care îl va prelua. Aceasta este și cea care va realiza testarea prin recoltarea secrețiilor nasofaringiene. Proba pacientului este pusă pe o bandă de hârtie pe care se află anticorpi specifici coronavirusului SARS- COV-2. Dacă proba conține antigen viral, se va produce o reacție vizibilă între anticorpii fixați pe banda de hârtie și antigenele virale din secreții, între 15 și 30 de minute. Rezultatul este eliberat de asistenta medicală. În cazul în care este pozitiv, trebuie ca pacientul să fie testat și prin Real Time PCR, pentru acuratețe. Trebuie subliniat că Testul Rapid Antigen SARS-CoV-2 nu are valoare oficială și nu poate fi folosit în cadrul deplasărilor în afara țării.

Pe lângă completarea constantă a ofertei de teste SARS-CoV-2, Ovidius Clinical Hospital face eforturi susținute ca orice serviciu pe care îl oferă să fie efectuat în condiții de maximă siguranță pentru pacienți și personalul medical.

Pentru programări pentru accesarea Pachetului pentru depistarea infecțiilor respiratorii acute (inclusiv infecția cu SARS-COV-2) vă rugăm să sunați la 0241.480.400 și să mentionați ce investigații din pachet doriți să efectuați.