close

Ce e de făcut pentru diagnosticarea precoce a artritei reumatoide

2019-10-10

În România, artrita reumatoidă (AR) este considerată ca fiind cel mai frecvent reumatism inflamator, afectând aproximativ 1% din populația generală. Asta È‹nseamnă că acum sunt minim 200 de mii de pacienți în țara noastră diagnosticați cu această boală. Incidența anuală a artritei reumatoide este de 0,2 cazuri noi/1000 de locuitori pentru bărbați și 0,5 cazuri noi/1000 de locuitori pentru femei. Pentru că numărul este alarmant, diagnosticarea cât mai precoce a acestei boli, care afectează grav calitatea vieții celor care o au, devine o urgență.  

”Calitatea vieții persoanelor cu artrite reumatoide este afectată încă de la debutul bolii datorită durerilor și tumefacțiilor articulare care determină impotență funcțională. Pacienții nu mai pot efectiv să își desfășoare activitățile zilnice uzuale (îmbrăcat, alimentație, scris etc.). Dacă nu este instituit tratamentul corespunzător, apar leziuni osteoarticulare importante, definitive care duc la deformări ireversibile, astfel încât 50% dintre pacienți încetează activitatea profesională în primii 5 ani de evoluție, iar 10% dintre ei suferă de invaliditate gravă după 2 ani de boală”, explică Ș.L. Dr. Daniela Dușa, medic specialist reumatologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Artrita reumatoidă poate să apară la orice vârstă, media de debut fiind cuprinsă între 30 și 55 de ani. Incidența cazurilor noi/an crește până la 80 de ani, după care È‹ncepe să scadă. În cazul femeilor, incidența atinge cel mai înalt nivel la vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani (ajungând la o prevalență de până la 5%), iar în cazul bărbaților incidența maximă este atinsă la vârsta cuprinsă între 75–84 de ani.  

”Etiologia afecțiunii nu este complet elucidată. Factorii genetici, autoimunitatea, agenții infecțioși, anticoncepționalele orale, fumatul – au fost incriminați în apariția AR. Fumatul este cel mai mare factor de risc din mediu implicat în etiologia artritei reumatoide și singurul care poate fi modificat. În prezent, artrita reumatoidă nu poate fi prevenită, în schimb poate fi preîntâmpinată prin depistarea precoce a persoanelor predispuse să dezvolte artrită reumatoidă. De altfel, în ultimii 10 ani s-a pus problema existenței unui stadiu preclinic al artritei reumatoide, stadiu care precede debutul cu 5 ani. Ideal ar fi ca diagnosticul să se stabilească în acest stadiu”, a adăugat medicul.

În 2016, au fost publicate pentru prima dată criterii care să definească persoanele cu risc de a dezvolta artrită reumatoidă. În această categorie intră persoanele cu dureri articulare fără artrită clinică și fără alt diagnostic care să explice simptomele. Durerile articulare au câteva caracteristici: au debut recent (mai puțin de 1 an), afectează articulațiile mici de la mâini (metacarpofalangiene), sunt însoțite de redoare matinală mai mare sau egală cu 60 minute și dificultate la închiderea pumnului. Cele mai multe simptome severe sunt prezente în primele ore ale dimineții. Dacă aveți rude cu diagnostic de artrită reumatoidă, riscul dvs. de a dezvolta artrită reumatoidă este mai mare.

Informații și programări la telefon 0241 480 400.

În prezent, artrita reumatoidă nu poate fi prevenită, în schimb poate fi preîntâmpinată prin depistarea precoce a persoanelor predispuse să dezvolte artrită reumatoidă.