close

Specialistul OCH ne spune: Când e necesară puncția pentru biopsia tiroidei?

2019-09-26

Suferințele tiroidei pot avea complicații. Dar când sunt necesare investigații amănunțite  precum puncția pentru biopsia tiroidei? Răspunsul îl aflăm de la Dr. Șeila Musledin, medic primar endocrinologie la Ovidius Clinical Hospital:  

”Glanda tiroidă poate suferi modificări structurale precum măriri de volum ale tiroidei, ale nodulilor și ale chisturilor. Aceste situații apar în cazul persoanele cu deficiențe de iod, dar și odată cu înaintarea în vârstă, find mai frecvente la sexul feminin. Aproximativ 95% din noduli sunt benigni, iar 5 % se dovedesc a fi cancer.

Puncția aspirativă cu ac fin (FNAB), asistată ecografic este o procedură de diagnostic minim-invazivă, simplă și rapidă,  utilizată în vederea stabilirii naturii (benigne sau maligne) nodulilor tiroidieni și stabilirea unei conduite terapeutice corespunzătoare, practicată în această situație la Ovidius Clinical Hospital.”

Metoda se aplică la recomandarea medicului endocrinolog în momentul în care acesta are o imagine de ansamblu asupra pacientului, incluzând: examen clinic, analize hormonale specifice și imagistice (ecografie). Procedura este recomandată în general în cazul nodulilor mai mari de 1 cm și cu criterii ecografice de suspiciune.

”Puncția tiroidiană este indicată în special pentru diagnosticul diferențial al nodulilor tiroidieni și decizia terapeutică ulterioară dar și în cazul nodulilor cu conținut lichidian (chisturi) - când se realizează puncția evacuatorie cu rol terapeutic în vederea reducerii volumului nodului și injectarea unui tratament local în funcție de caz.

Procedura constă în obținerea unei mostre de țesut tiroidian (din nodul/noduli) care ulterior este trimisă către anatomopatolog în vederea stabilirii naturii acesteia și rămâne cea mai bună metodă de a depista natura unui nodul tiroidian fără tiroidectomie. Aceasta presupune introducerea unui ac subțire în tiroidă sub ghidaj ecografic, aspirându-se de la nivelul nodulului suspect o cantitate suficientă de celule sau lichid pentru un rezultat histologic cât mai precis. Având în vedere că se utilizează un ac foarte subțire, de regulă procedura este una foarte puțin dureroasă și din aceste motive nu este necesară o anestezie locală. Durata întregii proceduri este de aproximativ 20 minute, materialul extras fiind întins pe o lamă de sticlă, fixat și trimis către laboratorul anatomopatologic”, a explicat Dr. Șeila Musledin.

Pacienții își pot relua activitatea cotidiană imediat după terminarea puncției fără niciun fel de contraindicații. O ușoară jenă dureroasă poate fi întâlnite în timpul procedurii, fiind o senzație tranzitorie.

”Rezultatul este obținut de regulă în câteva zile, după pregătirea lamelor și examinarea efectuată de către un medic anatomopatolog cu experiență îndelungată în citopatologia tiroidiană. Rezultatele sunt oferite în sistemul Bethesda de raportare a citologiei tiroidiene (2008) conform ghidurilor Asociație Americane de Tiroidologie în 2015. Acest sistem de raportare presupune 6 categorii diagnostice, riscul de malignitate și managementul asociat fiecărei situații”, a subliniat medicul.  


Categorie diagnostica
Risc de malignitate
 Atitudine terapeutică
I. Non-diagnostică sau nesatisfăcătoare
1–4Repetare FNAB peste cel puțin 3 luni
II. Benign
0–3
Urmărire clinică la 6 luni
III. Atipii cu semnificație nedeterminată sau leziune foliculară cu semnificație nedeterminată
~ 5–15
Repetare FNAB peste 6 luni
IV. Neoplazie foliculară sau suspiciune de neoplazie foliculară
25–30
Intervenție chirurgicală
V. Suspiciune pentru malignitate
60–75
Intervenție chirurgicală
VI. Malign
97–99
Intervenție chirurgicală

Ovidius Clincal Hospital dispune de toată tehnologia necesară efectuării puncțiilor tiroidiene, spitalul fiind dotat cu aparatură performantă ce poate identifica cu ușurință modificările structurale tirodiene, dar și metode avansate de diagnostic și tratament.