close

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății

2020-04-07

Sfaturi pentru un stat acasă cât mai sănătos pentru minte și corp


În fiecare an, pe 7 aprilie, încă din 1950, Ziua Mondială a Sănătății este un prilej de a atrage atenția asupra unei probleme de sănătate publică care afectează întreg mapamondul. Anul acesta este vorba de accesul la sănătate, un drept pe care mulți nu îl au chiar și acum, când dezvoltarea tehnologică omenirii a ajuns la un stadiu formidabil.


Mesajul Zilei Mondiale a Sănătății 2020 este simplu: oamenii au nevoie de acces la asistență medicală fără perspectiva unor dificultăți financiare - adică „Sănătate pentru toți”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organizatorul acestei celebrări, susține că nenumărate studii pe care le-a condus de-a lungul timpului au avut ca rezultat un mesaj ce trebuie îmbrățișat peste tot în lume: țările care investesc în asistență medicală universală vor face o investiție sănătoasă în capitalul lor uman. Accesul la îngrijire și protecție financiară îmbunătățește cu adevărat sănătatea și speranța de viață, protejează țările de epidemii, reduce sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, determină creșterea economică și sporește egalitatea de gen. Acest ideal este important de urmat de către noi toți, oriunde ne-am afla.


Contextul în care ne aflăm acum ne împinge însă mai mult ca niciodată să avem grijă de sănătatea noastră. Suntem constrânși să practicăm distanțarea socială, pentru noi și cei dragi nouă. Nu este însă ușor deloc. Ca să ne păstrăm mintea și corpul sănătoase acum, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi care ne pot fi de folos zilele acestea, în privința unor factori foarte importanți:


1. Nutriție de calitate. Cu toate că acum pare că ce mâncăm nu este o prioritate, ci mai degrabă să avem, nu e bine să ne lăsăm conduși de impulsul de face rezerve de alimente imense și mai ales nefolositoare. Mâncarea diversificată și bogată din punct de vedere nutritiv este esențială pentru un aport de vitamine și minerale normal, tonus și energie. Dacă instinctul spune să alegem conserve și alimente neperisabile, nu uitați că fructele și legumele pot fi congelate ca să le puteți păstra mai mult timp. De asemenea, verificați eticheta produselor achiziționate să știți exact ce conțin.

2. Activitatea fizică. Ieșitul afară la cumpărături și tura ocazională în jurul blocului sunt foarte bune, dacă păstrăm distanța și urmăm regulile impuse de lege și context, dar nu asigură nici pe departe doza de exerciții fizice de care are nevoie corpul nostru ca să își mențină sănătatea. Cel mai bine este să faceți exerciții fizice și în casă. În cazul în care nu știți ce anume aveți de făcut, puteți căuta online ceva potrivit nivelului de pregătire pe care îl aveți, statusului sănătății, și timpului pe care vreți să îl alocați. Există o ofertă largă pentru care nu aveți nevoie de accesorii. Iar dacă sunt exerciții care vă plac și au nevoie de echipament, le puteți înlocui. De exemplu, în loc de greutăți puteți folosi peturi cu apă. Pentru distracție, puteți face exerciții cu întreaga familie, doar sportul e folositor tuturor!

3. Stresul și somnul. Yoga și meditația sunt global recunoscute ca metode eficiente de combatere a stresului, și mai mult decât folositoare pentru un somn sănătos. Online oferta este bogată și în acest sens, așa că veți găsi cu siguranță ceva pe gustul dvs. Dacă simțiți nevoia să vorbiți cu un psiholog, există oferte de la distanță și în acest sens. Ovidius Clinical Hospital are in cadrul specialitatilor sale si psihologia si psihoterapia.


4. Curățenia corpului și a casei. Deja știți cât de important este să ne spălăm pe mâini. Foarte important este însă să curățăm și alimentele sau obiectele pe care le aducem în casă de la piață. De asemenea, curățarea suprafețelor pe care le folosim frecvent, precum blatul și masa din bucătărie, clanțele ușilor, robinetele, este esențială. Dacă practicăm aceste sfaturi, ne vom simți bine și psihic pentru că știm că suntem mai feriți într-un mediu curat.


5. Sănătatea în general. E bine să renunțăm la programările la medic neesențiale sau care pot fi amânate, cum sunt controalele anuale sau vizitele pentru curățarea dinților la medicul stomatolog. Pentru alte situații, discuția cu un medic poate fi necesară. Ca să vă lămuriți exact ce aveți de făcut, OCH va lansa Clinica OCH Online un serviciu de consiliere medicală online de telemedicină. Puteți apela la orice oră și la serviciile noastre de gardă de chirurgie generală, ortopedie și traumatologie, anestezie și terapie intensivă și departamentul de imagistică la 0241.480.400. Informat de specialiști, puteți lua cea mai bună decizie.

Sfaturi pentru un stat acasă cât mai sănătos pentru minte și corp.